Πάνω από 230.000 σπίτια στην Δυτική Ελλάδα θα κληθούν να μπουν σε καθεστώς ενεργειακής αναβάθμισης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής στο Max Fm.
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Δυτικής Ελλάδας τόνισε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο κτίρια που αντιστοιχούν στο 30% του κτιριακού δυναμικού θα πρέπει να ξεχάσουν τα επόμενα χρόνια το πετρέλαιο θέρμανσης και να κάνουν τις διαδικασίες εκείνες για να μπουν σε καθεστώς ενεργειακής αναβάθμισης.
Τα κτίρια αυτά κατατάσσονται στις δύο χαμηλότερες ενεργειακές βαθμίδες (η κατώτατη βαθμίδα είναι η G) και θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί στη βαθμίδα Ε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2032. Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται από το τελικό σχέδιο της Κοινοτικής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η σημαντικότερη ρύθμιση του τελικού σχεδίου της Κοινοτικής Οδηγίας είναι ότι η απαγόρευση δικαιοπραξιών, όπως η μίσθωση ή η πώληση κτιρίων και διαμερισμάτων που δεν έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά (κάτι που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο της Κοινοτικής Οδηγίας), τελικά αποσύρθηκε, μετά τις έντονες αντιδράσεις της UIPI στις Βρυξέλλες και των οργανώσεων – μελών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως προβλέπεται, η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με κάθε επόμενη ενεργειακή κλάση να αντιπροσωπεύει το 15% του συνόλου του κτιριακού δυναμικού, με πρωτοβουλία και ευθύνη των κρατών – μελών, έτσι ώστε έως το 2050 όλα τα κτίρια να είναι μηδενικών εκπομπών.