e-Απάτες: Η Οδύσσεια ενός συνταξιούχου! Από θύμα ηλεκτρονικής απάτης, ένας συνταξιούχος θεωρήθηκε ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Εδώ και λίγες ημέρες ο 72χρονος συνταξιούχος μαθηματικός από τα Ισθμια Κορίνθου Χαράλαμπος Σάσσαλος είναι ανακουφισμένος. Δεν χρειάζεται άλλο να καλύπτει κάθε μήνα μια διαδρομή χιλιομέτρων για να στηθεί στην ουρά στο γκισέ της τράπεζας, να παραλάβει σε μετρητά τη σύνταξή του, να πληρώνει μέσω του λογαριασμού της συζύγου του τις δόσεις ενός δανείου που άλλοτε κάλυπτε διαδικτυακά και να αισθάνεται ότι τον «βλέπουν σαν απατεώνα», λες και ήταν «μέλος κάποιας κομπίνας». Ο τραπεζικός του λογαριασμός έχει πλέον «ξεπαγώσει», μπορεί ξανά να χρησιμοποιήσει τις κάρτες του. Από θύμα ηλεκτρονικής απάτης το καλοκαίρι του 2021, θεωρήθηκε ύποπτος ξεπλύματος χρήματος. Η ταλαιπωρία του κράτησε πάνω από ένα χρόνο.

    Το ψεύτικο email

    Ο κ. Σάσσαλος λέει ότι έχει αρκετά καλή εξοικείωση με την πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ενώ συχνά χρησιμοποιεί και το κινητό του τηλέφωνο για συναλλαγές. Στις 11 Αυγούστου 2021 έλαβε ένα email δήθεν από την τράπεζά του, το οποίο ανέφερε ότι η πιστωτική του κάρτα έχει αποκλειστεί προσωρινά, ότι έχουν βελτιωθεί τα μέτρα ασφαλείας και χρειάζεται να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του. Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες. «Είχε το λογότυπο της τράπεζας, έμοιαζε αυθεντικό», λέει για το μήνυμα. «Δεν πρόσεξα στη διεύθυνση του email ότι στην κατάληξη έμοιαζε να είχε σταλεί από τη Χιλή».

    Οδηγήθηκε σε μια ιστοσελίδα-κλώνο της τράπεζάς του και καταχώρισε τους κωδικούς του θεωρώντας ότι κινείται σε ασφαλές περιβάλλον. Ωσπου λίγες ημέρες αργότερα προσπάθησε να δει εάν είχε κατατεθεί η σύνταξή του και διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός του είχε μπλοκαριστεί. Τι είχε μεσολαβήσει; Στις 26 Αυγούστου 2021 είχε αποσταλεί έμβασμα 10.000 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό ενός κατοίκου στη Ρόδο, τον οποίο δεν γνώριζε. Εκείνη την ημέρα ο Ροδίτης είχε πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης απαντώντας και εκείνος σε ένα παραπλανητικό email το οποίο υποτίθεται πως προερχόταν από την τράπεζά του. Εχοντας, όμως, αντιληφθεί άμεσα τι είχε συμβεί, αμφισβήτησε τη συναλλαγή και μπλόκαρε τα χρήματα που στάλθηκαν στον λογαριασμό του κ. Σάσσαλου. Το συνολικό ποσό που επιχείρησαν να αποσπάσουν οι άγνωστοι δράστες από το θύμα της Ρόδου, διοχετεύοντάς το σε τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς, έφτασε τις 14.000 ευρώ.

    Ενδιάμεσος «σταθμός»

    «Είχε το λογότυπο της τράπεζας. Δεν πρόσεξα στη διεύθυνση του email ότι στην κατάληξη έμοιαζε να είχε σταλεί από τη Χιλή», λέει στην «Κ» ο 72χρονος Χαράλαμπος Σάσσαλος.

    Πριν από το επίμαχο έμβασμα ο συνταξιούχος μαθηματικός λέει ότι δεν είχε κάποιο αξιοσημείωτο ποσό στις καταθέσεις του. Οπως φάνηκε, οι δράστες που τον είχαν εξαπατήσει προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τον λογαριασμό του σαν ενδιάμεσο σταθμό μεταφοράς των κλοπιμαίων τους. Ενδεχομένως έπειτα να έστελναν από εκεί τα χρήματα σε άλλο λογαριασμό ή να προέβαιναν σε ηλεκτρονικές αγορές, αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την πράξη τους.

    Ο κ. Σάσσαλος επισημαίνει ότι και ο ίδιος ενήργησε άμεσα. Ζήτησε με υπεύθυνη δήλωσή του να επιστραφεί το ποσό στον κάτοικο της Ρόδου –μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες αργότερα– και θεώρησε ότι το θέμα θα έληγε εκεί, χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Ωστόσο, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δέσμευσε τον λογαριασμό του, καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για πιθανή συνέργεια σε ξέπλυμα χρήματος.

    Σε πρόσφατο δημοσίευμά της για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η «Κ» παρουσίασε ότι στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, με διάταξη της αντεισαγγελέως πλημμελειοδικών Ρόδου, απορρίφθηκε η έγκληση εις βάρος τόσο του κ. Σάσσαλου όσο και μιας κατοίκου Αθηνών η οποία είχε βρεθεί σε παρόμοια θέση με εκείνον. Δεν είχαν προκύψει ενδείξεις ενοχής τους και δεν συνέτρεξε περίπτωση κίνησης ποινικής δίωξης εναντίον τους, αλλά η περιπέτειά τους κράτησε πάνω από ένα χρόνο. Η κάτοικος Αθηνών έχει ποσοστό αναπηρίας 81% και στον λογαριασμό της που είχε μπλοκαριστεί κατατίθεται προνοιακό επίδομα για την πληρωμή εξόδων θεραπείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Μεσάζοντες «πλυντήρια»

    Οπως έχει φανεί τα τελευταία δύο έτη έπειτα από έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας και την εξιχνίαση υποθέσεων ηλεκτρονικής απάτης, ορισμένα κυκλώματα στρατολογούν μεσάζοντες επ’ αμοιβή και χρησιμοποιούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για ξέπλυμα χρηματικών ποσών. Συχνά, όμως, τα κυκλώματα αξιοποιούν για τον ίδιο σκοπό τους λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών τους οποίους έχουν ήδη εξαπατήσει.

    «Ηταν μια ψυχοφθόρος, κουραστική διαδικασία», λέει ο κ. Σάσσαλος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την «Κ». «Πήγαινα στην τράπεζα σαν τιμωρημένος. Δεν το περίμενα ποτέ ότι κάποιος απατεώνας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς μου με αυτόν τον τρόπο».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Χρυσή Βαρδινογιάννη και Νικόλαος Ντε Γκρες έγιναν θέμα σε διεθνή ΜΜΕ για τη φημολογούμενη σχέση τους

    Χρυσή Βαρδινογιάννη και Νικόλαος Ντε Γκρες προκαλούν συζητήσεις, όπως φαίνεται, ακόμα και...

    Το σχέδιο Ερντογάν για διείσδυση στη Συρία

    Οι καθηγητές Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη προβληματίστηκαν όταν τον περασμένο...

    Η Mady Gio με μωβ μαγιό στον Πρωταρά της Κύρπου

    Η Mady Gio με μωβ μαγιό στον Πρωταρά της...

    ΠΑΤΡΑ: Στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών η Κωνσταντούλα Αθανασοπούλου

    Συνεδρίασε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και αποφάσισε τις τοποθετήσεις...
    Best Shop