Η φθίνουσα επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των μεγάλων γεωπολιτικών αντιπάλων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναγκάζοντας τους ηγέτες να συζητήσουν έναν ριζικό μετασχηματισμό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μπλοκ σε έναν εχθρικό κόσμο.
Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες πρωτεύουσες να πιέσουν για την ταχεία εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη προετοιμαστεί εδώ και καιρό – όπως η προσέγγιση των ευρωπαϊκών αγορών – καθώς και για την εξεύρεση τρόπου έκδοσης περισσότερων κοινών ομολόγων για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της άμυνας.
«Υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εντάσεων και των πιο διεκδικητικών μέτρων πολιτικής που λαμβάνονται από διεθνείς εταίρους και ανταγωνιστές», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ που είδε το Bloomberg, «η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια αλλαγή παραδείγματος».
Μητσοτάκης: Νέο ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο για κοινές ευρωπαϊκές ανάγκες ασφάλειας
«Κάποιου είδους κοινός δανεισμός για τη χρηματοδότηση ενός νέου ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου που θα αγοράζει ευρωπαϊκό εξοπλισμό για τις κοινές ευρωπαϊκές ανάγκες ασφάλειας είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα κατά την προετοιμασία της συνόδου κορυφής.
«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει η ισχυρότερη πολιτική οντότητα στον κόσμο, καθώς έχει όλες τις δυνατότητες να το κάνει», δήλωσε ο Τουσκ, ο οποίος λίγο καιρό πριν από την επιστροφή του στην εσωτερική πολιτική κατείχε τον ρόλο του Μισέλ.
Η ατζέντα των συζητήσεων
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται οι προτάσεις πολιτικής που μπορεί να περιλαμβάνουν την άρση των εμποδίων για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για την καθαρή τεχνολογία και την άμυνα, καθώς και τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους της ΕΕ για στρατιωτικές δαπάνες.
Με την άντληση 800 δισεκατομμυρίων ευρώ (850 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για ένα ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία, οι ηγέτες της ΕΕ νίκησαν τις μακροχρόνιες αντιδράσεις των πιο δημοσιονομικά συντηρητικών μελών. Ορισμένοι παροτρύνουν για έναν νέο γύρο κοινού δανεισμού για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, από τη μετάβαση στο κλίμα έως τη στήριξη της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.
Η στάση της Γερμανίας
Χώρες όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες επιμένουν ότι η αντίδραση του Covid παραμένει μοναδική. Αλλά η απειλή που αντιπροσωπεύει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία – ο οποίος δεν κινείται υπέρ του Κιέβου – θα μπορούσε να ωθήσει ακόμη και το Βερολίνο να παραμερίσει τις ανησυχίες του γύρω από το χρέος της ΕΕ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που συμμετείχε σε συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.
Αλλά αυτό θα απαιτούσε μια δραματική στροφή από τις λεγόμενες λιτές χώρες. Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής συνόδου κορυφής, ο Σολτς απέρριψε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα για τον τρόπο χρηματοδότησης της άμυνας μια αναφορά στον κοινό δανεισμό, ανέφερε το Bloomberg.
Άλλες προτάσεις πολιτικής σε μια έκθεση που θα συζητηθεί περιλαμβάνουν την ενοποίηση για τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών, τον διαμοιρασμό των επενδύσεων σε βασικά στοιχεία του δικτύου ή τις κοινές αγορές κρίσιμων ορυκτών.
Η σύνοδος κορυφής αυτής της εβδομάδας πραγματοποιείται καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν τις προτεραιότητές τους για τη νέα εντολή που ελπίζουν να κερδίσουν μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. Τα ευρωσκεπτικιστικά ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να κερδίσουν έδαφος στην ψηφοφορία.
«Το νόημα αυτών των ευρωπαϊκών εκλογών είναι: Αλλάξτε την ηγεσία!», δήλωσε την Τετάρτη ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει συγκρουστεί με τους εταίρους της ΕΕ για θέματα κράτους δικαίου.
«Αυτή η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κακή, έχει αποτύχει».
Άλλοι διατύπωσαν μια πιο φιλοευρωπαϊκή άποψη. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Πολωνός Τουσκ. «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια πολιτική και στρατιωτική δύναμη αν θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς στην ήπειρό μας».