Την ανησυχία τους για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Γάζα εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, κάνοντας λόγο για μια άνευ προηγουμένου λιμοκτονία που προκαλεί τον θάνατο παιδιών. «Η πείνα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου», αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ ζητούν από το Ισραήλ άμεση πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και συνεργασία με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή, UNRWA.
«Η Γάζα ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με λιμό, καθώς 100% του πληθυσμού της υπολογίζεται ότι πλήττεται από επισιτιστική ανασφάλεια σύμφωνα με το IPC», αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ήδη στο βόρειο μέρος του παράκτιου παλαιστινιακού θύλακα το 70% του πληθυσμού αντιμετωπίζει άμεσο λιμό και το 50% στο νότιο μέρος συνθήκες «καταστροφικής επισιτιστικής ανασφάλειας», ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες.
Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων, που σημειώνουν ότι «καμία άλλη ανάλυση του IPC δεν έχει καταγράψει τέτοια επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας στον κόσμο».
«Τα απειλητικά για τη ζωή επίπεδα υποσιτισμού έχουν αυξηθεί με ανησυχητικό ρυθμό από την τελευταία έκθεση και ήδη βλέπουμε με τρόμο τον θάνατο παιδιών λόγω λιμοκτονίας», προειδοποιούν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και προσθέτουν: «Η πείνα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι ένας φυσικός κίνδυνος, αλλά μια ανθρωπογενής καταστροφή και είναι ηθικό καθήκον μας να τον σταματήσουμε».
«Υπάρχει απόλυτη, επιτακτική ανάγκη να ενεργήσουμε τώρα», σημειώνουν οι κ.κ. Μπορέλ και Λέναρτσιτς.
«Ενώ διερευνούμε όλα τα δυνατά μέσα αποστολής βοήθειας, περιλαμβανομένων ρίψεων αερομεταφερόμενων φορτίων και θαλάσσιων διαδρόμων, αυτά δεν αντικαθιστούν την πιο βιώσιμη και αποτελεσματική λύση, που είναι το πλήρες και άνευ όρων άνοιγμα πρόσβασης δια της ξηράς», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν την άμεση αναγκαιότητα επέκτασης των σημείων μεταφοράς βοήθειας προς τον πληθυσμό της Γάζας και εφαρμογή μέτρων και δημόσιας υγείας.
Η ανακοίνωση των δύο αξιωματούχων καταλήγει με μια έκκληση προς το Ισραήλ να επιτρέψει την «ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή» πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και τη συνεργασία με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή, UNRWA και άλλες σχετικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.
Από την αρχή του χρόνου, η Ε.Ε. είχε αρχικά διαθέσει πάνω από 125 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους ενώ πρόσφατα αποφάσισε την αποστολή επιπλέον 68 εκατ. ευρώ δίνοντας έμφαση στα τρόφιμα, στη διατροφή και στην υγεία.