Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανασφάλειες. Άλλοι για την εμφάνισή τους, την πρόοδο της ζωής τους, ή σχετικά με το τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. Για τους άνδρες, τα συναισθήματα ανασφάλειας, είναι ιδιαίτερα δύσκολα.
Αντί να παραδεχτούν τα ευαίσθητα σημεία τους, οι άνδρες πασχίζουν να τα κρύψουν και να δείχνουν σίγουροι για τον εαυτό τους. Στο άρθρο αυτό, αναλύονται 10 κοινές φράσεις των ανδρών, οι οποίες αποκαλύπτουν την ανασφάλεια που προσπαθούν να κρύψουν. Πολλές από αυτές, κατά πάσα πιθανότητα, τις έχετε ακούσει – είτε από κάποιον φίλο, σύντροφο ή ακόμη και από τον ίδιο σας τον εαυτό. Δεν είναι ντροπή.
Εάν ένας άνδρας χρησιμοποιεί αυτές τις 10 φράσεις στη συνομιλία, προσπαθεί να κρύψει τις ανασφάλειές του
- «Πλάκα κάνω»
- «Ας είναι, δεν με πειράζει»
- «Αν το ήθελα, θα το έκανα και εγώ»
- «Δεν χρειάζομαι τη βοήθεια κανενός»
- «Δεν με νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι»
- «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ»
- «Είμαι χαλαρός άνθρωπος»
- «Δεν μ’ ενδιαφέρει»
- «Δεν έχω ανάγκη κανέναν»
- «Είμαι καλύτερα μόνος μου»
«Πλάκα κάνω»
Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε ένα αιχμηρό σχόλιο να συγκαλύπτεται πίσω από τη φράση αυτή;
Πρόκειται για κλασική έκφραση. Συχνά, χρησιμοποιείται ως τρόπος περισπασμού. Χαρακτηρίζοντας κάτι ως «αστείο», ένας άνδρας προσπαθεί να αποφύγει τις συνέπειες των λόγων του. Αντί να πει απευθείας τι πιστεύει και πώς αισθάνεται, κρύβεται πίσω από το χιούμορ.
Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για χιούμορ αλλά για προσπάθεια συγκάλυψης της ανασφάλειας.
«Ας είναι, δεν με πειράζει»
Η φράση αυτή, λέγεται σαν ασπίδα απέναντι στην ανασφάλεια κάποιου. Όταν ένας άνθρωπος λέει ότι «δεν το νοιάζει» κάτι, στην πραγματικότητα, τον νοιάζει και μάλιστα, πολύ.
Αν για παράδειγμα, ένας άνδρας πει πως, δεν τον ενδιαφέρει που δεν πήρε προαγωγή ή που δεν προσκλήθηκε κάπου, αυτό που κάνει είναι πως προσπαθεί να προστατεύσει την περηφάνεια του.
Δεν είναι κακό να στεναχωριέται κάποιος ή ν’ απογοητεύεται. Αντίθετα, είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα. Ορισμένοι άνδρες όμως, νιώθουν τόσο ευάλωτοι που φοβούνται να το παραδεχτούν.
«Αν το ήθελα, θα το έκανα και εγώ»
Η φράση αυτή, λέγεται από έναν άνδρα που φοβάται πολύ την απόρριψη. Προστατεύουν τον εαυτό τους λέγοντας πως, δεν ενδιαφέρονται κάτι που, στην πραγματικότητα τους νοιάζει πολύ.
Θέλουν να πείσουν τους άλλους πως είναι εξίσου ικανοί με κάποιον που έχει καταφέρει κάτι, αλλά μέσα τους νιώθουν ότι δεν είναι.
Προσπαθούν στην πραγματικότητα, να κρύψουν τα συναισθήματα του φόβου, της αμφιβολίας και να μετατοπίσουν το βάρος από την έλλειψη ικανότητας, στην έλλειψη θέλησης.
«Δεν χρειάζομαι την βοήθεια κανενός»
Επιφανειακά, η φράση αυτή δίνει την αίσθηση της δύναμης και της ανεξαρτησίας. Στο βάθος ωστόσο, κρύβει τον φόβο της αδυναμίας ή της ανικανότητας.
Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του. Όλοι μας κάποιον έχουμε ανάγκη. Είτε μέσα από τη συμβουλή, τη στήριξη, την παρουσία κάποιου.
Ορισμένοι άνδρες θεωρούν ότι, η παραδοχή αυτή θα τους κάνει να δείχνουν αδύναμοι. Έτσι, καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και υποκρίνονται πως, όλα είναι υπό έλεγχο.
Οι άνδρες που λένε τη φράση αυτή, φοβούνται ότι, κανένας δεν θέλει να τους ακούσει ή να τους συμπαρασταθεί.
Δεν είναι κακό να έχουμε ανάγκη τους άλλους – ανθρώπινο είναι. Αν αποφασίσετε ν’ ανοιχτείτε, θα εκπλαγείτε με το πόσοι είναι οι άνθρωποι που θέλουν να σας ακούσουν.
«Δεν με νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι»
Πρόκειται για μια φράση που λέγεται με περηφάνεια. Το «δεν με νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι», είναι μια φράση που δείχνει πως, ένας άνδρας πασχίζει να κρύψει την ανασφάλειά του.
Στην πραγματικότητα, ενδιαφέρονται. Τους νοιάζει τι εντύπωση δίνουν, πώς δείχνουν και αν οι άλλοι τους σέβονται. Η φράση αυτή, αποτελεί μια άμυνα απέναντι στο συναίσθημα της ευαλωτότητας.
Λέγοντας τη φράση αυτή, κανένας δεν γίνεται πιο δυνατός. Το μόνο που καταφέρνει είναι να κρύψει τα πραγματικά του συναισθήματα. Αντί να τα καταπνίγετε, είναι καλύτερο να πείτε ξεκάθαρα τι είναι αυτό που σας φοβίζει.
Τις περισσότερες φορές, θα διαπιστώσετε ότι, αγγίζει πολύ ευαίσθητα θέματα.
«Δεν πρόκειται ν’ ασχοληθώ»
Είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους, ένας άνδρας προσπαθεί να κρύψει την ανασφάλειά του. Αντί να πουν πως «φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω», λένε, «δεν πρόκειται να μπω στον κόπο».
Έρευνες έχουν δείξει πως, οι άνδρες μπορεί να θέλουν να δείχνουν πολυάσχολοι ώστε οι άλλοι να πιστεύουν ότι είναι σημαντικοί. Για ορισμένους, ένα γεμισμένο πρόγραμμα, είναι σύμβολο κύρους και ένας τρόπος ν’ αποφύγουν τη συναισθηματική ευαλωτότητα.
Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αποφεύγουν ευκαιρίες να ξεκινήσουν ένα νέο χόμπι, να δημιουργήσουν νέες σχέσεις, να δοκιμάσουν μια νέα πρόκληση, επειδή είναι «πολύ απασχολημένοι. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο το γεμάτο τους πρόγραμμα, αλλά ο φόβος του άγνωστου.
Το νόημα της ζωής ωστόσο, δεν είναι η επιτυχία, αλλά οι εμπειρίες της.
«Είμαι χαλαρός άνθρωπος»
Η φράση αυτή, ακούγεται αθώα. Καμιά φορά όμως, κρύβει βαθύτερα ζητήματα.
Οι άνδρες που παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως «χαλαρό», προσπαθούν να αποφύγουν δύσκολες συζητήσεις, προσπάθεια ή την ανάληψη ρίσκων.
Άλλωστε, είναι προτιμότερο από το να παραδεχτούν ότι φοβούνται το ενδεχόμενο της αποτυχίας.
Καμιά φορά, οι «χαλαροί» τύποι είναι εκείνοι που παλεύουν με τις μεγαλύτερες ανασφάλειες, τις οποίες δεν ξέρουν πώς να χειριστούν.
«Δεν μ’ ενδιαφέρει»
Είμαι μια από τις φράσεις που σημαίνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λένε.
Είναι χιλιοειπωμένη – οι άνθρωποι που λένε πως, δεν ενδιαφέρονται, νοιάζονται πολύ. Φοβούνται όμως, να το παραδεχτούν, επειδή αυτό σημαίνει πως διακυβεύουν κάτι. Αν παραδεχτούν ότι νοιάζονται και δεν υπάρξει ανταπόκριση; Έτσι, επιλέγουν να δείχνουν αδιάφοροι.
Το να υποκρίνεται κανείς ότι δεν ενδιαφέρεται, δεν τον προστατεύει από την αποτυχία, ούτε την ενδεχόμενη απογοήτευση – απλώς εμποδίζει την ολοκληρωτική απόλαυση της ζωής. Μπορεί το ενδιαφέρον να σημαίνει ευαλωτότητα, όμως αυτό είναι και το νόημα της ζωής.
«Δεν έχω ανάγκη κανέναν»
Αυτή η φράση, είναι ενδεικτική ενός μηχανισμού άμυνας που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος που αισθάνεται πως δεν μπορεί να βασιστεί στους άλλους – ή ενός ανθρώπου ο οποίος, έχει απογοητευτεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Εκτός από το ότι, δεν εννοούν αυτό που λένε, δείχνουν πως έχουν πείσει τον εαυτό τους για αυτό. Άλλωστε, αν παραδεχτούν πως έχουν ανάγκη από κάποιον σύντροφο, για αυτούς ισοδυναμεί με το ρίσκο της απόρριψης και της απογοήτευσης, ένα φορτίο που δεν αντέχουν να σηκώσουν όλοι στους ώμους τους.
Κανείς ωστόσο, δεν αντέχει να ζει μια ζωή μόνος του. Η ανάγκη της συντροφικότητας, δεν είναι αδυναμία, αλλά μια πτυχή της ανθρώπινης φύσης.
Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε πως ανεξαρτησία, δεν σημαίνει απομόνωση, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε ουσιαστικές σχέσεις.
«Είμαι καλύτερα μόνος μου»
Η φράση αυτή, χρησιμοποιείται ως μάσκα που κρύβει τον πόνο. Ένας άνδρας που παραδέχεται κάτι τέτοιο, μπορεί να έχει πληγωθεί στο παρελθόν, από μία σύντροφο, κάποιον φίλο ή ακόμη και μέλος της οικογένειας, και πλέον έχει ορθώσει αδιαπέραστους τείχους για να είναι ασφαλής.
Μετά από μία προδοσία, είναι δύσκολο να εμπιστευτείς και πάλι. Πείθοντας τον εαυτό σας πως «είστε καλύτερα μόνοι σας», είναι μια άμυνα, ένας τρόπος να μην φανείτε ευάλωτοι. Μπορεί βραχυπρόθεσμα, να μοιάζει σαν προστασία, όμως με το πέρασμα του χρόνου, οδηγεί σε απομόνωση και δεν σας αφήνει να βιώσετε την αληθινή σύνδεση και την αγάπη.