Συσχέτιση της βαρύτητας της COVID-19 στους ασθενείς με την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS κατέδειξαν τα αποτελέσματα ελληνικής μελέτης. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με το National Cancer Institute (NCI) των ΗΠΑ, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 είχαν μεγαλύτερους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σχέση με τους ασθενείς που δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ υψηλότεροι τίτλοι ανιχνεύονται τους πρώτους δύο μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν την ανάγκη να συνεχιστεί ο έλεγχος αντισωμάτων σε ασθενείς που ανέρρωσαν από τον ιό, ώστε να δωρίσουν πλάσμα, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που νοσούν τώρα.
Στην πρωτοποριακή ελληνική μελέτη (με συντονιστές τους καθηγητές Αιματολογίας του ΕΚΠΑ Ευάγγελο Τέρπο, Μαριάννα Πολίτου, Θάνο Δημόπουλο και τον διευθυντή στο Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών στο NCI των ΗΠΑ, καθηγητή Γεώργιο Παυλάκη), η οποία έγινε δεκτή για δημοσίευση στο διεθνές ελβετικό ιατρικό περιοδικό Microorganisms, εξετάσθηκαν 259 άτομα που ανέρρωσαν από τη λοίμωξη COVID-19 προκειμένου να συμμετάσχουν στη δωρεά πλάσματος για τη θεραπεία άλλων ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ολοι οι συμμετέχοντες είχαν επιβεβαιωμένη διάγνωση λοίμωξης με μοριακό έλεγχο PCR και εξετάστηκαν για αντισώματα τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων και αφού είχαν βγει αρνητικοί σε δύο διαδοχικά μοριακά τεστ.
Τη στιγμή της διάγνωσης της COVID-19, οι 20 συμμετέχοντας (7,7%) ήταν και παρέμειναν ασυμπτωματικοί, οι 156 (60,2%) ήταν συμπτωματικοί αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και οι 83 (32%) ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ελληνικά νοσοκομεία. Ο διάμεσος χρόνος από την ημέρα των πρώτων συμπτωμάτων (ή τη διάγνωση για τους ασυμπτωματικούς) έως την ημέρα μέτρησης των αντισωμάτων ήταν οι 62 ημέρες. Αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκαν σε 229 άτομα (88% των συμμετεχόντων). Τα ποσοστά των ασθενών που είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του νέου κορωνοϊού ήταν 56% για τους ασυμπτωματικούς, 82% για τους ασθενείς που είχαν συμπτώματα αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και 91% για τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν είχαν πολύ υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού σε σχέση με αυτούς που δεν νοσηλεύθηκαν.
Αλλο σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι οι ασθενείς που εξετάσθηκαν εντός χρονικού διαστήματος 60 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων είχαν υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς που εξετάσθηκαν αργότερα. Σημειώνεται ότι στη μελέτη συμμετείχαν επιστήμονες από τα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», Αρεταίειο, «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αγιος Σάββας», την Ιατρική Σχολή του Παν. Πατρών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ινστιτούτο Παστέρ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το Τμήμα Ρετροϊών του NCI, ΗΠΑ.