Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στο πεδίο της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας, καθώς αμφότερες οι πλευρές συμφωνούν να έρθουν πιο κοντά και να συνεργαστούν υπό την κοινή πίεση που δέχονται από τις προστατευτικές και επιθετικές τακτικές του Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, ένα από τα θέματα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα αφορά το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης και εργασίας για τους νέους ηλικίας έως 30 ετών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Guardian, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και εργασία νέων 18 έως 30 ετών, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί το πολυπόθητο reset στις διμερείς σχέσεις.
Το νέο σχήμα, που θα δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους Ευρωπαίους να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται κεντρικό αίτημα της ΕΕ στο πλαίσιο μιας νέας μετα-Βrexit συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει επίσης θέματα Άμυνας, Ενέργειας και Μετανάστευσης.
Εξετάζεται επίσης ένα σύστημα «ένας μέσα, ένας έξω», το οποίο βρίσκεται υπό αξιολόγηση από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Για να αποφευχθούν πολιτικές εντάσεις, το νέο πρόγραμμα αναμένεται να επανα-προωθηθεί με τον τίτλο «youth experience», ώστε να απομακρυνθεί κάθε σύνδεση με την ελεύθερη μετακίνηση (youth mobility) που υπήρχε πριν το Brexit.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε την Παρασκευή ότι «οι δύο πλευρές συζητούν ευρύ φάσμα θεμάτων», χωρίς να επιβεβαιώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Η αρχική πρόταση της ΕΕ, τον Απρίλιο του 2024, για πρόγραμμα ελεύθερης μετακίνησης έως και τεσσάρων ετών απορρίφθηκε τόσο από το Εργατικό Κόμμα όσο και από τους Συντηρητικούς. Ωστόσο, μετά από έναν χρόνο διαβουλεύσεων, κράτη-μέλη όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία πιέζουν για συμβιβασμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα μονοετές πρόγραμμα με δυνατότητα επέκτασης για ένα ή δύο ακόμη χρόνια θα ήταν πολιτικά πιο αποδεκτό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει ήδη σε πρόγραμμα κινητικότητας νέων με 12 μη ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέποντας εργασία για δύο ή τρία χρόνια. Το 2023, μόλις 23.000 νέοι εισήλθαν μέσω αυτού, με περίπου 9.900 να προέρχονται από την Αυστραλία.
Πάντως, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Στάρμερ έχουν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν ότι μια χρονικά περιορισμένη συμφωνία δεν θα ισοδυναμούσε με επιστροφή στην ελεύθερη μετακίνηση, ούτε βέβαια οδηγεί σε πιθανή επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση.
Σε κάθε περίπτωση υπό τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές Τραμπ είναι σαφές πως Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφωνούν πως έχουν κάθε λόγο να μπουν σε μια τροχιά προσέγγισης και συνεργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως, μιλώντας από την Ουάσιγκτον όπου βρέθηκε για την εαρινή σύνοδο ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς τόνισε ότι η εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ είναι «ίσως ακόμα πιο σημαντική» από αυτήν με τις ΗΠΑ.
Οι δύο πλευρές φαίνεται πως εργάζονται πάνω σε επτά βασικούς άξονες που θα ενταχθούν σε μια διακήρυξη που θα διέπει τους ανανεωμένους όρους συνεργασίας τους.
Οι επτά τομείς περιλαμβάνουν: την άμυνα και ασφάλεια, την ενέργεια, τη μετανάστευση, την τιμολόγηση άνθρακα, την κινητικότητα των νέων και την αλιεία.
Ειδικά η υπογραφή ενός γενικού συμφώνου για την άμυνα και την ασφάλεια μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να επικυρωθεί με πάσα επισημότητα στις 19 Μαΐου, σε ειδική Σύνοδο Κορυφής, η οποία οργανώθηκε για να σφραγίσει την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων.
