Οι υποχρεώσεις πολλές, ο χρόνος λιγοστός και τα ψώνια στο σουπερμάρκετ έρχονται σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα στο ψυγείο να έχει απομείνει μία συσκευασία βούτυρο, λίγο τυρί, ενώ στο ντουλάπι σκονισμένο ξεπροβάλει ένα ανοιγμένο πακέτο αλεύρι και λίγα μακαρόνια.
Τι μπορείς να ετοιμάσεις με τόσα λίγα συστατικά για να μην καταφύγεις στη λύση του delivery για να δαμάσεις την πείνα σου; Την απάντηση τη δίνει μία νέα εφαρμογή, η οποία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης «διαβάζει» το περιεχόμενο του ψυγείου και των ντουλαπιών και προτείνει συνταγές για νόστιμα γεύματα.
Η εφαρμογή – διαθέσιμη προς το παρόν μόνο στην Ιταλία – με την επωνυμία «Cucinalo», δηλαδή «Μαγείρεψέ το», είναι δημιούργημα δύο 17χρονων από τη Νάπολη και στόχος είναι η μείωση σπατάλης φαγητού που μαστίζει τον πλανήτη με έρευνες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2,5 δισ. τόνους τροφίμων να καταλήγουν στον κάδο κάθε χρόνο.
Με το «Cucinalo» ο Ματέο Μορβίλο και Αμεντέο Βαλέστρα ελπίζουν να περιορίσουν τον όγκο τροφίμων που απορρίπτονται και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αρκεί ο χρήστης να φωτογραφήσει τα προϊόντα που έχει στην κουζίνα του και η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει συνταγές προσαρμοσμένες στα διαθέσιμα συστατικά, προτείνοντας τη σωστή δοσολογία και τα βήματα για την παρασκευή ενός γεύματος.
Οι δύο νεαροί δημιουργοί, μιλώντας στην ιταλική Corriere della Sera, δήλωσαν ότι η ιδέα γεννήθηκε όταν ένα απόγευμα επιστρέφοντας από την παραλία άνοιξαν τα ντουλάπια του σπιτιού τους και διαπίστωσαν ότι είχαν ελάχιστα τρόφιμα. Ο Αμεντέο, ο οποίος λατρεύει το φαγητό και φοιτά σε μαγειρική σχολή, άρχισε να συνθέτει στο μυαλό του τα πιθανά πιάτα και παράλληλα ο Ματέο που σπουδάζει Πληροφορική άρχισε να αναλύει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και πώς αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στις γαστρονομικές απόπειρες.
Όπως αναφέρουν στην ιταλική εφημερίδα, ο Αμεντέο φρόντισε για την εμφάνιση των συνταγών και μελέτησε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς που δημιουργήθηκαν από το AI, τελειοποιώντας τις δοσολογίες και τις μεθόδους μαγειρέματος. Ο Ματέο από την πλευρά του εστίασε στην ανάπτυξη της εφαρμογής και το λανσάρισμά της στο Apple Store και στο Google Play, όπου μπορεί να «κατέβει» δωρεάν.
Μέσα σε μόλις ένα μήνα από την κυκλοφορία της περισσότεροι από 3.000 χρήστες την έχουν αποκτήσει και οι δύο ιδρυτές εξηγούν ότι χάρη σε αυτήν ετοιμάστηκαν περίπου 200 κιλά φαγητού.
Όσο για τη χρηματοδότηση της προσπάθειάς τους, οι δύο παιδικοί φίλοι στηρίχτηκαν στις δυνάμεις των οικογενειών τους που πίστεψαν στην επιτυχία του «Cucinalo», ακόμα και εάν επρόκειτο για μία ιδέα έπειτα από μία ξέγνοιαστη ημέρα στην παραλία.
Επόμενος στόχος είναι η ψηφιοποίηση συνταγών «των γιαγιάδων που πολλές φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού. Φανταζόμαστε ότι με μια φωτογραφία στη σελίδα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ψηφιοποιήσει τη γραφή και ενδεχομένως να κάνει τις γεύσεις του παρελθόντος αθάνατες».
Βέβαια, ο Ματέο επισημαίνει ότι η ματιά του μάγειρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Αμεντέο, είναι απαραίτητη, καθώς «η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ακόμα πολύ έξυπνη. Πρέπει να ελεγχθεί».