Πατάει «γκάζι» ο ΕΦΚΑ της Πάτρας καθώς οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις σχεδόν μηδενίστηκαν και για το 2021, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις.
Να σημειωθεί ότι η τοπική υπηρεσία του οργανισμού έχει διακριθεί στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού και για τα αποτελέσματα που είχε το προηγούμενο διάστημα, στη διαδικασία εκκαθάρισης των συντάξεων του 2020.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΦΚΑ Πάτρας Αλέξη Κοτρωνόπουλο, που μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», η τοπική υπηρεσία έχει ολοκληρώσει τους εκκρεμείς φακέλους κύριων συνταξιοδοτήσεων τη περασμένης χρονιάς σε ποσοστό 96% για τις κύριες συντάξεις όλων των ταμείων, είτε πρόκειται για ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα είτε του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει οριστικά τέλος στην «ομηρεία» πολλών απόμαχων της εργασίας και πλέον, ξεκινά η μεγάλη μάχη που θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις.
Εκεί, η προσπάθεια θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, τόνισε ο κ. Κοτρωνόπουλος, γιατί υπάρχει το πρόβλημα της ελλιπούς ή της πλήρους απουσίας διασύνδεσης μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των ταμείων, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη τη διαδικασία εκκαθάρισης, ειδικά εάν εμπλέκονται περισσότερα του ενός ταμεία στην ασφαλιστική ιστορία κάθε εργαζόμενου.
Να σημειωθεί ότι για το 2021, το ποσοστό ολοκλήρωσης των εκκρεμών κύριων συντάξεων αγγίζει πανελλαδικά το 95,5% (εκκρεμούν προς εκκαθάριση 8.890 αιτήσεις), ενώ, παράλληλα, έχει ήδη εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2022 (εκκρεμούν προς εκκαθάριση 17.000 αιτήσεις).
Με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, που απέμεναν προς εκκαθάριση, ανέρχονταν σε 26.000, δηλαδή το 2% του συνόλου των συνταξιοδοτικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν από το 2016 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.
Τονίζεται πως επιπλέον 16.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις κρίνονται ως ανελαστικές ή εν δυνάμει απορριπτικές και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μία σειρά από λόγους (οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, απουσία ιατρικών γνωματεύσεων, κ.ά.).