Ομάδα Εργασίας για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets) συστήνει με απόφασή του ο υφυπουργός Εθνικής οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.
Όπως λένε στην πλατεία Συντάγματος, «το γεγονός ότι η χρήση κρυπτονομισμάτων (Bitcoin, Ethereum, XRP, κ.α.) στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει ακόμη και από φορολογούμενους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων, σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα η φορολογική Αρχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη νέα τάση συναλλαγών με ψηφιακό χρήμα που υπάρχει μέσω διαδικτύου, αλλά και να προτείνει τη θεσμοθέτηση της φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων και ως επένδυση χαρτοφυλακίου».
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι θα φορολογηθεί η υπεραξία. Το βασικό ζήτημα είναι πώς θα προσδιορίζεται το ύψος της υπεραξίας αυτής. Σύμφωνα με τους λογιστές, η φορολογητέα αξία του bitcoin είναι η υπεραξία που προσπορίζεται ο κάτοχός του που προβαίνει σε πώλησή του. Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που εισέπραξε.
Η Ομάδα Εργασίας θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, εξέλιξη που σημαίνει πως οι όποιες αλλαγές δρομολογούνται να αποφασιστούν και ισχύσουν πιθανότατα από το 2025 και μετά.