Εικόνες από το εγγύς μέλλον: Φάρμακα από drones, πάρκινγκ με ένα κλικ, ρομπότ στα σούπερ μάρκετ
Πόσο απέχουμε από την εποχή που θα παραγγέλνουμε φαγητό μιλώντας σε ένα κουτί, θα παραλαμβάνουμε τα φάρμακα μας από ένα drone και θα βρίσκουμε εύκολα θέση πάρκινγκ με ένα κλικ στο κινητά μας; Καθόλου
Πόσο απέχουμε από την εποχή που θα παραγγέλνουμε φαγητό μιλώντας σε ένα κουτί, θα παραλαμβάνουμε τα φάρμακα μας από ένα drone και θα βρίσκουμε εύκολα θέση πάρκινγκ με ένα κλικ στο κινητά μας; Καθόλου!
Αυτό ήρθε να αποδείξει η έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond 4.0, που πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας όλες τις καινοτόμες ελληνικές εταιρείες και start ups που ασχολούνται με τεχνολογίες αιχμής.
Σημαντικά έργο στους τομείς υγείας, έξυπνης, βιομηχανίας και πολιτισμού επέδειξαν τα ελληνικά πανεπιστήμια, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους ομάδων και συνομίλησαν με υποψήφιους συνεργάτες και επενδυτές.
Μόα εξ’ αυτών είναι η ομάδα Relief που έκανε live επίδειξη του αυτόνομου ρομπότ της, το οποίο κάνει απογραφή προϊόντων σε μεγάλες μονάδες, σκανάροντας έως και 1.000 ετικέτες το δευτερόλεπτο, και δημιουργεί έναν τρισδιάστατο χάρτη του χώρου. «Θα μπορεί να κάνει την απογραφή ενός μεγάλου σούπερ μάρκετ μέσα σε 16 λεπτά. Επιπλέον, μπορεί να διαβάσει ποια προϊόντα λήγουν, ποια είναι σε λάθος ράφια και ποια ράφια έχουν αδειάσει και στη συνέχεια να ειδοποιεί το προσωπικό», περιγράφει ο Δρ. Αντώνης Δημητρίου, επικεφαλής της ομάδας που συνένωσε φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και του αντίστοιχου τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Από την Κρήτη, και συγκεκριμένα από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, γεννήθηκε και ο τεχνοβλαστός ORamaVR, που έδωσε το «παρών», δείχνοντας την πλατφόρμα του. H OramaVR προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την ιατρική εκπαίδευση μέσω εικονικής πραγματικότητας. Η πλατφόρμα της παράγει υψηλής ποιότητας προσομειώσεις ιατρικών πράξεων, όπως εγχειρήσεις, ώστε οι εκπαιδευόμενοι -φορώντας τον ειδικό εξοπλισμό- να μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, πρώτα σε εικονικό περιβάλλον, και χωρίς να διακινδυνεύσουν τη ζωή οποιουδήποτε ασθενή. «Το μοντέλο ιατρικής εκπαίδευσης δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 150 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μια έλλειψη ιατρικού προσωπικού της τάξης των 18 εκατομμυρίων μέχρι το 2030 και να αυξάνονται συνεχώς τα ιατρικά λάθη. Έχει αποδειχθεί πως η εκπαίδευση μέσω εικονικής πραγματικότητας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων», τόνισε ο Γιώργος Παπαγιαννάκης, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας, που έχει ήδη συνεργασίες με φορείς του εξωτερικού και έσοδα που ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ.
Για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς επιστράτευσε την τεχνολογία το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναπτύσσοντας με το πρόγραμμα «Μουσείων Τόπος», έξυπνες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σε μουσεία των νησιών της Χίου, της Λέσβου και της Τήνου. Στην έκθεση Beyond, είδαμε μια εφαρμογή που δίνει ζωή στον εντυπωσιακό γερανό, που βρίσκεται στην είσοδο του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, στην Τήνο. Εκεί ο επισκέπτης του μουσείου βλέπει μια εντυπωσιακή ανυψωτική μηχανή μαρμάρων που χρησιμοποιούνταν στην προβιομηχανική εποχή, χωρίς όμως να καταλαβαίνει τον τρόπο λειτουργίας της.
Για να λύσει το πρόβλημα, η ομάδα δημιούργησε μια εφαρμογή που συνδέει τη λειτουργία ενός εικονικού γερανού στο ψηφιακό περιβάλλον ενός παλιού λατομείου με έναν κανονικό γερανό, πολύ μικρών διαστάσεων, τον οποίο ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει. Κουνώντας ο χρήστης τα σχοινιά και την τροχαλία της μικρογραφίας γερανού, στην οθόνη του υπολογιστή βλέπει έναν εργάτη των αρχών του 20ου αιώνα να κάνει τις ίδιες κινήσεις. «Σκοπός είναι ο επισκέπτης να καταλάβει πώς λειτουργούσε ο μηχανισμός αλλά και πώς τον χειρίζονταν οι εργάτες της εποχής ώστε να αναδειχθεί η εργασιακή κουλτούρα που υπήρχε εκείνη την εποχή», αναφέρει η Βασιλική Νικολακοπούλου, υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων, του πανεπιστημίου Αιγαίου. Με παρόμοιες εφαρμογές αναδεικνύεται η ιστορία των μαστιχοπαραγωγών στη Χίο και των ελαιοπαραγωγών στη Λέσβο.
Μεταξύ άλλων στην έκθεση παρουσιάστηκαν εφαρμογές έξυπνων πόλεων, όπως αισθητήρες που παρουσιάζουν σε ζωντανό χρόνο την ποιότητα του αέρα, πλατφόρμες που υπολογίζουν την πιθανότητα ένα παιδί να έχει μαθησιακές δυσκολίες και μια ερευνητική ομάδα που εργάζεται πάνω στο «εξατομικευμένο εμφυτεύσιμο εμβόλιο».