Εικόνες θλίψης στο κέντρο της Πάτρας. Παρασκευή πρωί ώρα 8. Ένα κιβώτιο στο πεζοδρόμιο της οδού Κολοκοτρώνη, λίγο πριν τη Μαιζώνος το οποίο… κουνιόταν! Οι περαστικοί αρχικά τρόμαξαν, κοίταξαν λίγο καλύτερα και διαπίστωσαν πώς μέσα… υπήρχε άνθρωπος! Ενας ακόμη άστεγος που κοιμόταν σε ένα χαρτόκουτο. Εικόνες της… Νέας Υόρκης στην Πάτρα, στην δύση του 2024.
Ο αριθμός των αστέγων της Πάτρας δεν είναι ξεκάθαρος, γιατί συνεχώς, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται, ωστόσο οι αριθμοί από τον ΚΟΔΗΠ, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, όσων έχουν φιλοξενηθεί στο Κέντρο Ημέρας και στο Υπνωτήριο Αστέγων, δίνουν την εικόνα της αστεγίας στην πόλη μας, μέχρι και το τέλος του 2023.
Από τους ανθρώπους, οι οποίοι έφτασαν στις δομές, το 30% που βρίσκονται στο δρόμο είναι γυναίκες και το υπόλοιπο 70% είναι άνδρες, ενώ από αυτούς υπάρχει και 1% που πρόκειται ομοφυλόφυλους ή άφυλους.
Σε ό, τι αφορά, τις ηλικίες τους, ένα 35% είναι από 50 έως 67 ετών και είναι άνθρωποι που μένουν άνεργοι και είναι δύσκολο να αρχίσουν από την αρχή την εργασιακή τους ζωή, καθώς βρίσκονται κοντά στην σύνταξη και το μόνο που μπορούν, πιθανόν, να έχουν ως εισόδημα, είναι Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ύψους 200 ευρώ. Άνθρωποι από 30 έως 49 χρονών, είναι καταμετρημένοι σε ένα 30%, και μετά υπάρχουν με μικρότερα ποσοστά άλλες ηλικιακές ομάδες, νεαρότερες, ακόμα και ανήλικα συνοδευόμενα από τις οικογένειές τους, που φτάνουν το 15%. Στην πλειοψηφία τους, είναι Έλληνες που σε ποσοστό ξεπερνούν το 65% και πάνω από τους μισούς, δηλαδή 54% είναι άγαμοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι διαζευγμένοι με καμία όμως υποστήριξη από τις οικογένειές τους λόγω κακών σχέσεων. Μετά σε μικρότερα ποσοστά είναι χήροι ή άτομα σε διάσταση, ενώ υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν θελήσει να δηλώσουν την οικογενειακή τους κατάσταση.
Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό δηλαδή πάνω από 60% αφορά ανθρώπους, αναλφάβητους ή που έχουν φοιτήσει μόνο στο Δημοτικό σχολείο