Ειρήνη Παπά: Το τετ α τετ με τη βασίλισσα Ελισάβετ στη βασιλική πρεμιέρα της ταινίας “Τα κανόνια του Ναβαρόνε”

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Η σπουδαία ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παπά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών βυθίζοντας στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο. Η ίδια διέπρεψε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με ερμηνείες που έμειναν στην ιστορία.

    Μεταξύ άλλων, είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία “Τα κανόνια του Ναβαρόνε” τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στη Ρόδο. Ηταν ξεχωριστή διάκριση για την Ειρήνη Παπά η συμμετοχή της σε μια διεθνή υπερπαραγωγή σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Εκτός από τις υποκριτικές της ικανότητες, η Παπά ξεχώρισε με την φυσική ομορφιά της.

    Ειρήνη Παπά: Το τετ α τετ με τη βασίλισσα Ελισάβετ στη βασιλική πρεμιέρα της ταινίας "Τα κανόνια του Ναβαρόνε"

    Η συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ

    Στη βασιλική πρεμιέρα της ταινίας “Τα κανόνια του Ναβαρόνε” στο Λονδίνο η Ειρήνη Παπά έλαμψε με το royal chic look της φορώντας ένα στράπλες ντραπέ λευκό φόρεμα με φουλάρι περασμένο στον λαιμό, ενώ ένα ζευγάρι ψηλά γάντια σε λευκό συμπλήρωσαν το επίσημο look της.

    Στο σπάνιο στιγμιότυπο την βλέπουμε να υποκλίνεται και να λαμβάνει τα συγχαρητήρια της βασίλισσας Ελισάβετ η οποία ήταν επίσημα ντυμένη με την τιάρα της. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1961.

    “Η βασίλισσα Ελισάβετ δίνει τα συγχαρητήρια της στην Ειρήνη Παπά μετά την Βασιλική πρεμιέρα της ταινίας “Τα κανόνια του Ναβαρόνε”, το 1961. Το φιλμ είχε γυριστεί στην Ελλάδα και ήταν μια από τις μεγάλες διεθνείς επιτυχίες στις οποίες είχε συμμετάσχει η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός” γράφει στο ποστ της η Έλενα Μακρή Λυμπέρη.

    Μάλιστα, η Ειρήνη Παπά και η βασίλισσα Ελισάβετ είχαν ένα κοινό: Ήταν συνομήλικες γεννημένες και οι δυο το 1926 με λίγους μήνες διαφορά, και πέθαναν σε ηλικία 96 ετών με διαφορά λίγων ημερών.

    Ειρήνη Παπά

    Η θρυλική ζωή της “Καρυάτιδας” που κατέκτησε το Χόλιγουντ

    Λιτή, αρχαϊκή, δωρική μορφή, σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς, διάσημη εκπρόσωπος του μεσογειακού πολιτισμού στο εξωτερικό, χαρισματική και δυναμική γυναίκα, η Ειρήνη Παπά έγινε διεθνώς γνωστή για τις υποκριτικές της ικανότητές και το πνεύμα της.

    Στη σταδιοδρομία της, αναμετρήθηκε με σημαντικούς γυναικείους ρόλους του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενσαρκώνοντας πλήρως τη δύναμη τής αρχαίας τραγωδίας.

    ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ

    Η Ειρήνη Παπά (το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Ειρήνη Λελέκου), γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Οι γονείς της ήταν δάσκαλοι και είχε τρεις αδελφές. Η εφηβεία της, τη βρίσκει στην Αθήνα να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στην Εθνική Σχολή Κλασσικού Θεάτρου. Στα 15 της έχει ήδη πάρει τον καλλιτεχνικό της δρόμο, αφού εργαζόταν σαν ραδιοφωνική παραγωγός, τραγουδίστρια και χορεύτρια. Σε ηλικία 18 χρόνων παντρεύεται τον συγγραφέα ‘Αλκη Παπά, και παρόλο που ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ, η ηθοποιός διατήρησε το επίθετο με το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστή.

    Στα πρώτα της βήματα στο θεατρικό σανίδι συμμετείχε σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου. Το ξεχωριστό της ταλέντο και οι εξαιρετικές της ερμηνείες σε αρχαίες τραγωδίες, όπως “Μήδεια” και “Ηλέκτρα”, δεν αργούν να την κάνουν διάσημη. Η αγάπη και ο σεβασμός της ηθοποιού για το αρχαίο δράμα ήταν μεγάλη. Όταν αποφάσισε να σταματήσει να ερμηνεύει τέτοιους ρόλους, δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Αβενίρε”, της Ρώμης: “Αποφάσισα ότι δε θα παίξω πια, διότι η τραγωδία συνεπάγεται μια τεράστια ευθύνη. Και ο φόβος ότι θα μπορούσα να μην ανταπεξέλθω, θα με έκανε να νιώσω πολύ άσχημα”.

    Ειρήνη Παπά

    Στον τελευταίο της χρόνο στη σχολή, ο Αλέκος Σακελλάριος την είδε να παίζει στον Μάκβεθ. Ο ίδιος, της ζήτησε να βγει στην επιθεώρηση. Και παρόλο που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο με εκείνη και την κλασσική παιδεία της, είπε το “ναι”. Το ντεμπούτο της στο σινεμά γίνεται το 1948 στην ταινία “Χαμένοι ‘Αγγελοι” σε σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου. Το 1951 έρχεται η “Νεκρή Πολιτεία”, του Φρίξου Ηλιάδη, με συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα. Η ταινία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Καννών και όλοι μένουν άφωνοι, αναγνωρίζουν αυτό το νέο πρόσωπο ως κάτοχο μίας μοναδικότητας.

    Το 1962 συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Κακογιάννη και πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά της “Ηλέκτρας” του Ευριπίδη μαζί με τον Γιάννη Φέρτη, την Αλέκα Κατσέλη και τον Μάνο Κατράκη. Η ταινία συνολικά κέρδισε 24 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, ανάμεσά τους και τα βραβεία καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης στο Φεστιβάλ των Καννών (1962).

    Η Ειρήνη Παπά είχε πάρει μέρος σε περισσότερες από 80 ταινίες, με γυρίσματα σε όλο τον κόσμο (Τσινετσιτά, Χόλιγουντ, Γιουγκοσλαβία, Λίβανος, Μαρόκο, Βραζιλία, Αυστραλία, Πορτογαλία κ.α.) έχοντας στο πλευρό της συμπρωταγωνιστές , μεταξύ άλλων, τους Μάρλον Μπράντο, Ιβ Μοντάν, Γκρέγκορι Πεκ, ‘Αντονι Κουίν, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Τζαν Μαρία Βολοντέ, Τζέιμς Κάγκνεϊ. Εκτός από τις επιτυχημένες μεταφορές των τραγωδιών, οι πιο γνωστές ταινίες της είναι η αξέχαστη υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ “Τα κανόνια του Ναβαρόνε”, όπου ενσαρκώνει τον ρόλο της αγωνίστριας Μαρίας Παπαδήμου (1961) και ο “Αλέξης Ζορμπάς”, που κρατά το ρόλο της Χήρας (1964).

    Το έντονο βλέμμα της, οι καθαρές γραμμές του προσώπου της, τα χαρακτηριστικά “Καρυάτιδας”, τίτλος που την ακολούθησε σε όλη την καριέρα της, και η έντονη προσωπικότητά της, κατακτούν το διεθνές κοινό και τους Αμερικανούς παραγωγούς. Για την ταινία με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο ‘Αντονι Κουίν, οι δημοσιογράφοι της εποχής την “επαινούν” αλλά και την “υμνούν” για την ερμηνεία της. Η ίδια η ηθοποιός έχει δηλώσει για τους ρόλους που επέλεγε: “Ποτέ δεν θέλησα να παίξω αισθησιακούς ρόλους ή ρόλους επιθυμητών γυναικών. Αυτό που ήθελα πάντα είναι να παίζω εμένα, δηλαδή την ανεξάρτητη αγωνίστρια”.

    ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ
    GYMALL

    Η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη και η Ειρήνη Παπά βρίσκεται για πολλές δεκαετίες στο διεθνές κινηματογραφικό προσκήνιο. Η επιβεβαίωση για τη σκληρή της δουλειά και το ταλέντο της, έρχεται το 1969 με την ταινία “Ζ”, του Κώστα Γαβρά η οποία κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

    Το θεατρικό της ντεμπούτο στη σκηνή του Μπρόντγουει, πραγματοποιείται το 1967 με το έργο “Εκείνο το καλοκαίρι, εκείνο το φθινόπωρο” στο πλευρό του Γιον Βόιντ (του πατέρα της Αντζελίνα Τζόλι) ενώ αργότερα τη συναντάμε να ερμηνεύει την Ελένη στις “Τρωάδες” (1972) και την Κλυταιμνήστρα στην “Ιφιγένεια” (1977)σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη. Στις “Τρωάδες”, που γυρίστηκε στα αγγλικά με ξένους ηθοποιούς, η Παπά γνώρισε τη συμπρωταγωνίστριά της Κάθριν Χέμπορν, που ενσάρκωσε την Εκάβη, με την οποία ανέπτυξαν δυνατή φιλία. Μάλιστα η Χέμπορν δήλωνε δημόσια ότι η Παπά είναι μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του σινεμά.

    ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ

    Το 1972 εμφανίζεται στο πλευρό τού, αργότερα βραβευμένου με όσκαρ Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Την πείθει να δοκιμάσει το ταλέντο της στο τραγούδι. Η Ειρήνη Παπά ηχογραφεί μαζί του το “666”, τελευταίο άλμπουμ του μουσικού συγκροτήματος “Aphrodite’s Child”, με αναφορές στην “Αποκάλυψη του Ιωάννη” και στιχουργική συμβολή του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη. Ακολουθούν άλλες δύο συνεργασίες της με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου: οι “Ωδές” με ελληνικά δημοτικά τραγούδια διασκευασμένα από τον Vangelis και οι “Ραψωδίες” με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.

    ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ
    Η Ειρήνη Παπά με τον Λευτέρη Βογιατζή

    Οι δεσμοί της Ειρήνης Παπά με το ιταλικό κοινό χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’60, όταν η Ελληνίδα ηθοποιός πρωταγωνιστούσε σε διεθνείς παραγωγές με έντονο ελληνικό χρώμα. Το 1968 ήρθε ο ρόλος της Πηνελόπης στην “Οδύσσεια” του Φράνκο Ρόσι για λογαριασμό της ιταλικής τηλεόρασης. Η παρουσία της σε μία εξαιρετικά δημοφιλή σειρά την καθιέρωσε ως σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς. Οι δεσμοί ενισχύθηκαν με συμμετοχές της Ειρήνης Παπά σε θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ιταλία.

    ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ
    Η Ειρήνη Παπά με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

    Η προσφορά της Ειρήνης Παπά στην τέχνη έχει αναγνωριστεί πολλές φορές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, μέσα από τις αμέτρητες διακρίσεις που έχει λάβει κατά καιρούς. Εκτός από το Όσκαρ που κέρδισε το 1969 για την ερμηνεία της στην ταινία “Ζ” του Κώστα Ζαβρά, έχει λάβει πολλά σημαντικά βραβεία. Το 1995 τιμήθηκε με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Το 2000 της απονεμήθηκε ο τίτλος της “Γυναίκας της Ευρώπης” για την προσφορά της στην προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας.

    ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ

    Το 2008 βραβεύτηκε με το “Διεθνές Βραβείο για τον Πολιτισμό” από την οργάνωση Premio Roma στο αρχαίο θέατρο της “Όστια Αντίκα”, λίγα χιλιόμετρα έξω από την ιταλική πρωτεύουσα. Πρόκειται για μία εξαιρετικά τιμητική διάκριση, καθώς το συγκεκριμένο βραβείο έχει απονεμηθεί κατά το παρελθόν σε ποντίφικες και στον δήμαρχο της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι, ανάμεσα σε άλλους. Όταν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της είχε δηλώσει με εμφανή συγκίνηση: “Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω, μπορώ μόνο να πω ότι η Αθήνα θα είναι πάντα η μητέρα μου, αλλά η Ρώμη, παράλληλα, είναι δεύτερη μητέρα μου, από ξεκάθαρη επιλογή μου”.

    Το 2009 η Ελληνίδα ηθοποιός τιμήθηκε με το “Χρυσό Λέοντα” της 40ης Μπιεννάλε Θεάτρου Βενετίας, ύστερα από πρόταση του διευθυντή της διοργάνωσης, του γνωστού σκηνοθέτη, Μαουρίτσιο Σκαπάρρο. Εκείνη ευχαριστώντας για το βραβείο, τόνισε, ότι “προτιμά να της παρέχονται τα αναγκαία οικονομικά μέσα για να μπορεί να συνεχίσει να δημιουργεί στο χώρο του θεάτρου”. Αναφερόμενη στην αρχαία τραγωδία, υπογράμμισε: “Τα έργα αυτά με συγκινούσαν από τα δώδεκά μου χρόνια. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι επίκαιρα όσο ποτέ, καθρέφτης της κοινωνίας μας και των όποιων αντιφάσεών της”.

    ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ

    Την ίδια χρονιά, η Ειρήνη Παπά ήταν ανάμεσα στους 260 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που προσκάλεσε ο Πάπας Βενέδικτος στην Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού, για να τους ζητήσει “να μεταδώσουν με την τέχνη τους το μήνυμα του Θεού”.

    ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ
    Η Ειρήνη Παπά με τον Ζυλ Ντασέν

    Στο “Σχολείον της Αθήνας- Ειρήνη Παπά” (που στεγάζεται σήμερα η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου) στην οδό Πειραιώς, εκεί που η σπουδαία ηθοποιός ονειρεύτηκε από τη δεκαετία του ’80 να ιδρύσει ένα σχολείο θεάτρου, γιόρτασαν τον Σεπτέμβριο του 2018 τα γενέθλια της, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο μαζί με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας και το Ίδρυμα Κακογιάννη σε μια ελληνοϊταλική γιορτή με προβολή της ταινίας “Οδύσσεια” (1968) του Φράνκο Ρόσι- μια παραγωγή της Rai, με την ίδια στο ρόλο της Πηνελόπης.

    ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ

    Ειρήνη Παπά: Ο έρωτας με τον Μάρλον Μπράντο

    Το 1947 η Ειρήνη Παπά παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άλκη Παππά, με τον οποίο χώρισαν το 1951, αλλά διατήρησε το τέλος της ζωής της το επίθετό του.

    Η ίδια είχε αποκαλύψει το 2004 στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, μετά τον θάνατο του Μάρλον Μπράντο, ότι υπήρξε μεταξύ τους μια μακρά και “μυστική αγάπη”. Η Ειρήνη Παπά είχε πει ότι είχαν συναντηθεί το 1954 στη Ρώμη. Όπως είχε δηλώσει, τον εκτιμούσε πολύ, ήταν το “μεγάλο πάθος της ζωής της” και συναντήθηκαν για τελευταία φορά το 1999 στην Αθήνα.

    ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ
    Η Ειρήνη Παπά με τον Κώστα Γαβρά

     

    ΠΗΓΗ: thetoc.gr

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Σλοβάκα Veronika Rajek ποζάρει με sexy εσώρουχα

    Η Σλοβάκα κουκλάρα Veronika Rajek ποζάρει με sexy εσώρουχα

    Παρουσία Γ. Μιχαλόπουλου τα εγκαίνια του θεματικού πάρκου για την ανήλικη παραβατικότητα (BINTEO)

    Με την ταυτόχρονη συμμετοχή περίπου 70 μαθητών Γυμνασίων, πραγματοποιήθηκε...

    Γυναικεία Συλλογικότητα Πάτρας: «Έµφυλες ανισότητες στην εκπαίδευση και γυναικοκτονίες»

    Έµφυλες ανισότητες στην εκπαίδευση Η Γυναικεία Συλλογικότητα Πάτρας διοργανώνει...

    Πάτρα: Πλειστηριασµός Συνεταιρισµού Επιπλοξυλουργών

    Για τις 15 Μαΐου 2024 έχει προγραµµατιστεί ένας επαναληπτικός...