Η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ που καταδικάζει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η ψηφοφορία ήταν: 11 χώρες υπέρ, μία κατά και τρεις απείχαν, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Ως μόνιμο μέλος, η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.
Οι δυτικές χώρες ερμηνεύουν το αποτέλεσμα αυτό ως νίκη, καθώς δείχνει τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας. Το Πεκίνο δικαιολόγησε τη στάση του, λέγοντας ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Μόσχας για τα θέματα ασφαλείας.
Ο πρεσβευτής της Ινδίας στον ΟΗΕ, TS Tirumurti, δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του από την ψηφοφορία που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας ότι «η διπλωματία εγκαταλείφθηκε». Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, είπε. «Είναι λυπηρό που εγκαταλείφθηκε η διπλωματία. Για αυτούς τους λόγους, η Ινδία επέλεξε να απόσχει από αυτό το ψήφισμα».
Το σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται τώρα να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών των 193 μελών.
«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα το δουν ως νίκη να ψηφίσει η Ρωσία μόνη της και η Κίνα να απέχει. Κατάφεραν κάνουν την Κίνα να συμβιβαστεί, μετριάζοντας ελαφρώς το ψήφισμα, αλλάζοντας τη λέξη «καταδίκη» σε «αποδοκιμασία» και αφαιρώντας μια αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο. Ωστόσο, είναι απώλεια να μην πείσουμε την Ινδία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» σχολιάζει ο αναλυτής του Guardian.
Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, είπε ότι «η τελευταία επίθεση της Ρωσίας απειλεί το διεθνές μας σύστημα όπως το ξέρουμε. Μια χώρα εισβάλλει στην άλλη. Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος εδώ. Δεν υπάρχει μέση λύση».
Ο Αλβανός αντιπρόσωπος, Φερίτ Χότζα, είπε ότι η Ρωσία «έχει βάψει τον χάρτη του ΟΗΕ με αθώο αίμα».