Εκδήλωση Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, στα πλαίσια της 86ης Δ.Ε.Θ.: «Αγροτική φορολογική μεταρρύθμιση για την ισχυροποίηση της εθνικής αγροτικής οικονομίας»

    Ημερομηνία:

    Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στα πλαίσια της 86ης Δ.Ε.Θ. από το γραφείο του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, με ομιλητές τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, τον Αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κ. Χρήστο Γιαννακάκη και τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (Δ.Ο.Β.), κ. Ευθύμιο Φωτεινό και συντονίστρια την Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κα Ελένη Βρέντζου, παρουσιάστηκε η πρόσφατη κορυφαία αγροτική φορολογική μεταρρύθμιση, του νόμου 4935/2022.

    «Αποδεικνύουμε σε διαρκή βάση ότι η φορολογική πολιτική μπορεί και οφείλει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για τον πρωτογενή τομέα. Όχι μόνο μέσω της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά και με τη θεσμοθέτηση γενναίων φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα.
    Η θεσμοθέτηση αυτών των κινήτρων έχει ως στόχο τη συνένωση δυνάμεων, τη δημιουργία νέων καινοτόμων συνεργασιών στον αγροτικό τομέα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
    Αναφέρομαι στον νόμο 4935/2022, με τον οποίο η Κυβέρνησή μας προχώρησε σε μια κορυφαία αγροτική φορολογική μεταρρύθμιση που θέτει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό της αγροτικής οικονομίας και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία
    », τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος κατά την ομιλία του στα πλαίσια της εκδήλωσης.

    Στα γενναία αυτά φορολογικά κίνητρα περιλαμβάνεται η απαλλαγή για πρώτη φορά από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% επί των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Το συγκεκριμένο κίνητρο έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων.

    Το γενναίο αυτό φορολογικό κίνητρο της μείωσης του φόρου κατά 50%, που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και θα ισχύει και για τα επόμενα έτη, θεσμοθετείται για πρώτη φορά και στοχεύει στη δημιουργία νέων και ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα, στα οποία θα μετέχει ο αγρότης και θα του εξασφαλίζουν, πέρα από τη μείωση φόρου, και ένα αξιοπρεπές και καλύτερο εισόδημα.

    Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί από την Κυβέρνηση προς όφελος των αγροτών.

    Στα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε ο αγροτικός κόσμος και τα οποία έλυσε ο νέος νόμος 4935/2022 αναφέρθηκαν εκτενώς ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κ. Χρήστος Γιαννακάκης και ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (Δ.Ο.Β.), κ. Ευθύμιος Φωτεινός.

    Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε παράλληλα σε σειρά ευνοϊκών παρεμβάσεων και μέτρων που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προς όφελος των αγροτών από τον Ιούλιο του 2019, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    1ον. Η θέσπιση, από την 1η Ιανουαρίου 2022, μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία.
    Ήδη στις 31 Αυγούστου 2022, αντί του Νοεμβρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση.

    2ον. Η εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% για τα πρώτα 10.000,00 €.

    3ον. Η επαναφορά στο 55%, από το 100%, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση από το φορολογικό έτος 2020.

    4ον. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα από το 13% στο 10%.

    5ον. Η μείωση, και μάλιστα σε μόνιμη βάση, του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%.

    Ο Υφυπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε την ομιλία του, αναφέροντας: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή Κυβέρνηση, έναν ικανό και αξιόπιστο Πρωθυπουργό, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Και αυτή είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε θεσμικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, οδηγώντας τη χώρα σε νέα αναπτυξιακή τροχιά».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Sold out για το μεγάλο ντέρμπι

    «Καρφίτσα» δεν θα πέφτει αύριο το βράδυ στο «Γεώργιος...

    ΛΕΞ: Το χρωστούσε στον Πορτοσάλτε και απάντησε – Έβαλε τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ να μιλά σε καινούριο τραγούδι

    Έναν μικρό χαμό έχει προκαλέσει η νέα δισκογραφική δουλειά...

    Ουκρανία: Νέα όπλα, νέες απειλές – Γιατί κλιμάκωσαν την σύγκρουση Δύση και Ρωσία

    Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ υψηλότερο στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Την εβδομάδα...
    Best Shop