Εκλογές 2023: Oι ποινές που προβλέπονται εάν δεν πάτε να ψηφίσετε

    Ημερομηνία:

    Με ποινές βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες, που δεν θα προσέλθουν στις κάλπες σήμερα, Κυριακή, καθώς η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές καθίσταται υποχρεωτική.

    Ειδικότερα, ο νόμος επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

    Σημειώνεται ότι, όσοι και όσες δεν έχουν μεταφέρει τα δικαιώματά τους στον τόπο διαμονής τους ή δεν έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη, θα πρέπει να ταξιδέψουν στην περιφέρεια, όπου έχουν τα δικαιώματά τους.

    Για τον λόγο αυτό ορίζεται από τον νόμο εκλογική άδεια.

    Ποιες ομάδες πολιτών δεν είναι υποχρεωτικό να ψηφίσουν;

    Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

    • Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
    • Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
    • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).

    Ενδεικτικά στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

    • Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
    • Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
    • Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

    Από την υποχρέωση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται, επίσης, οι εκλογείς οι οποίοι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος, λόγω μη συμπλήρωσης, στη διπλωματική περιφέρεια που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, εκλογέων κατοίκων εξωτερικού.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΘΡΗΝΟΣ: Έφυγε από τη ζωή η Βάνα Πέτρου – Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

    Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει τη Ναύπακτο μετά την είδηση του θανάτου της Βάνας...

    Serial killer στη Θεσσαλονίκη: Ανοίγουν οι φάκελοι για ακόμη δύο εξαφανίσεις

    Τους φακέλους εξαφάνισης δύο ακόμα τοξικοεξαρτημένων γυναικών στη Θεσσαλονίκη ανοίγουν οι αστυνομικοί του ελληνικού...

    Η ταινία «Άγιος Παΐσιος» που προβάλλεται και στην Πάτρα, έριξε τον “Καποδίστρια” από την κορυφή

    Η ταινία "Άγιος Παΐσιος" (διανομή από Feelgood) που είναι...