Εκλογές στη Γαλλία: Η μεγάλη νίκη της Λεπέν και η έκκληση Μακρόν για συστράτευση κατά της Ακροδεξιάς

    Ημερομηνία:

    DIVICO
    «Impossible n’est pas français». Η διάσημη γαλλική φράση, που σημαίνει ότι «τίποτα δεν είναι αδύνατο στη Γαλλία», ταιριάζει «γάντι» σε όσα έγιναν και σε όσα θα γίνουν στις εκλογές της χώρας.

    Η ιστορική επικράτηση της Ακροδεξιάς, με τη Μαρίν Λεπέν να κατακτά το 33,5% των ψήφων, θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, την 7η Ιουλίου. Εκεί, όπου ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, Εμάνουελ Μακρόν, καλεί τους Γάλλους σε συστράτευση, με σκοπό «να μπλοκαριστεί η ακροδεξιά».

    Υπό σχεδόν οποιοδήποτε πρίσμα και να το εξετάσει κανείς, αυτές οι εκλογές είναι ιστορικές για τη Γαλλία. Όχι μόνο επειδή η μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες δείχνει να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Αλλά και επειδή το ακροδεξιό μέτωπο Rassemblement National του οποίου ηγείται η Λεπέν διπλασίασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του 2022 (18,7%), δείχνοντας για πρώτη φορά ότι έχει την απόλυτη δυναμική να κατακτήσει την εξουσία.

    Το κόμμα που θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών θα έχει το δικαίωμα να διορίσει πρωθυπουργό και κυβέρνηση – αν και ο ίδιος ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί από πρόεδρος. Η Λεπέν, ως απόλυτη νικήτρια, ελπίζει ότι θα κερδίσει τον «μαγικό» αριθμό εδρών που θα της επιτρέψουν να δημιουργήσει την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία μετά τη ναζιστική κατοχή.

    Εάν αυτό συμβεί, θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος συγκατοίκησης μεταξύ ηγετών διαφορετικών κομμάτων – κάτι που συνέβη για τελευταία φορά από το 1997 έως το 2002, όταν ο συντηρητικός πρόεδρος Ζακ Σιράκ συμπορευόταν με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.

    Η σημερινή καταμέτρηση δεν θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα – καθώς οι πιο επιτυχημένοι υποψήφιοι σε κάθε εκλογική περιφέρεια θα προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, και η σχετικά υψηλή συμμετοχή που παρατηρήθηκε σήμερα υποδηλώνει ότι πολλοί από αυτούς θα το κάνουν.

    Τη δυναμική, από την άλλη, να ανακόψει αυτή την ξέφρενη πορεία της Λεπέν προς τα Ηλύσια Πεδία είναι ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων, το Nouveau Front Populaire, το οποίο έχει κατακτήσει το 28,1% σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων της from Ipsos Talan για τους France Télévisions, Radio France, France24/RFI και LCP Assemblée Nationale. Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος αιφνιδίασε το γαλλικό έθνος (και όχι μόνο) καλώντας σε εκλογές, στις 9 Ιουνίου μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές, βλέπει τον δικό του συνασπισμό στην τρίτη θέση, με ποσοστό 20,7%.

    Για τον Μακρόν, πάντως, η ήττα δεν είναι μόνο ήττα. Γιατί το 20,7% αποτελεί τεράστια βελτίωση από το 14,6% των ευρωεκλογών που τον σόκαρε και τον ώθησε στην απόφαση για πρόωρες εκλογές και σχεδόν «ισοφάριση» των αποτελεσμάτων που έλαβε στο αντίστοιχο σκέλος των εθνικών εκλογών του 2022. Γεγονός που του αφήνει ελπίδες για ανατροπή και παραμονή του στην εξουσία.

    Η «συστράτευση» του Μακρόν και ο ρυθμιστής Ολάντ

    Με την «παράδοση» που ήθελε τις πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας να συνασπίζονται απέναντι στην ακροδεξία να έχει –τουλάχιστον ως τώρα- σπάσει, ο Εμμάνουελ Μακρόν, σε δήλωσή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse αμέσως μετά τα πρώτα exit polls, κάλεσε τους ψηφοφόρους να σταματήσουν την Aκροδεξιά στον δεύτερο γύρο. «Απέναντι στο Rassemblement National, είναι ώρα για μια μεγάλη, ξεκάθαρα δημοκρατική και ρεπουμπλικανική πορεία για τον δεύτερο γύρο», είπε.

    Χαιρέτισε την αυξημένη συμμετοχή στη διαδικασία, χαρακτηρίζοντάς την απόδειξη «της βούλησης των Γάλλων ψηφοφόρων να ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση».

    «Μια επείγουσα κατάσταση απαιτεί και μια επείγουσα απόφαση», δήλωσε ο Ολάντ για να δικαιολογήσει την απόφασή του να επιστρέψει στην εκλογική μάχη, υποστηρίζοντας το Nouveau Front Populaire. Είχε υπάρξει ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της προηγούμενης συμμαχίας μεταξύ των περισσότερων αριστερών κομμάτων της Γαλλίας, του NUPES το 2022. Αλλά αυτή τη φορά, είπε, ο κοινός στόχος ήταν να κρατηθεί η Ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.

    Στις ευρωεκλογές, το RN είχε επικρατήσει στην εκλογική του περιφέρεια, με σχεδόν 32% των ψήφων. Θα μπορέσει τώρα ο Ολάντ να αποτελέσει τον συσπειρωτή και το πρόσωπο που θα φέρει στον δεύτερο γύρο τη μαζική υποστήριξη στον αριστερό συνασπισμό κομμάτων, ο οποίος αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Πράσινους και το κόμμα του Ζαν- Λυκ Μελανσόν;

    Οι θέσεις στη Βουλή

    Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η νίκη της Λεπέν είναι ξεκάθαρη, ενδεχομένως όμως όχι αρκετή για να «κλειδώσει» την πλειοψηφία στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

    Η Ipsos υπολογίζει ότι με το σημερινό ποσοστό, η Λεπέν και οι σύμμαχοί της μπορούν να καταλάβουν 230 με 280 έδρες στη Βουλή, με την απόλυτη πλειοψηφία να απαιτεί 289.
    Τα αριστερά κόμματα, στα οποία το «απόλυτο κουμάντο» φαίνεται να έχει ο σχηματισμός του Μελανσόν, με βάση τα ποσοστά του πρώτου γύρου, κατακτά περίπου 125 ως 165 έδρες, ενώ ο Μακρόν μπορεί να καταλήξει με 70 ως 100 έδρες.

    Στους μεγάλους χαμένους της αποψινής βραδιάς ο δεξιός Ερίκ Ζεμούρ, το κόμμα του βυθίστηκε κάτω του 1%, δείχνοντας τεράστιες διαρροές προς την αντίπαλό του, Μαρίν Λεπέν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα σενάρια για το όνομα, το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για...

    Αυτοαπασχολούμενοι: Πόσα χρήματα θα πληρώσουν για εισφορές

    Aυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και αναβιώνει το δικαίωμα ασφαλιστικής κατηγορίας. Ειδικότερα, έχει...

    ΠΑΤΡΑ: Εκλεισε ένα από τα πιο δημοφιλή Πατρινά καταστήματα του κέντρου – ΦΩΤΟ

    Ρολά κατέβασε στις 31 Δεκεμβρίου ένα από τα ιστορικά...
    Best Shop