Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Η Άννα Διαμαντοπούλου από δεξιά και ο Χάρης Δούκας από αριστερά ανακατεύουν την τράπουλα

    Ημερομηνία:

    DIVICO
    Σε περιβάλλον εσωκομματικού καύσωνα κινείται το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι υποψήφιοι αρχηγοί, αψηφώντας τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σπεύδουν να ισχυροποιήσουν τις συμμαχίες τους και να συγκροτήσουν δυνατές ομάδες υποστηρικτών τους για την επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής μάχης τον Σεπτέμβριο.

    Η μάχη φαίνεται από τώρα ότι θα έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων ετοιμάζει από μια «πλατφόρμα» για το πώς και με ποιες προτάσεις το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει κυβερνητική προοπτική, αφήνοντας πίσω του την «άχαρη» πολυετή περίοδο της αργής αύξησης των ποσοστών του.

    Την ίδια ώρα επανέρχεται και «επικαιροποιείται» η λογική των «εσωκομματικών μαχαιρωμάτων» στο θορυβώδες πράσινο παρασκήνιο, ενώ στελέχη που πρωτοστατούν στις ομάδες των υποψηφίων αναλαμβάνουν ειδικές αποστολές για τις υπόγειες συγκρούσεις με το κάθε φορά διαφορετικό «αντίπαλον δέος».

    Οι δημοσκοπήσεις

    Μπορεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις ο Χάρης Δούκας και ο Νίκος Ανδρουλάκης να συγκροτούν τη βασική εικόνα των δύο μονομάχων, ωστόσο, εκτός από τον Παύλο Γερουλάνο, φαίνεται ότι μπαίνει δυναμικά στην αναμέτρηση και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της την Τρίτη. Το «δίδυμο» που θα περάσει στη μονομαχία του δεύτερου γύρου φυσικά και δεν έχει ακόμη ξεχωρίσει, όμως έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν τα στοιχήματα στην εσωκομματική σκακιέρα για τον «πιο αδύναμο παίκτη» ανάμεσα στις τέσσερις υποψηφιότητες.

    Χάρης Δούκας και Αννα Διαμαντοπούλου ποντάρουν αναμφίβολα στην προσέλκυση ψηφοφόρων και «έξω από το κουτί», καθώς συνεργάτες τους πιστεύουν ακράδαντα ότι οι υποψηφιότητές τους ανοίγουν το παιχνίδι στο κεντρώο και κεντροαριστερό ακροατήριο που δεν έχει απαραίτητα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Οι δύο εξωκοινοβουλευτικοί υποψήφιοι αρχηγοί απευθύνονται, βέβαια, πρώτα και κυρίως στη βάση των μελών και φίλων που συμμετείχε μαζικά στις κάλπες του 2021, αλλά «βλέπουν» ταυτόχρονα στις μετρήσεις ότι ο στόχος υπέρβασης των 270.000 ψηφοφόρων είναι τώρα κάτι παραπάνω από εφικτός. Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία είσοδος, αυτή της πρώην υπουργού και Επιτρόπου της Ε.Ε. στη λίστα των υποψηφίων, ανακατεύει εκ νέου την τράπουλα και βάζει σε δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά στον σχεδιασμό, τα επιτελεία των αντιπάλων της.

    Εμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν ενεργό ρόλο σε πολλές κρίσιμες αναμετρήσεις τονίζουν ότι ο πλούτος της παράταξης ήταν η «πολυχρωμία» και ως εκ τούτου στην προσέλευση κόσμου στις κάλπες της 6ης και 13ης Οκτωβρίου θα συμβάλουν αποφασιστικά και οι άλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία: ο Μιχάλης Κατρίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Μιλένα Αποστολάκη, οι τρεις δραστήριοι βουλευτές με ιδιαίτερη απήχηση ειδικά στις εκλογικές τους περιφέρειες.

    pasok-1
    Χάρης Δούκας: Εχει ήδη κάνει αρκετές ανοιχτές συναντήσεις μελών και φίλων – και στην Αττική και στην περιφέρεια. Οπως φαίνεται, η υποψηφιότητά του μπορεί να συγκεντρώσει ετερόκλητες δυνάμεις στο ίδιο τραπέζι
    pasok-2
    Αννα Διαμαντοπούλου: Η ίδια θεωρεί ότι «ο πενταετής κύκλος της σταθεροποίησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κλείνει, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να απαντήσει στις προκλήσεις και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κάνει εκείνες τις αλλαγές που θα το οδηγήσουν ξανά στην κυβέρνηση»

    Ο Μανώλης και η Τόνια

    Ο δήμαρχος Αθηναίων είναι ο μόνος από τους υποψήφιους αρχηγούς που έχει ήδη κάνει αρκετές ανοιχτές συναντήσεις μελών και φίλων – και στην Αττική και στην περιφέρεια. Εκανε πρεμιέρα από τη Θεσσαλονίκη, όπου φάνηκε ότι η υποψηφιότητά του μπορεί να συγκεντρώσει ετερόκλητες δυνάμεις στο ίδιο τραπέζι.

    Ηταν εκεί «διαχρονικοί» φίλοι του κ. Ανδρουλάκη, όπως ο Αντώνης Σαουλίδης, στελέχη από το ευρύ δίκτυο του Μανώλη Χριστοδουλάκη, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Τόνια Αντωνίου, που έδωσε τη μάχη να εκλεγεί στην Ευρωβουλή ο Νίκος Παπανδρέου και τώρα αναλαμβάνει ρόλο ευθύνης στο επιτελείο Δούκα, διάφοροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες με ανοιχτές «γέφυρες» στον κόσμο της Κεντροαριστεράς.

    Ως «νέος παίκτης» στην κεντρική σκηνή του ΠΑΣΟΚ δίνει αναντίρρητα μεγάλη σημασία στην επαφή με τον κόσμο και φιλοδοξεί ότι η κινητοποίηση μέσω των περιοδειών του θα οδηγήσει στην ενεργό συμμετοχή ιδιαίτερα των νέων και των πολιτών που είναι απογοητευμένοι από την πολιτική. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική.

    «Χάρη, ελπίζουμε σε σένα», είναι μία από τις φράσεις που ακούει συχνά στα κομματικά πηγαδάκια, ενώ, όπως προσθέτουν οι συνεργάτες του που τον ακολουθούν στις συναντήσεις ανά την Ελλάδα, το βασικό αίτημα όλων είναι η «ενότητα και η συλλογική δράση στην πράξη».

    Η καταγραφή άλλωστε δείχνει ότι στις συγκεντρώσεις Δούκα μπορεί να δει κανείς ανθρώπους και στελέχη που προέρχονται από διαφορετικά μπλοκ του ΠΑΣΟΚ. Και παπανδρεϊκούς και εκσυγχρονιστές και μεγαλύτερες ηλικίες και νεότερους, που άρχισαν να παρατηρούν το προφίλ του από την ημέρα της νίκης του στον Δήμο της Αθήνας.

    Το βασικό σύνθημα της καμπάνιας του, λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να απευθύνεται σε ανθρώπους της κοινωνίας που είτε έχουν ψηφίσει στο παρελθόν για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, είτε αυτή τη φορά σκέφτονται να αφήσουν τον «καναπέ» και να συμμετάσχουν στην «αλλαγή σελίδας». «Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα» είναι το σύνθημα, το οποίο έχει και την παραλλαγή του: «Ενώνουμε δυνάμεις για να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη και να δώσουμε κυβερνητική προοπτική στο ΠΑΣΟΚ».

    Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν έχει βέβαια μόνο υποστηρικτές, αλλά και σκληρούς αντιπάλους, τους οποίους εντοπίζει στην κυβερνητική παράταξη. Το γεγονός ότι αποφάσισε να διεκδικήσει τη Χαριλάου Τρικούπη όντας στην πλατεία Κοτζιά προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, καταιγίδα αντιδράσεων από τη Νέα Δημοκρατία. «Εχουν βγει πάρα πολλοί από τη Ν.Δ., ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, αλλά και ο κ. Βελόπουλος, και λένε ότι δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος. Βγαίνει συνέχεια και ο κ. Μπακογιάννης.

    Εχει εμμονή μαζί μου. Θέλει μάλλον να του δώσω αρμοδιότητες να γίνει δήμαρχος. Εχουν γίνει όμως εκλογές», λέει ο κ. Δούκας, ζητώντας από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση και να καταγγείλει τις επιθέσεις των «γαλάζιων». Εμμεσες, έστω, επιθέσεις δέχεται βέβαια και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ – «νομίζω ενοχλεί κάποιους η προσπάθεια που κάνω», υποστηρίζει και μάλλον αναφέρεται και στους «πράσινους» που στοιχίζονται πίσω από άλλους υποψηφίους, εκτιμώντας ότι ο διττός ρόλος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από το ευρύ εκλογικό σώμα.

    Ο ίδιος επιμένει ότι θα τα καταφέρει και ποντάρει στη συνθήκη του περασμένου Οκτώβρη, όταν παρά τα προγνωστικά κέρδισε στη μάχη της Αθήνας τον μέχρι τότε «κυρίαρχο» Κώστα Μπακογιάννη και κατάφερε έτσι να δημιουργήσει κλίμα ότι «το μοντέλο Δούκα» μπορεί να γίνει πράξη και στο ευρύτερο κεντροαριστερό πεδίο. Το σίγουρο είναι ότι η κάθοδός του συνοδεύτηκε από την ταχύτατη εκδήλωση στήριξης βασικών παικτών του ΠΑΣΟΚ -ο κ. Χριστοδουλάκης, που ακουγόταν ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία, προτίμησε να στηρίξει σε αυτή τη φάση το «μοντέλο Δούκα»-, άλλωστε ο νεότερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι της λογικής του ανοιχτού διαλόγου με άλλες δυνάμεις.

    Το ασυμβίβαστο στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και η σχετική συζήτηση περί πιθανού αποκλεισμού του δημάρχου Αθηναίων από την εκλογική διαδικασία φαίνεται εν τω μεταξύ ότι θα προσπεραστεί με πολιτικούς όρους. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν εκλήθη να πάρει θέση επισήμανε στην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας ότι πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα για να ξεπεραστεί το περιβόητο ασυμβίβαστο, ενώ και οι άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί απέφυγαν να «σηκώσουν» το θέμα κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις τους.

    Την Τρίτη

    Η επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση δέχθηκε από την επομένη των ευρωεκλογών ισχυρές πιέσεις από πιστούς κομματικούς της φίλους -ακόμη και την εποχή που εκείνη αποφάσισε να κάνει ένα τελικά πολυετές «διάλειμμα» από την ενεργό δράση στο ΠΑΣΟΚ- να κατέβει στο πεδίο της αναμέτρησης. Η ίδια θεωρεί ότι είναι κρίσιμη η στιγμή, καθώς το πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται με νέους όρους.

    «Ο πενταετής κύκλος της σταθεροποίησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κλείνει, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να απαντήσει στις προκλήσεις και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κάνει εκείνες τις αλλαγές που θα το οδηγήσουν ξανά στη συγκρότηση μιας σοβαρής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης», λέει στους συνομιλητές της προαναγγέλλοντας την υποψηφιότητά της, την οποία θα παρουσιάσει εκτός απροόπτου την προσεχή Τρίτη.

    Η κυρία Διαμαντοπούλου έχει ήδη ξεχωρίσει τις βασικές προτεραιότητες του προγραμματικού της λόγου. Θέλει -και θα το προσπαθήσει- η αντιπαράθεση να γίνει επί συγκεκριμένων προτάσεων. Εχει έτοιμες καθαρές προτάσεις για την οικονομία, την Παιδεία, που την υπηρέτησε ως υπουργός, την αγροτική πολιτική, όπου επαναλαμβάνει ότι είναι το νούμερο 1 ζήτημα στη σύγχρονη Ελλάδα, την ψηφιακή μετάβαση και τις δομές της Υγείας.

    Προέρχεται από το μπλοκ των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ. Είχε και έχει άριστη σχέση με τον Κώστα Σημίτη, συνεργάστηκε άψογα με τον Γιώργο Παπανδρέου στην κυβέρνησή του, ενώ είναι συχνά εκ των κεντρικών ομιλητών στα πάνελ του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μάλιστα επικοινώνησε από τις αρχές της εβδομάδας με τους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ για να τους ενημερώσει για την κάθοδό της και να ακούσει τις απόψεις τους αλλά και με τον κ. Ανδρουλάκη.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά την προεκλογική μάχη, συνεχίζει να λειτουργεί δυναμικά εντός και εκτός Βουλής. Καταθέτει τροπολογία, όπως έκανε με τους εποχικούς εργαζόμενους, δίνει τη μάχη σε όλους του τομείς. Οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι σε 2,5 χρόνια κατάφερε να ρυθμίσει τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, να ανεβάσει τα ποσοστά του και να δημιουργήσει ισχυρά θεμέλια ώστε να υπάρξουν ο χρόνος και το περιθώριο για να διορθωθούν τα όποια λάθη.

    Οι ίδιοι άνθρωποι, όταν αναφέρονται σε όσους έθεσαν θέμα ηγεσίας, τονίζουν ότι «φτάνει η ώρα να μας αποκαλύψουν ποιο είναι το “μαγικό” τους σχέδιο και αν υπάρχει γιατί δεν εφαρμόζεται στην Α’ Αθήνας;». Στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι να ενισχύσει το επιτελείο του άμεσα και με άλλα στελέχη, ώστε να προλάβει διαρροές προς άλλα επιτελεία και να προσπαθήσει να βελτιώσει επικοινωνιακά το αρχηγικό προφίλ.

    Στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου συμπεραίνουν αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις ότι το παιχνίδι ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι για τρεις (για τον ίδιο και τους κυρίους Δούκα και Ανδρουλάκη). Πιστεύουν ότι βελτιώνεται συνεχώς η θέση του μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στην Κεντρική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου και ότι απόδειξη είναι «ο κατακλυσμός τηλεφώνων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας στο οργανωτικό του γραφείου του».

    Κάνουν λόγο για χιλιάδες υπογραφές υποστήριξης που συνεχίζονται με αμείωτη ροή και δίνουν έμφαση στη στήριξη του Νίκου Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ -είπε ο ευρωβουλευτής του κόμματος- χρειάζεται πρόεδρο που μπορεί να ενώσει, να το κάνει να λειτουργήσει ομαδικά και να έχει επαφές και εμπειρία στα διεθνή θέματα και σε θέματα αγοράς. Επιπλέον, ο Νίκος Παπανδρέου δεν απέφυγε να αφήσει αιχμές κατά του κ. Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών οφείλονται στο «κλειστό σύστημα» της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και κατά του κ. Δούκα, υπονοώντας ότι ο διπλός ρόλος στα χέρια ενός δεν θα είναι η καλύτερη εξέλιξη για το ΠΑΣΟΚ.

    pasok-3
    Παύλος Γερουλάνος: Στο επιτελείο του κάνουν λόγο για χιλιάδες υπογραφές υποστήριξης που συνεχίζονται με αμείωτη ροή και δίνουν έμφαση στη στήριξη του Νίκου Παπανδρέου

    Ο Γιώργος

    Σε αντίθεση με τον Νίκο, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα εκφράσει τις προθέσεις του σχετικά με την εκλογική αναμέτρηση. Οι καλά γνωρίζοντες αναμένουν πάντως από τον ΓΑΠ να περιγράψει το πολιτικό πλαίσιο για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ – έτσι κι αλλιώς αρκετοί παπανδρεϊκοί έχουν ήδη πάρει θέση είτε κοντά στον κ. Δούκα, είτε δίπλα στον κ. Γερουλάνο. Υπάρχουν, όπως ακούγεται, και παπανδρεϊκοί που βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα της κυρίας Διαμαντοπούλου.

    Δυναμικά συνεχίζει την προεκλογική της καμπάνια η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία έχει από την προεκλογική περίοδο ξεκάθαρες θέσεις, τις οποίες μάλιστα έχει υπερασπιστεί δημοσίως – όπως για τα μη κρατικά ΑΕΙ, την επιστολική ψήφο, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κυρία Γιαννακοπούλου ξεκινά περιοδείες ανά την Ελλάδα και πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις της. Εχει ασκήσει σκληρή κριτική στον κ. Ανδρουλάκη – πρωτοστάτησε στο να μπει θέμα εκλογής ηγεσίας στα όργανα.

    Ο Μιχάλης Κατρίνης πιστεύει ότι η επιρροή του στο κομματικό πεδίο υπερβαίνει τα όρια της Δυτικής Ελλάδας, όπου δρα και εκλέγεται. Δηλώνει υπέρμαχος των ανοιχτών διαύλων με τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά «όχι με συγκολλήσεις κορυφής» και θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνηθίσει το κοστούμι του 13% και του 15%. Η Μιλένα Αποστολάκη άσκησε αυστηρή κριτική στη Χαριλάου Τρικούπη και στον κ. Ανδρουλάκη για τη λειτουργία του κόμματος από το 2021 μέχρι σήμερα, ενώ διατυπώνει κάθε φορά με σαφή λόγο τις προτάσεις και τις διαφωνίες της.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Αυξήθηκαν οι εθισμένοι στο αλκοόλ – Η δομή για τους ανήλικους

    Κατά 25% έχει αυξηθεί ο αριθµός των ατόµων που...

    Α. Παναγιωτόπουλος: “Καταρρέει το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη”

    Παρέμβαση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Παναγιωτόπουλου: Το ΕΣΥ «ξηλώνεται» απ’...

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν την κατάληψη δύο χωριών σε Ντονέτσκ και Χάρκοβο

    Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα χωριά Γιαντάρνε, στην...
    Best Shop