Ένας σεφ μοιράστηκε το μυστικό για ένα «υπέροχο» πιάτο ζυμαρικών, που ίσως αποτελεί το «κλειδί» για τη μακροζωία. Αυτή η συνταγή είναι εμπνευσμένη από τις «μπλε ζώνες» και συγκεκριμένα από τη Σαρδηνία, μια περιοχή παγκοσμίως γνωστή για τους μακροβιότερους ανθρώπους της.
Ένα υγιεινό πιάτο με έμπνευση από τη Σαρδηνία
Ο σεφ Francesco Mattana, ένας γαστρονομικός εμπειρογνώμονας με μεγάλη επιρροή στο TikTok, μοιράστηκε την αυθεντική συνταγή για ταλιατέλες primavera με φασόλια, όσπρια και φρέσκα λαχανικά. Ο ίδιος περιέγραψε το πιάτο ως τα «ζυμαρικά για να ζήσετε 100 χρόνια», τονίζοντας τη σύνδεσή του με τη μακροζωία που χαρακτηρίζει τη Σαρδηνία.
Συνταγή της μακροζωίας για ταλιατέλες primavera

Υλικά
- 300 γρ. ταλιατέλες
- 1/4 πράσο
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 3 κουταλιές σούπας αρακάς
- 1 χούφτα κουκιά (φάβα)
- 1 χούφτα φασολάκια
- 1 χούφτα ντοματίνια
- Τυρί πεκορίνο τριμμένο
- Φρέσκος βασιλικός
- Φρέσκια μέντα
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Ετοιμάστε τα λαχανικά: ψιλοκόψτε το σκόρδο και το πράσο. Κόψτε τα φασολάκια στη μέση. Αφαιρέστε τα κουκιά από τους λοβούς.
- Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέστε αρκετό ελαιόλαδο.
- Σωτάρετε το πράσο, τα φασολάκια και τα κουκιά για λίγα λεπτά.
- Προσθέστε τον αρακά, τα ντοματίνια και το σκόρδο. Ανακατέψτε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέστε λίγο νερό, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
- Παράλληλα, βράστε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες.
- Μόλις οι ταλιατέλες είναι έτοιμες, μεταφέρετέ τις στο τηγάνι με τα λαχανικά, προσθέτοντας λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
- Προσθέστε φρέσκο βασιλικό, φρέσκια μέντα, ξύσμα λεμονιού και τριμμένο πεκορίνο. Ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και νερό από τα ζυμαρικά αν χρειάζεται. Σερβίρετε αμέσως.
Ο σεφ Francesco Mattana ενθαρρύνει όλους να δοκιμάσουν αυτή την «υπέροχη» συνταγή για να απολαύσουν τη γεύση και τα πιθανά οφέλη για τη μακροζωία.
