Εκπτώσεις: Μειωμένος ο τζίρος για το 50% των εμπόρων

    Ημερομηνία:

    Χαμηλότερο τζίρο σε σύγκριση με πέρυσι κατέγραψε μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις στη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων. Ο λόγος; Η περιστολή των δαπανών από τα νοικοκυριά στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λόγω των ανατιμήσεων σε ενέργεια και εμπορεύματα φαίνεται να εξανέμισαν τα όποια οφέλη είχε συνολικά ο κλάδος του λιανεμπορίου από την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Η τελευταία, άλλωστε, κατέδειξε και τις ανισότητες ανάμεσα στις τουριστικές αγορές και στις μη τουριστικές, με τις πρώτες να ανακτούν πιο γρήγορα το χαμένο λόγω πανδημίας έδαφος σε σύγκριση με τις δεύτερες.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), το 52% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στις εκπτώσεις κατέγραψε χαμηλότερες πωλήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το 29% των επιχειρήσεων κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2021, ενώ το 18% σημείωσε αύξηση κύκλου εργασιών. Μόλις το 2% των επιχειρήσεων δήλωσε πως ξεπέρασε τον τζίρο του 2019, ενώ το 44% σημείωσε πως δεν τον προσέγγισε καθόλου ή τον προσέγγισε σε μικρό μόνο βαθμό.

    Οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες, ενώ το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αυξάνεται.

    Χαμηλός ήταν όχι μόνο ο τζίρος, αλλά και η επισκεψιμότητα στα καταστήματα, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού δεν εφαρμόζονταν περιοριστικά μέτρα. Το 52% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε υποχώρηση της επισκεψιμότητας φέτος, ενώ το 24% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επισκεψιμότητα διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

    Για το 67% των επιχειρήσεων η αύξηση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά το τελευταίο εξάμηνο (από τον Μάρτιο του 2022 και έπειτα) κυμάνθηκε μεταξύ 11% και 40%. «Η συγκεκριμένη επιβάρυνση σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα υπογραμμίζει το μέγεθος του προβλήματος λόγω των ανατιμήσεων, παρά τα κρατικά μέτρα ελάφρυνσης και πριν από την έλευση του ενεργοβόρου χειμώνα, ενώ την ίδια στιγμή θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, αναδεικνύεται η ανάγκη ενεργειακής θωράκισης και διατήρησης των πολιτικών στήριξης μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων», σημειώνει το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ. Οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας σε συνδυασμό με τις ισχυρές αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα οδήγησαν σε διόγκωση των τιμών των προμηθευτών προς τις εμπορικές επιχειρήσεις. Για το 80% των επιχειρήσεων οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν από 6% έως 30% από τον Μάρτιο του 2022 και έπειτα. Το 45% των επιχειρήσεων κατάφερε να απορροφήσει έστω και μέρος των αυξήσεων αυτών ώστε αυτές να μη μεταφερθούν στο σύνολό τους στην τιμή καταναλωτή. Το 17% των επιχειρήσεων μάλιστα κατόρθωσε να απορροφήσει πλήρως την αύξηση των τιμών των προμηθευτών. Το 44% των επιχειρήσεων απορρόφησε από 11% έως 30% των αυξημένων τιμών ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, ενώ το 21% των επιχειρήσεων απορρόφησε από 41% έως 70%.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Tα ανθεκτικά μικρόβια έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νοσοκομεία, λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης

    «Η μικροβιακή αντοχή είναι αόρατη, όχι και τα θύματά...

    Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη ο Θέμης Μπάκας

    Μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη συμπορεύεται πλέον ο υποψήφιος...

    Π. Μαρινάκης: Προσβολές και ύβρεις είχαμε από τον Αντώνη Σαμαρά

    Για την ομιλία Καραμανλή μίλησε στο MEGA ο κυβερνητικός...

    Καβάλα: Είπαν σε ηλικιωμένη πως συγγενικό της πρόσωπο κινδυνεύει και της απέσπασαν χρυσές λίρες

    Θύμα απάτης έπεσε ακόμα μία γυναίκα σε οικισμό της...
    Best Shop