Για ακόμη μία χρονιά, η μεγαλύτερη ημέρα χαράς για τον χριστιανικό κόσμο βάφτηκε με αίμα, καθώς οι εορτασμοί του Πάσχα, συνοδεύτηκαν από σοβαρούς τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με θύματα κυρίως παιδιά και νέους. Κομμένα δάχτυλα χεριών, εγκαύματα στο σώμα και προβλήματα στην όραση, αποτελούν μόνο μερικές από τις τραγικές συνέπειες των «εκρηκτικών» εθίμων, τα οποία αναβιώνουν τέτοια εποχή, στο πλαίσιο ενός «ακήρυχτου πολέμου» -που δεν λέει να τελειώσει-, παρότι πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την κατάργησή τους.
Είναι δεδομένο πλέον, πως η συνήθεια της ρίψης εκατοντάδων βεγγαλικών και κροτίδων, κατά την διάρκεια της λειτουργίας της Ανάστασης, την Κυριακή του Πάσχα, αλλά από ότι φαίνεται και τις προηγούμενες ημέρες, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πλήθος τραυματισμών, καθώς έστω και μία λάθος κίνηση, μπορεί να αποβεί μοιραία. Στο Λασίθι, ένας 37χρονος υπέστη τραυματικό ακρωτηριασμό σε άκρο του δεξιού του χεριού, στην Κάλυμνο, ένας 15χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από φωτοβολίδα στο δεξί χέρι του, και ακρωτηριάστηκε σε σημεία των δαχτύλων του, ενώ στην Φθιώτιδα ένας 14χρονος διακομίσθηκε εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης και από εκεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας, όταν εξερράγη κροτίδα στο χέρι του.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κάνει λόγο για το χειρότερο Πάσχα, όσον αφορά τους σοβαρούς τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς από κροτίδες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά 10 άτομα μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ. «Είναι θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό να έχουμε κάθε χρόνο το Πάσχα, πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς ατόμων, συνήθως ανδρών και ανήλικων παιδιών από κροτίδες».
Το απίθανο, όπως λέει ο κ. Γιαννάκος, είναι ότι οι εισαγωγές με ακρωτηριασμούς στα νοσοκομεία ξεκινάνε από Μεγάλη Πέμπτη. «Ποιος επιτρέπει αυτή την επικίνδυνη κατάσταση και για ποιο λόγο; Τι κάνουν οι τοπικές Αρχές και επιτρέπουν να μετατρέπονται σε πεδία βολής, σε εμπόλεμη ζώνη με τη ρίψη κροτίδων, οι ενορίες, οι πλατείες και οι εκκλησίες; Μήπως πιστεύουν ότι έτσι θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες; Πώς επιτρέπουν οι γονείς, ανήλικα παιδιά να κατασκευάζουν και να ρίχνουν τέτοια επικίνδυνα πράγματα; Μυαλό δεν βάζουν;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και τονίζει:
«Να μπει φρένο σε αυτή την κατάσταση. Ποιοι πουλάνε σε ανήλικα την πρώτη ύλη για κατασκευή αυτοσχέδιων κροτίδων; Να υπάρχει εκπαίδευση στα σχολεία για την επικινδυνότητα της κατάστασης. Υπάρχουν ειδικοί που μπορούν στον αέρα να ρίχνουν την Ανάσταση ή σε εκδηλώσεις βεγγαλικά. Δεν κρατάει κροτίδες στο χέρι όποιος να’ ναι και όποιον… πάρει ο χάρος. Φέτος το Πάσχα παράγινε το κακό με σοβαρούς τραυματισμούς από κροτίδες. Η χειρότερη χρονιά από ποτέ».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Γιαννάκος στην κλινική χεριού-άνω άκρου του ΚΑΤ, που είναι εξιδεικευμένη κλινική του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση ακρωτηριασμών, μεταφέρθηκαν από πολλά μέρη της χώρας, από την Μεγάλη Πέμπτη έως χθες, συνολικά 10 άτομα, τα οποία νοσηλεύονται με σοβαρούς τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς δαχτύλων από κροτίδες.
Μεταξύ των νοσηλευόμενων με ακρωτηριασμούς δαχτύλων ή σοβαρούς τραυματισμούς από κροτίδες είναι και τρία ανήλικα παιδιά, ενώ όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες. Οι 9 εκ των 10 χρειάστηκε να χειρουργηθούν με πολύωρες επεμβάσεις και ο ένας αντιμετωπίζεται συντηρητικά.
«Μπράβο στον συντονιστή Διευθυντή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής χειρός- μικροχειρουργικής άνω άκρου του ΚΑΤ για την υπερπροσπάθεια να σώσουν από βαριές αναπηρίες τους 10 ασθενείς».
«Η ύπαρξη των παράνομων προϊόντων, είναι από μόνη της επικίνδυνη»
Υπάρχει στην πραγματικότητα τρόπος να γιορτάσει ο κόσμος το Πάσχα ακίνδυνα; Από πού κρατά η συνήθεια ρίψης βεγγαλικών; Το κάθε «εκρηκτικό» έθιμο, πλέον, απαιτεί τον αντίστοιχο έλεγχο, ενώ όπως εξηγεί στο enikos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εμπόρων, Εισαγωγέων και Τεχνιτών Καύσης Πυροτεχνημάτων, Κώστας Κρουσταλάκης, όλα τα ατυχήματα στην χώρα μας είναι από αυτοσχέδια πυροτεχνήματα ή κροτίδες.
Όπως λέει ο κ. Κρουσταλάκης, αρχικά, θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός στις κατηγορίες των υλών, ώστε να είναι ξεκάθαρο τι φταίει, τι μπορεί να γίνει, αλλά και τι μπορεί να βελτιωθεί. «Στην Ελλάδα την περίοδο του Πάσχα, έχουμε ήθη και έθιμα που έρχονται από το παρελθόν. Η Χίος με τον ρουκετοπόλεμο, η Κάλυμνος με τους δυναμίτες, το Αγρίνιο με τα Χαλκούνια, είναι μερικές από τις περιοχές που επί χρόνια συνεχίζουν την παράδοση, και την στηρίζουν, ενώ τα δρώμενα αποτελούν και πόλο έλξης τουριστών. Ωστόσο, υπάρχουν τα νόμιμα πυροτεχνήματα, αλλά και τα παράνομα, όπως είναι τα αυτοσχέδια, τα βαρελότα, οι κροτίδες, οι γουρούνες κλπ».
Τα νόμιμα προϊόντα, υπάρχουν στα δεκάδες καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλη την Ελλάδα, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Κρουσταλάκη, ελέγχονται από την αστυνομία και αδειοδοτούνται κάθε χρόνο με πολύ αυστηρά κριτήρια. «Τα πυροτεχνήματα κατηγοριοποιούνται από τον ήχο των ντεσιμπέλ που δεν ξεπερνούν τα 80, άρα δεν μπορούν και να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα τόσο στις ευπαθείς ομάδες, όσο και στα ζώα συντροφιάς. Περνάνε από πολλαπλούς ελέγχους, έχουν κανόνες ασφαλείας, τα κατασκευάζουν χημικοί, και έχουν συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης. Εάν παρατηρήσετε, όλα τα ατυχήματα στην χώρα μας, γίνονται με αυτοσχέδια πυροτεχνήματα ή με κροτίδες, τα οποία προφανώς δεν είναι νόμιμα, δεν έχουν πιστοποίηση και είναι εντελώς ανεξέλεγκτα».
Ανεξάρτητα από τις ρίζες του κάθε εθίμου, δεν νοείται η αγορά βεγγαλικών να είναι τόσο εύκολη, όσο η αγορά σπίρτων. Πολλοί είναι οι επιτήδειοι που πωλούν τα παράνομα προϊόντα στο διαδίκτυο και κυρίως μέσω των social media. «Δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να προμηθευτεί οποιοσδήποτε κάτι παράνομο. Ωστόσο, θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια με την χρήση νόμιμων πυροτεχνημάτων, έχουν μειωθεί σημαντικά τα ατυχήματα. Παλαιότερα, το φαινόμενο ήταν πολύ χειρότερο, και πλέον πιστεύω πως και ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί περισσότερο, αφού παίζει μεγάλο ρόλο και η παιδεία αλλά και η ατομική ευθύνη του καθενός».
Ο κ. Κρουσταλάκης υποστηρίζει πως εάν γίνει ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα στα νόμιμα και παράνομα προϊόντα, ενδεχομένως, η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο. «Ο κλάδος μας προσπαθεί να βελτιωθεί με κάθε τρόπο και εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την παρανομία. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί τα αθόρυβα πυροτεχνήματα που έχουν προτιμηθεί ήδη από διάφορους δήμους της Ελλάδας. Τα αυτοσχέδια, οι κροτίδες κλπ, που απαγορεύονται, είναι από μόνα τους απρόβλεπτα, αφού κατά την καύση τους μπορούν να προκαλέσουν τρομερό ατύχημα. Η ύπαρξή τους, από μόνη της είναι επικίνδυνη. Την ώρα που σκάει ένα παράνομο προϊόν, αφήνει θραύσματα, και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να τραυματιστεί κανείς στα χέρια και στο κεφάλι».
Αντιθέτως, ακόμη και εάν χρησιμοποιήσει κανείς με λάθος τρόπο τα νόμιμα πυροτεχνήματα, ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. Κρουσταλάκη, είναι πολύ μικρότερος. «Η πλήρης απαγόρευσή τους θα έφερνε μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε. Ενημέρωση χρειάζεται και μία στοιχειώδη υπευθυνότητα από τον καθένα μας, ώστε να έχουμε όλο και λιγότερους τραυματισμούς κάθε Πάσχα, αλλά και τις υπόλοιπες γιορτές».

