Τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις κυριότερες δυνάμεις της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες ενδείξεις αποδυνάμωσης των οικονομιών της περιοχής έβαλαν κυριολεκτικά… φωτιά στις προβλέψεις αναλυτών και traders όσον αφορά τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι, πλέον έχουν αυξηθεί κάθετα οι πιθανότητες νέας νομισματικής προσαρμογής στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
Αφορμή για την αναζωπύρωση των σεναρίων περί τρίτης περικοπής των επιτοκίων στις 17 Οκτωβρίου στάθηκαν τα λίαν θετικά μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία σήμερα.
Στη Γαλλία ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 1,5% σε ετήσια βάση, πέφτοντας κάτω από το όριο του 2% για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τρία χρόνια χάρη κυρίως στη «βουτιά» των ενεργειακών τιμών. Σε αντίστοιχη ρότα κινήθηκε και ο πληθωρισμός στην Ισπανία που προσγειώθηκε από το 2,4% στο 1,7%.
Σε αμφότερες τις χώρες, οι αναλυτές περίμεναν κάμψη των τιμών στο 1,9%.
Όμως, η σφυγμομέτρηση φανέρωσε και μια αντίστοιχη επιφυλακτική διάθεση των καταναλωτών όσον αφορά την πορεία των οικονομιών με την πλειοψηφία να «βλέπει» υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης σε ποσοστό 0,9% μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Αυτή τουλάχιστον ήταν η προειδοποίηση που εξέδωσαν την Πέμπτη τα πέντε κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας, τα οποία σε κοινή έκθεση τους προχώρησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων τους για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, προειδοποιώντας δε, πως δεν πρόκειται να «πιάσει» τους ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραφε πριν την πανδημία τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα εκτίμησαν ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2024, συμπληρώνοντας έτσι δεύτερη χρονιά σε ύφεση, πριν καταφέρει να περάσει και πάλι σε θετικό έδαφος στο +0,8% το 2025 και λίγο υψηλότερα, στο +1,3% το 2026.
Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της εκτίμησης αυτής τα σημερινά στοιχεία της ανεργίας για το Σεπτέμβριο έδειξαν διαμόρφωση του δείκτη στο υψηλό για τα γερμανικά δεδομένα 6% σε ετήσια βάση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς σε μηνιαία βάση ο όγκος των ανέργων αυξήθηκε άνω του αναμενόμενου κατά 17.000 αγγίζοντας περίπου τα 2,8 εκατομμύρια.
Βέβαια η αποδυνάμωση των οικονομιών σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι προφανές ότι εντείνουν την πίεση που δέχεται η ΕΚΤ να ανεβάσει το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Έτσι, λοιπόν, στις αγορές χρήματος οι πιθανότητες μιας ακόμη μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον ερχόμενο μήνα, εκτοξεύτηκαν κάθετα φτάνοντας περίπου το 80%! Εξέλιξη που προφανώς επηρέασε και τις κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων όσο και την πορεία του ευρώ, που έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι πιθανότητες μείωσης από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο βρίσκονταν μόλις στο 35% και στις αρχές της εβδομάδας, μετά τη συνεδρίαση της Fed και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Γερμανίας, οι πιθανότητες είχαν ανέβει στο 50% με 60%.
Αντιστοίχως, σειρά αναλυτών προχώρησαν σήμερα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους. Ανάμεσα τους οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs και της BNP Paribas, που ενώ «έβλεπαν» στάση αναμονής τον Οκτώβριο, άλλαξαν την πρόβλεψη τους σε πιθανή νέα μείωση.
Σε ανάλογη στροφή είχε προχωρήσει ήδη από χθες η HSBC και μάλιστα προβλέποντας μείωση κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ από τον Οκτώβριο έως τον ερχόμενο Απρίλιο.
«Το βασικό μας σενάριο έχει πλέον αναθεωρηθεί σε μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο. Η προηγούμενη εκτίμηση μας ήταν πως τα μέλη του συμβουλίου θα περιμένουν περισσότερα στοιχεία για την επιβεβαίωση της τάσης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού πριν προχωρήσουν σε μείωση του κόστους δανεισμού τον Δεκέμβριο. Η επιβεβαίωση αυτή φαίνεται πως ήρθε πολύ πιο γρήγορα» έγραψε από την πλευρά του και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics, Τζέιμι Ρας.
Kατά τον Μπερτ Κόλιτζιν της ING το κέντρο βάρους της ΕΚΤ έχει αρχίσει να μετατοπίζεται από τον προβληματισμό της για την πορεία του πληθωρισμού στην ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη. «Αυτό σημαίνει πως η πίεση για την πτώση των επιτοκίων από τα τωρινά περιοριστικά επίπεδα πιο γρήγορα θα αυξηθεί» έγραψε χαρακτηριστικά σε σημερινό σημείωμα του.
Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες κρίνονται ως κομβικής σημασίας. Τη Δευτέρα αναμένονται τα στοιχεία πληθωρισμού για την Ιταλία και τη Γερμανία, ενώ βέβαια την Τρίτη θα δημοσιευτούν τα συνολικά στοιχεία για τα επίπεδα των τιμών στην Ευρωζώνη.