Εκτάκτως στον Έβρο Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοΐδης – Συναγερμός για ενδεχόμενη προσφυγική κρίση

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με μια νέα ανθρωπιστική κρίση. Πέραν πάσης αμφιβολίας, οι εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα θα τροφοδοτήσουν ένα νέο προσφυγικό κύμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 500.000 πρόσφυγες.

    Στην Αθήνα μάλιστα επικρατεί συναγερμός και αρμόδιοι φορείς δηλώνουν πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν μια νέα προσφυγική κρίση. Μάλιστα, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Την Παρασκευή, στον Έβρο αναμένεται να μεταβούν εκτάκτως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 9:30 το πρωί θα είναι στις Καστανιές στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, έπειτα θα μεταβούν στο συντονιστικό κέντρο στη Νέα Βύσσα και μετά στην Αλεξανδρούπολη.

    Οικονόμου: Δεν γινόμαστε ξέφραγο αμπέλι όπως το ’15

    GYMALL

    Η κυβέρνηση ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στάση για το Αφγανιστάν και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η ΕΕ δε θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση του οποιοδήποτε ζητήματος, επισήμανε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην πρώτη του ενημέρωση.

    «Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

    Θωράκιση συνόρων

    Σύμφωνα με την «Καθημερινή», Αστυνομία, Λιμενικό και Ενοπλες Δυνάμεις προσανατολίζονται σε ενίσχυση της αστυνόμευσης και θωράκισης σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο.

    Τα σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας ανάσχεσης ροών περιλαμβάνουν μετακίνηση μέσων και προσωπικού, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την κατόπτευση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για αναστολή της διαδικασίας ασύλου, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία.

    Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα πρωτοβουλίες σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου αφενός να υπάρξει μια κοινή στρατηγική των κρατών-μελών της ΕΕ που, σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεταναστευτική πίεση και αφετέρου να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία να ανακόψει εκείνη τη ροή μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν προς την ΕΕ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Για πρώτη φορά η Χαμάς δέχεται αφοπλισμό της εάν εφαρμοστεί η λύση δύο κρατών

    Ανώτατος πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Associated Press...

    ΠΝΟ: Κανένα πλοίο δεν θα ταξιδέψει την 1η Μαΐου

    «Η Πρωτομαγιά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τους εργαζόμενους...

    Ιράκ: 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού για τρομοκρατία

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού αυτήν την εβδομάδα...

    ΠΑΤΡΑ: Η έφηβη κόρη του Περιφερειάρχη, τελευταία λαμπαδηδρόμος πάνω στην Γέφυρα

    Μία έφηβη λαμπαδηδρόμος η Αρετή Φαρμάκη, ήταν η τελευταία...