Ο Christopher Leroy Collings εκτελέστηκε την Τρίτη στο Μιζούρι για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός 9χρονου κοριτσιού.
Πρόκειται για την 23η εκτέλεση που έγινε φέτος στη χώρα. Σε σχεδόν όλες χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των ενέσεων με θανατηφόρες χημικές ουσίες, πλην τριών που έγιναν με την πολύ αμφιλεγόμενη μέθοδο της εισπνοής αζώτου στην Αλαμπάμα (νοτιοανατολικά) και μιας τέταρτης στο Μιζούρι.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να επιτρέψει την αναστολή της εκτέλεσης τη Δευτέρα.
“Ο κ. Collings έχει λάβει κάθε προστασία που παρέχεται από το Σύνταγμα του Μιζούρι και των Ηνωμένων Πολιτειών, και η καταδίκη και η ποινή του κ. Collings παραμένουν για το φρικτό και σκληρό έγκλημά του”, δήλωσε ο κυβερνήτης Michael Parson σε δήλωση τη Δευτέρα. «Η Πολιτεία του Μιζούρι θα εκτελέσει την ποινή του κ. Κόλινγκς σύμφωνα με την εντολή του Δικαστηρίου και θα αποδώσει δικαιοσύνη».
Απήγαγε και σκότωσε την κόρη φίλου του
Ο Κρίστοφερ Κόλινγκς, 49 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο το 2012 για τον βιασμό και τον φόνο της Ρόουαν Φορντ, 9 ετών, θετής κόρης φίλου του.
Ομολόγησε πως την απήγαγε, τη βίασε και κατόπιν τη στραγγάλισε, όταν αντιλήφθηκε πως τον αναγνώρισε, σύμφωνα με τη δικογραφία σε βάρος του. Κατόπιν έκρυψε το πτώμα του παιδιού σε καταβόθρα, όπου εντοπίστηκε μερικές ημέρες αργότερα.
Ο Collings είπε ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τη Ford, αλλά πανικοβλήθηκε όταν τον αναγνώρισε. Είχε ζήσει με την οικογένειά της για αρκετούς μήνες εκείνο το έτος.
Το σώμα της Ford βρέθηκε σε μια σπηλιά περίπου μια εβδομάδα μετά την εξαφάνισή της. Η νεκροψία έδειξε ότι πέθανε λόγω στραγγαλισμού.
Οι εισαγγελείς απέσυραν την κατηγορία της δολοφονίας το 2012.
Εξάντλησαν όλα τα νομικά μέσα
Οι συνήγοροι του Κρίστοφερ Κόλινγκς εξάντλησαν όλα τα νομικά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε αίτημα αναστολής της εκτέλεσης προχθές Δευτέρα. Και ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Μάικ Πάρσον απέρριψε την ίδια ημέρα την τελευταία έκκληση για επιείκεια.
Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί στις 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Οι αρχές σε άλλες έξι (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια, Τενεσί) εφαρμόζουν μορατόριουμ στις εκτελέσεις, κατόπιν αποφάσεων των κυβερνητών τους.