Εκτός αγοράς «βγαίνει», επί της ουσίας, από τις αρχές του νέου έτους το λεγόμενο «πράσινο τιμολόγιο» ρεύματος, καθώς πολύ δύσκολα θα βρεθούν εταιρείες να το προσφέρουν μεμονωμένα στους καταναλωτές. Τον τελευταίο χρόνο το ειδικό τιμολόγιο που ήταν κοινό για όλους τους παρόχους, επέτρεπε στον εκάστοτε πελάτη να γνωρίζει στις αρχές κάθε μήνα το κόστος για την κατανάλωση που θα κάνει τον επόμενο μήνα. Επιπλέον, ο υποψήφιος πελάτης είχε την δυνατότητα να συγκρίνει και να επιλέξει ποια προσφορά τον συμφέρει.
Ακόμη ωθούσε όλες τις εταιρείες να επιδοθούν σε ένα πόλεμο «εκπτώσεων» επί του τιμολογίου, ανεξάρτητα εάν αυτές πολλές φορές έκρυβαν «παγίδες». Μοιραία λοιπόν ο «χάρτης» της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος αλλάζει και πάλι.
Για τους νέους πελάτες, δηλαδή εκείνους που θα θελήσουν να αλλάξουν πάροχο από τη ερχόμενη χρονιά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Πράσινο τιμολόγιο» με την φιλοσοφία του «κοινού» τιμολογίου παύει να υφίσταται από την στιγμή που δεν θα είναι υποχρεωτικό για τους παρόχους.
Βέβαια η εξέλιξη αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη, δεδομένου ότι τα «πράσινα» τιμολόγια νομοθετήθηκαν εξαρχής για ένα 12μηνο και όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές «δεν είναι δυνατόν να υφίσταται εις το διηνεκές ένα υποχρεωτικό, ρυθμιζόμενο προϊόν με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Από την άλλη πλευρά ερωτηματικό συνιστά για τους υφιστάμενους πελάτες, δηλαδή εκείνους που ήδη έχουν ενταχθεί στο ειδικό τιμολόγιο, το τι θα γίνει από την στιγμή που αυτό σταματά να «βγαίνει» στην αγορά με την υποχρεωτική μορφή που έχει και με τις εταιρείες να μην είναι πλέον υποχρεωμένες να τα προσφέρουν.
Το βέβαιο είναι πως δεν θα μπορούν να αλλάξουν τιμολόγιο στους «πράσινους» καταναλωτές χωρίς τη δική τους συναίνεση.
Μάλιστα αξιωματούχοι της Κυβέρνησης αναφέρουν πως θα διασφαλιστούν και θα προστατευθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών που επιθυμούν να έχουν αυτό τον τρόπο τιμολόγησης».
Αλλάζει και η φθηνή ζώνη ρεύματος
Παράλληλα, το λεγόμενο «νυχτερινό ρεύμα», θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν και θα αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα που αποκαλείται «διζωνικό ρεύμα». Ο λόγος που υιοθετείται το νέο σύστημα, έχει να κάνει με την «ενισχυμένη» ηλεκτροπαραγωγή ΑΠΕ, που είναι και φθηνότερη, κατά τις ώρες του μεσημεριού.
Έτσι, θα υιοθετηθούν δύο ζώνες χαμηλής χρέωσης, η μία ζώνη θα είναι τις μεσημεριανές ώρες (10 το πρωί με 3μμ) και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.
Σήμερα η υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ στη διάρκεια της ημέρας και η χαμηλή ζήτηση για κατανάλωση, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης, έχει οδηγήσει τους διαχειριστές σε περικοπές της ενέργειας αυτής με στόχο την αντοχή του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού.
Δεδομένων αυτών των συνθηκών, στο «τραπέζι» του υπουργείου Ενέργειας είχε πέσει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο της αλλαγής των ωρών εφαρμογής στα τιμολόγια μειωμένης χρέωσης ρεύματος, δηλαδή του λεγόμενου νυχτερινού τιμολογίου, για να τονωθεί η ζήτηση εντός της ημέρας.