Οι στοχευμένοι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, με τη βοήθεια έξυπνου λογισμικού, δείχνουν το δρόμο στις ελεγκτικές υπηρεσίες για το «ξετρύπωμα» των φορολογικών παραβάσεων.
Συγκεκριμένα, όταν από τους στοχευμένους ελέγχους, δηλαδή αυτούς που δεν γίνονται στα «τυφλά» αλλά με την αξιοποίηση στοιχείων και risk analysis, προκύπτουν φορολογικές παραβάσεις σε πάνω από τις μισές περιπτώσεις, αυτό το στοιχείο από μόνο του δείχνει το δρόμο στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Το… μυστικό όπλο «Εν τάχει»
Με φόντο την ετήσια απώλεια 5-6 δισ. ευρώ από τις δυνητικές εισπράξεις ΦΠΑ, οι Ράμπο της ΥΕΔΔΕ θα «πατήσουν» στην περσινή πετυχημένη ελεγκτική συνταγή και θα σαρώσουν την αγορά. Το… μυστικό όπλο, που έκανε θραύση, ήταν το… «Εν τάχει». Πρόκειται για εφαρμογή που συνδράμει το ελεγκτικό έργο ως προς την ταχύτατη επεξεργασία χιλιάδων ψηφιακών δεδομένων, που παράγουν οι μηχανισμοί της Ειδικής Ασφαλούς Φορολογικής Διάταξης Σήμανσης Στοιχείων.
Παραδείγματα φοροδιαφυγής -Οι ψαροταβέρνες που δεν έκοβαν αποδείξεις
Τα αποτελέσματα των περσινών ελέγχων, που αξιοποίησαν αυτήν την εφαρμογή, μιλάνε από μόνα τους.
• Ψητοπωλείο στον Νότιο Τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, δεν εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς 110.003 φορολογικά στοιχεία συνολικού ύψους αποκρυβείσας ύλης 900 χιλ. ευρώ
• Σε ατομική επιχείρηση εμπορίας ενδυμάτων και υποδημάτων στη Στερεά Ελλάδα, για τις χρήσεις 2018 και 2019, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων, διαπιστώθηκε η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ύψους 800 χιλ. ευρώ
• Ψαροταβέρνα στην Ανατολική Αττική, για τη χρήση 2021, δεν εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς 8.560 φορολογικά στοιχεία συνολικού ύψους αποκρυβείσας ύλης 400 χιλ. Ευρώ
• Εστιατόριο θαλασσινών στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2017 έως 2019, δεν εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς 6.271 φορολογικά στοιχεία συνολικού ύψους αποκρυβείσας ύλης 400 χιλ. Ευρώ
Πού βασίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι
Οι ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι βασίζονται σε αξιοποίηση πληροφοριών και αφορούν συγκεκριμένες οντότητες. Την περσινή περίοδο, που δείχνει το δρόμο για φέτος, διενεργήθηκαν 1.420 έλεγχοι έναντι στόχου 720, κατά τους οποίους προέκυψαν παραβάσεις σε 742 επιχειρήσεις, με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να ανέρχεται σε 52,3%. Αυτοί οι ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι βασίστηκαν σε αξιοποίηση πληροφοριών και στοχεύσεων και αφορούσαν σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν εμφανείς έλεγχοι. Τουναντίον. Ο προγραμματισμός για φέτος προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 34.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και 14.500 από τις ΥΕΔΔΕ. Επιπλέον, οι ελεγκτές θα είναι «οπλισμένοι» με εφαρμογή για τον έλεγχο αποδείξεων ταμειακών μηχανών και μέσω σάρωσης (QR code).
Πού εντοπίζεται το υψηλότερο ποσοστό παραβάσεων
Το 2021 διενεργήθηκαν από τις ΥΕΔΔΕ 14.852 έλεγχοι σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών, υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 10.000 ελέγχων. Κατά τους ελέγχους αυτούς εντοπίσθηκαν παραβάσεις σε 7.306 επιχειρήσεις, με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να ανέρχεται σε 49,2%, έναντι στόχου 49%. Επιπλέον, το 2021 διενεργήθηκαν 9.035 εμφανείς έλεγχοι, έναντι στόχου 6.000, στους οποίους καθίσταται γνωστή η παρουσία των συνεργείων, με στόχο την ενίσχυση της εθελουσίας συμμόρφωσης.
Όσον αφορά στις εφόδους των κλιμακίων από τις εφορίες, 19.872 έγιναν σε επιχειρήσεις εστίασης–διασκέδασης και 14.164 έλεγχοι σε εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ η μέση εντοπισθείσα παραβατικότητα ανήλθε σε 15,12% και 16,03% αντίστοιχα. To υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας εντοπίζεται, πάντως, στους ελέγχους επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (41,27% επί συνόλου 3.288 ελέγχων).