Ελλάδα: Μία όμορφη χώρα, με δυσοίωνο μέλλον, εκτός εάν…

    Ημερομηνία:

    Του Αριστοτέλη ( Άρη) Παναγόπουλου Λογιστή, επιχειρηματία

    Είναι 15 Σεπτεμβρίου του 2008 , όταν γίνεται δημόσια γνωστή η κατάρρευση της Lehman Brothers στις Η.Π.Α. . Στην χώρα μας , εκείνη την περίοδο ,οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν τι συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη .

    Αυτή η φούσκα του χρηματοπιστωτικού συστήματος άλλαξε τελείως την Ελλάδα .Έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε , ήρθαν τα μνημόνια , η οικονομία συρρικνώθηκε και ο λαός φτωχοποιήθηκε .

    Όσοι γεννηθήκαμε την δεκαετία του 80 , μάθαμε ως φτωχές χώρες τις υπόλοιπες των Βαλκανίων .

    Άραγε έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πλέον είμαστε εμείς οι ασθενέστεροι εντός Ε.Ε. ;

     

    Η Lehman Brothers είχε χρέη πάνω 630 δις δολάρια στο κύκνειο άσμα της ενώ στα τέλη του 2021  η Ελλάδα θα έχει δημόσιο χρέος περίπου 385 δισ ευρώ ( ή πάνω από 400 δισ δολάρια ) .

    Το ιδιωτικό χρέος των ελλήνων για το 2020 ανήλθε στα 242,60 δισ ευρώ .

    Εάν αθροίσουμε το δημόσιο και ιδιωτικό μας χρέος θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα χρωστάει περισσότερα απο την Lehman Brothers , που έριξε σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία .

    Σημαντικό επίσης είναι ότι πάνω από 4.000.000 εκατομμύρια ΑΦΜ είναι υπερχρεωμένα , με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία το 2000 να είναι 9 δισ ευρώ ,

    δηλαδή 10% του ΑΕΠ , και το 2021 περίπου στα 109 δις ευρώ , 66 % του ΑΕΠ .

    Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα μας το χρέος , αλλά περισσότερο η μικρή μας οικονομία που θα κυμανθεί περίπου στα 175 δις το ΑΕΠ για το 2021 .

    Οι αριθμοί λοιπόν είναι αμείλικτοι , και μαρτυρούν ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο ψυχών χωρίς προοπτική .

     

    Οι πολιτικοί μας όμως δεν επιλέγουν να μιλήσουν με αυτούς τους πραγματικούς αριθμούς , αλλά εμμένουν να έχουν τον ελληνικό λαό στην πλάνη , μιλώντας δήθεν για ανάπτυξη και επενδύσεις .

    Εάν αυτό το άρθρο γινόταν εξειδικευμένο , θα ήταν κουραστικό με τους αριθμούς να δείχνουν πως η Ελλάδα , στα επίπεδα βασικού μισθού , στην φορολογία και στο κόστος ζωής είναι στους χειρότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    Σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας , μεγεθύνει το προβλημα , καθώς εκτελεί , με τις πολιτικές που εφαρμόζει , τον αδύναμο και ευνοεί τους ολιγάρχες εγχώριους και μη .

    Αυτό φαίνεται από το ταμείο ανάκαμψης , που το μετατρέπει σε λάφυρο των πλούσιων επιχειρήσεων που μόνο κάμψη δεν είχαν ,

    ως τα εργασιακά και την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας , που δείχνουν σταθερά το αντιλαϊκό της πρόσημο .

     

    Επτακόσιες χιλιάδες νέοι περίπου έχουν ήδη αφήσει την χώρα μας για τα ξένα , για ένα καλύτερο αύριο , για μία προοπτική .

    Κόστισαν στον έλληνα φορολογούμενο άνω των 14 δις για να σπουδάσουν , αλλά δεν υπάρχει καλοπληρωμένη δουλειά εδώ για να μπορούν να εχουν αξιοπρεπή διαβίωση .

    Ένα σπίτι , ένα νέο αυτοκίνητο είναι απλησίαστο όνειρο για την πλειοψηφία των ελλήνων , ενώ ελάχιστοι επιθυμούν να κάνουν οικογένεια και παιδιά , ελλείψη χρημάτων .

    Τι απαντάει λοιπόν ο προοδευτικός χώρος σε αυτά ;

    Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας όντως τα έκαναν μαντάρα σε πολλά θέματα όταν βρέθηκαν στην εξουσία .

    Μερικά από αυτά είναι να απορεί κανείς πως συνέβησαν, όπως ότι άνοιξε η κατάσχεση της πρώτης κατοικίας .

    Έχει υποχρέωση η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει mea culpa και να εμφανιστεί σοβαρότερη και σοφότερη .

    Από την άλλη το ΚΙΝΑΛ δείχνει με την εκλογή νέου προέδρου να σηκώνει κεφάλι .

    Ο νέος πρόεδρος οφείλει να αφήσει πίσω τις όποιες συντηρητικές καταβολές του και την αντίληψη , κυρίως στις (παλαιό)κομματικές νεολαίες ότι τα κόμματα είναι παναθηναϊκός – ολυμπιακός .

    ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα εγώ τους , να κοιτάξουν μπροστά , να συνεργαστούν και να απαντήσουν στα προβλήματα των πολιτών .

    Η προστασία της πρώτης κατοικίας , η χαμηλή φορολογία στα φτωχά στρώματα , το άνοιγμα της οικονομίας και των επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ κυρίως στις μικρές και ανίσχυρες επιχειρήσεις ,

    η αύξηση του κατώτατου μισθού , η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αναδιάρθρωση – ενδυνάμωση του δημοσίου συστήματος υγείας είναι μερικά από τα καυτά ζητήματα για τον μέσο πολίτη .

    Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα υλοποιήσουν με συμμάχους τους ευρωπαίους εταίρους μας , αφού τους αποτυπώσουν την κατάσταση ως έχει, και συζητήσουν από κοινού τις ευθύνες της  Ε.Ε. για το μείγμα πολιτικής που μας ανάγκασε να ακολουθήσουμε , φέρνοντας μας σήμερα στην χειρότερη δυνατή θέση .

    Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο , εαν χαθεί λοιπόν η ευκαιρία της προοδευτικής διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές, δεν θα μιλάμε πλέον για οικονομική κρίση αλλά για παγιοποίηση της χώρας ώς φτωχό και γερασμένο σε πληθυσμό κράτος  της Ευρώπης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στοιχεία-σοκ: “Έκρηξη” κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε ένα χρόνο

    Συγκεκριμένα τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 σημειώθηκαν 9.860...

    Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: 2 εκατ στα Πανεπιστήμια για τη διευκόλυνση προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία

    Με 2 εκατ ευρώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί...

    Ρεύμα: Στο τραπέζι φόρος στα κέρδη ηλεκτροπαραγωγών

    Στην επιβολή φόρου στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών προσανατολίζεται το ΥΠΕΝ για την...

    Υποχρεωτική ασφάλιση εταιρειών με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ

    Στις 70.000 περίπου υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να ασφαλιστούν...
    Best Shop