Συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε μεταξύ των 10 μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, ότι θα υπάρχει αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα, δηλαδή ένας πολίτης για να πάρει το φάρμακό του θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική συνταγή και μάλιστα μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται ο έλεγχος των πωλήσεων φαρμάκων ώστε να μην υπάρχουν και κρούσματα παράνομων εξαγωγών.
Να τονίσουμε βέβαια πως αναμένεται σχετική λίστα που θα εκδοθεί από Υπουργείο Υγείας και θα αναφέρει τα σκευάσματα για τα οποία θα επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο, χωρίς να είναι γνωστός ο χρόνος της έκδοσης.
Σύμφωνα με την τελευταία λίστα του ΕΟΦ σχετικά με τα ελλειπτικά φάρμακα που αναρτήθηκε το Δεκέμβριο, μεταξύ αυτών βλέπουμε πως λόγω αυξημένης ζήτησης η καθυστερημένης παράδοσης από το εξωτερικό υπάρχει έλλειψη σε:
Αντιφλεγμονώδες με βάση τη δραστική ουσία φλουτικαζόνη
Aντιβιοτικό που ανήκει στις κεφαλοσπορίνες δεύτερης γενιάς
Δύο πασίγνωστα αντιβιοτικά με βάση την αμοξυκιλλίνη
Ένα ακόμη πασίγνωστο αντιβιοτικό με βάση τη δραστική κεφακλόρη (κεφαλοσπορίνη επίσης)
Φάρμακο για την ημικρανία με βάση τη δραστική εργοταμίνη.
Τα παραπάνω είναι μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις, ενώ συνολικά όπως εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρουν 400 και πλέον σημαντικά σκευάσματα σε έλλειψη. Μεταξύ αυτών που δεν έχουν δηλωθεί από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΦ περιλαμβάνονται:
Το νούμερο 1 αναλγητικό με βάση τη δραστική ουσία παρακεταμόλη
Αναλγητικό αντίστοιχο με το προηγούμενο στην κατηγορία των ”cold & flu”
Αποσυμφορητικό ρινικό σκεύασμα με βάση τις ουσίες δεξαμεθαζόνη και τραμαζολίνη
Φάρμακο για το καρδιαγγειακό σύστημα με βάση τη δραστική καρβεδιλόλη
Πασίγνωστο οπιοειδές αναλγητικό.
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία ενημέρωσε ότι αναλγητικό αντιφλεγμονώδες σκεύασμα της αρχίζει να έχει πρόβλημα στην τροφοδοσία του και αναμένεται να γίνει κι αυτό άμεσα ελλειπτικό. Το εν λόγω σκεύασμα αν και κανονικά συνταγογραφείται γενικά κυκλοφορούσε χωρίς συνταγή.
Τι αναφέρουν οι φαρμακευτικές εταιρείες
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς φαρμάκου την περίοδο λίγο πριν τα Χριστούγεννα η έξαρση των ιώσεων αλλά και οι συνεχείς αναφορές για ελλείψεις προκάλεσαν αύξηση της ζήτησης καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να προμηθευτούν φάρμακα ακόμη και αν δεν τα είχαν ανάγκη. Θεωρούν δε ότι και η επέκταση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν αναμένεται να λειτουργήσει ανασταλτικά.
Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) «αυτού του είδους οι ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με την, ιδιαίτερα έντονη εφέτος, εποχική αύξηση των λοιμώξεων. Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες ενώ συνιστάται η χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα, πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού. Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές, αφού εντείνει τα προβλήματα και στερεί φάρμακα από συμπολίτες μας που τα χρειάζονται».
Παρέμβαση Πλεύρη στην ΕΕ
Παρέμβαση Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην Επίτροπο Υγείας για ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ
Παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζητά ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Συγκεκριμένα σήμερα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.
Αναλυτικότερα η επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας:
«Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,
Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.
Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.
Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη.
Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Πλεύρης
Υπουργός Υγείας»