Ισχυρή παρουσία στις παραγγελίες νεότευκτων πλοίων έχουν οι έλληνες εφοπλιστές, κατέχοντας ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία παραγγελιών στον κλάδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv, τα ελληνικά συμφέροντα αντιπροσωπεύουν 292 παραγγελίες δεξαμενοπλοίων, που αντιστοιχούν περίπου στο 27% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών δεξαμενοπλοίων, γεγονός που καθιστά την ελληνική ναυτιλία την κορυφαία εθνικότητα σε επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο.
Στον τομέα των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, οι έλληνες πλοιοκτήτες έχουν 167 πλοία υπό παραγγελία, που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών του κλάδου, εξασφαλίζοντας μια σταθερή θέση μεταξύ των κορυφαίων παικτών στη ναυτιλία πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.
Στον τομέα των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου το μερίδιο είναι χαμηλότερο στο 13% των παγκόσμιων παραγγελιών στον κλάδο και αντιστοιχεί σε 47 υπό παραγγελία πλοία.
Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν μια ευρεία, διαφοροποιημένη επενδυτική προσέγγιση από την πλευρά του ελληνικού εφοπλισμού, η οποία επίσης καλύπτει σε επιλογές τόσο τα πλοία με παραδοσιακά συμβατικά καύσιμα όσο και με εναλλακτικά, σημειώνει ο Xclusiv.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα εθνικά συμπλέγματα, οι Ελληνες τοποθετούν τις παραγγελίες στρατηγικά σε ναυπηγεία στην Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία, εξασφαλίζοντας βέλτιστα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και προηγμένες προδιαγραφές.
Το ελληνικό βιβλίο παραγγελιών δεν είναι απλώς μεγάλο, αντικατοπτρίζει ένα όραμα, είναι πειθαρχημένο και βαθιά ευθυγραμμισμένο με τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, τονίζει ο ναυλομεσιτικός οίκος.
Επιβράδυνση
Παρά αυτή την ιστορικά ισχυρή θέση και τις διαφοροποιημένες επενδύσεις σε όλους τους τύπους πλοίων, τα πρόσφατα στοιχεία από τις αρχές του 2025 υποδηλώνουν μια σημαντική επιβράδυνση της ελληνικής δραστηριότητας στη ναυπήγηση νέων πλοίων, γεγονός που υποδηλώνει μια πιο προσεκτική ή αναπροσαρμοσμένη βραχυπρόθεσμη προοπτική.
Παράλληλα μειώθηκαν εντυπωσιακά οι τοποθετήσεις παραγγελιών σε κινεζικά ναυπηγεία από 59 παραγγελίες το 2024 σε μόλις 12 το 2025, με τις παραγγελίες δεξαμενοπλοίων να μηδενίζονται από 42 το αντίστοιχο διάστημα του 2024, ενώ οι παραγγελίες δεξαμενοπλοίων στη Νότια Κορέα αυξήθηκαν από 8 σε 17.
Οι παραγγελίες υγροποιημένου φυσικού αερίου παρέμειναν σταθερές σε τέσσερις μονάδες στη Νότια Κορέα και τα δύο έτη.