![DIVICO](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2024/12/DIVICO.png)
Στον απόηχο της μεγάλης ανατροπής που έφερε η DeepSeek, η οποία έχει φτάσει να απειλεί ευθέως την κυριαρχία των ΗΠΑ στον κρίσιμο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, ήδη από τις αρχές της χρονιάς έχουν αρχίσει να διοχετεύονται τα πρώτα κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας παγκοσμίως, ακόμη και στην Ελλάδα.
Μέσα σε περίπου 30 ημέρες, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν «σηκώσει» 28 εκατ. δολ., με τις εταιρείες που μπαίνουν πρώτες στη σχετική λίστα να προέρχονται από προσφιλείς κλάδους για πολλούς επενδυτές παγκοσμίως, όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη καθώς και το blockchain.
Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που συγκεντρώνει το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, γνωστό για τις επενδύσεις του σε startups όπως η Augmenta και η Hack The Box, από τις αρχές του 2025 μέχρι και σήμερα, δηλαδή μέσα σε περίπου έναν μήνα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ελληνική βάση ή ελληνικές ρίζες άντλησαν 28 εκατ. από 11 διεθνείς και εγχώριους επενδυτές σε συνολικά 10 γύρους χρηματοδότησης.
Από το σύνολο των εταιρειών, 18 εκατ. έχουν συγκεντρώσει εταιρείες με έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα (κέντρο έρευνας και ανάπτυξης κ.λπ.), ενώ τα υπόλοιπα εξασφάλισαν εταιρείες ελληνικού DNΑ, δηλαδή startups Ελλήνων ιδρυτών που δεν έχουν παρουσία στη χώρα μας.
Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η Progressive Robotics, η οποία συγκέντρωσε πριν από μόλις λίγες ημέρες 1,6 εκατ. ευρώ από ελληνικά venture capital funds, όπως το Marathon Venture Capital και το Genesis Ventures. Αντλώντας έμπνευση από την Amazon, η ομάδα της εταιρείας έχει αναπτύξει λογισμικό που κάνει τα βιομηχανικά ρομπότ πιο έξυπνα, γρήγορα και ευέλικτα. Με την τεχνολογία της φιλοδοξεί να αυξήσει τον βαθμό αυτοματοποίησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώνοντας τα κόστη τους.
«Αυτός που είναι στη γραμμή παραγωγής μπορεί με το λογισμικό μας να προγραμματίσει έναν ρομποτικό βραχίονα χωρίς να γνωρίζει ρομποτική, ούτε κώδικα. Σε λιγότερο από ένα λεπτό μπορεί να προγραμματίσει το ρομπότ προκειμένου αυτό να κάνει παλετοποίηση, όταν αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται με άλλες τεχνολογίες σε 1-2 ημέρες». «Με το δικό μας λογισμικό ο χρόνος προγραμματισμού του ρομπότ μειώνεται κατά 80%. Εχουμε φτιάξει ένα γραφικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο αλγόριθμος αυτόματα υπολογίζει πώς θα μετακινηθεί ο ρομποτικός βραχίονας με τον βέλτιστο τρόπο για να πιάσει το κουτί από το σημείο Α και να το μεταφέρει στο σημείο Β», επισήμανε στην «Κ» ο Φώτης Δημέας, συνιδρυτής και CEO της Progressive Robotics.
Στη σχετική λίστα διακρίνονται πολλές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες η Neurohive. Η startup, που «σήκωσε» κεφάλαια κοντά στις 150.000 ευρώ, επιτρέπει σε κτηνοτρόφους μέσω της τεχνολογίας (τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.) να παρακολουθούν αλλά και να ανιχνεύουν εγκαίρως τις ασθένειες των ζώων.
Πέρυσι, η χρονιά τόσο για τις αμιγώς ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και για εκείνες που έχουν ελληνικό DNA έκλεισε ικανοποιητικά, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. Με την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί Νο 1 κλάδο για ξένους αλλά και Ελληνες επενδυτές, οι χρηματοδοτήσεις πέρυσι έσπασαν το φράγμα του 1,37 δισ. δολ., από 1,12 δισ. δολ. το 2023. Ωστόσο, αυτές κινήθηκαν χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2021, οπότε οι χρηματοδοτήσεις ξεπέρασαν τα 4,4 δισ. δολ.
![PhysioClinic](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2025/01/physioclinic.jpg)