Ελληνικές θάλασσες: Γιατί καταγράφονται κάθε χρόνο πολλοί πνιγμοί

    Ημερομηνία:

    Η τραγική αύξηση των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες παραμένει ανησυχητική, επιβεβαιώνοντας ότι χωρίς συλλογική επαγρύπνηση η χώρα μας θα συνεχίσει να θρηνεί ζωές. Όπως εξηγεί ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, έχουμε μεγάλα νούμερα όχι μόνο πνιγμών αλλά και περιστατικών με σοβαρά τραυματισμένα θύματα, λόγω απροσεξίας και αμέλειας. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και στην παραλία ― όποιος δεν προσέχει, άμεσα ή έμμεσα μπορεί να προκαλέσει τραγωδία.

    Απουσία συναίσθησης της επικινδυνότητας

    Συχνά οι περαστικοί αποσπώνται από τα κινητά ή από συζητήσεις, αδιαφορώντας για τα ζώα ή παιδιά κοντά στο νερό. Η ηλικία παίζει ρόλο: οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά είναι οι πιο ευάλωτοι, ενώ πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι απλό επεισόδιο, όπως κράμπα ή έντονη αλλαγή του καιρού, μπορεί να εξελιχθεί σε πνιγμό.

    Έλλειψη επαγρύπνησης και κανόνων ασφαλείας

    Το σοβαρό είναι πως πολλοί λουόμενοι δεν ξέρουν να κολυμπούν. Το 61% δηλώνει απλώς ότι “βουτά” χωρίς όμως να διαθέτει βασικές δεξιότητες. Πολλοί μπαίνουν στη θάλασσα μετά από φαγητό ή μεθυσμένοι ― συνήθεις παράγοντες κινδύνου. Η παραβίαση στοιχειωδών κανόνων, όπως το μπάνιο απουσία ναυαγοσώστη, η έλλειψη επιτήρησης μικρών παιδιών και η παραγνώριση των ρευμάτων, ενισχύει τη θλιβερή στατιστική.

    Ο ρόλος των ναυαγοσωστών και της οργάνωσης

    Σε ανεκτά επίπεδα, περίπου το 86% των οργανωμένων παραλιών διαθέτει ναυαγοσώστη―ωστόσο έχουμε ακόμα κενά. Εκεί που υπάρχουν, οι εξοπλισμοί πλέον περιλαμβάνουν απινιδωτές, τζετ-σκι και πιο εκτεταμένα ωράρια φύλαξης (10:00–18:00). Οι διασώσεις ξεπερνούν τις εκατό σε συγκεκριμένες περιοχές μόνο φέτος, χάρη στη διπλασιασμένη κάλυψη και τον βελτιωμένο εξοπλισμό.

    Ο πνιγμός, συχνά σιωπηλός χωρίς κραυγή βοήθειας, είναι η δεύτερη αιτία θανάτου (μετά τα τροχαία) στην Ελλάδα. Η αποδοχή της ευθύνης, η τήρηση κανόνων, η επιτήρηση και η αξιοποίηση τεχνολογιών ή εκπαίδευσης μπορεί να μειώσουν κατακόρυφα την αρνητική τάση.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Β. Κικίλιας: Σε αυξημένη επιφυλακή το Υπουργείο Ναυτιλίας για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ

    Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου...

    Πάτρα – ΤΩΡΑ: Συναγερμός για φωτιά στη Γούναρη – φωτό

    Συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Αστυνομία για μυρωδιά...

    Εξωδικαστική λύση: Πώς να προστατέψετε την περιουσία σας αποφεύγοντας τα δικαστήρια

    Όλο και περισσότερα ακίνητα στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπα με κινδύνους...

    Ammousa: Η Πατρινή μπύρα που εξάγεται από Γερμανία και Αυστρία, μέχρι Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ

    Οι μικρές ελληνικές, τοπικές ζυθοποιίες γράφουν τα δικά τους «κεφάλαια» στο...