Για μια κρίση τύπου Ιμίων με την Τουρκία ακόμη και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες προετοιμάζονται στην ελληνική κυβέρνηση, μετά το μπαράζ απειλητικών δηλώσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα «πρωτοπαλίκαρά» του, που εκβιάζουν την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Μετά τις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Χουλουσί Ακάρ, που διεμήνυσαν σε υψηλούς τόνους και χωρίς διπλωματικές διατυπώσεις ότι, αν η Αθήνα δεν προχωρήσει οικειοθελώς σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τότε η Αγκυρα θα διεκδικήσει επισήμως την αλλαγή στο καθεστώς κυριαρχίας τους, δηλαδή θα επιχειρήσει να προσαρτήσει (!) τα νησιά, στην ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζουν τα αμυντικά σχέδια ακόμη και για το πιο ακραίο σχέδιο τουρκικών διεκδικήσεων.
Tο πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η πιθανή κρίση, την οποία οι Τούρκοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρύψουν ότι προμαγειρεύουν, είναι προφανώς αδιευκρίνιστο. Η επιθετική ρητορική της Αγκυρας επικεντρώνεται στο Ανατολικό Αιγαίο, δηλαδή στα Δωδεκάνησα, τα οποία ο Ερντογάν και τα «εξαπτέρυγά» του λένε και ξαναλένε ότι θα πρέπει να αφοπλιστούν ερμηνεύοντας τη Συνθήκη της Λωζάννης όπως τους βολεύει, ενώ απωθούν τη… λεπτομέρεια ότι η πάνοπλη τουρκική στρατιά του Αιγαίου βρίσκεται αναπτυγμένη στα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά, σαν το αρπακτικό που περιμένει ένα λάθος από το θήραμά του.
«Η πιο ακραία εκδοχή των σεναρίων που εξετάζουμε είναι μια κρίση τύπου Ιμίων», λέει στο «ΘΕΜΑ» κυβερνητική πηγή με γνώση των πληροφοριών που υπάρχουν και της προετοιμασίας που γίνεται επί χάρτου διά παν ενδεχόμενο.
Σε αυτή την οριακή κατάσταση που το τουρκικό καθεστώς θα αποτολμούσε κατάληψη ελληνικού εδάφους, μιας βραχονησίδας για παράδειγμα, σκοπός του προέδρου της Τουρκίας θα ήταν να προβάλει στη διεθνή κοινότητα ότι η Αθήνα έχει στρατό σε περιοχή που δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης και έτσι η Αγκυρα αναγκάστηκε, δήθεν, να προβεί σε αυτή την επιχείρηση για να υπερασπιστεί αυτά που ερμηνεύει αυθαίρετα ως δικαιώματά της.
«Στο ενδεχόμενο αυτό οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσύρονταν μόλις η ελληνική κυβέρνηση πειθαναγκαζόταν να προσέλθει σε απευθείας διμερή διάλογο για τη δρομολόγηση του χρονοδιαγράμματος και της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης των νησιών», προβλέπει ο συνομιλητής μας.
Δαβίδ και Γολιάθ
Στο μυαλό των συνεργατών του Ερντογάν, η σύγκριση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας με την Τουρκία θυμίζει Δαβίδ και Γολιάθ. «Μόνο αν συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε έτοιμοι κι εμείς να κάνουμε κάτι απονενοημένο που θα ρεζιλέψει τον Γολιάθ θα μπορούσαν να ακυρώσουν τον σχεδιασμό τους», εκτιμά ο συνομιλητής μας και επιχειρηματολογεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας μοιάζει έτοιμος να κάνει τα πάντα προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Το παρελθόν έχει διδάξει ότι πριν από μια στρατιωτική κρίση στο πεδίο οι Τούρκοι δημιουργούν υπόστρωμα κλιμακώνοντας προφορικά.
Αυτά που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες από την άλλη πλευρά του Αιγαίου συνιστούν μια άγαρμπη και απρόκλητη προσπάθεια δαιμονοποίησης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, όπως ακριβώς συμβαίνει στο πλαίσιο της προπαρασκευής για ένα τεχνητό επεισόδιο.
Η Αθήνα παρουσιάζεται ξεκάθαρα στην τουρκική κοινή γνώμη από στρατολάτρες πρόθυμους «εξτρεμιστές» στην υπηρεσία του Ερντογάν, είτε πρόκειται για απόστρατους, είτε για δημοσιογράφους, σαν να έχει καταλάβει με το «έτσι θέλω» δεκάδες νησιά στο Αιγαίο και έτσι πλατιές μάζες Τούρκων θεωρούν ότι πρέπει να διεκδικήσουν κάτι που υποτίθεται ότι είναι δικό τους.
Η εκτόξευση των ρητορικών απειλών από την πλευρά της Τουρκίας έχει θέσει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού. Ειδικές ομάδες έμπειρων αξιωματικών και διπλωματών παρακολουθούν και καταγράφουν καθημερινά δηλώσεις, κινήσεις και τακτικές που ακολουθεί το Τουρκικό Ναυτικό και η Τουρκική Αεροπορία. Τα δεδομένα αξιολογούνται με τη συνδρομή και εξειδικευμένων στελεχών στη συλλογή και αποκρυπτογράφηση πληροφοριών, ακόμη και από ανοιχτές πηγές, δηλαδή από τις διακινούμενες και προσβάσιμες σε όλους μέσω του Διαδικτύου, και προωθούνται ιεραρχικά στην κορυφή της στρατιωτικής και διπλωματικής ηγεσίας, μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Φροντίζουμε να κάνουμε οικονομία δυνάμεων και διασφαλίζουμε υψηλές διαθεσιμότητες», εξηγεί λακωνικά στο «ΘΕΜΑ» πρόσωπο με γνώση των λεπτομερειών από την αποκωδικοποίηση των κινήσεων της Αγκυρας.