Ο γεωπολιτικός παράγοντας παραμένει η κυριότερη και σοβαρότερη αβεβαιότητα για την υλοποίηση του σχεδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Το επιβεβαιώνουν οι χρονοβόρες διαδικασίες για την διενέργεια των ερευνών βυθού αλλά και η αντίδραση της Τουρκίας κάθε φορά που εκδίδεται μια NAVTEX και βγαίνουν στην θάλασσα τα ερευνητικά πλοία για να διεξάγουν έρευνες για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Μετά το επεισόδιο στην Κάσο που σημειώθηκε το καλοκαίρι με την ισχυρή παρουσία από πέντε Τουρκικά πλοία, η Άγκυρα έδειξε τις διαθέσεις της για άλλη μια φορά χθες όταν τουρκική κορβέτα εμφανίστηκε να παρακολουθεί τις εργασίες της θαλάσσιας έρευνας για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου επτά μίλια βόρεια της Κρήτης στα διεθνή ύδατα και εκτός της ζώνης του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου και των περιοχών Τουρκικής δικαιοδοσίας. Η σχετική NAVTEX είχε εκδοθεί από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού. Η πρώτη NAVTEX εκδόθηκε λίγες μέρες νωρίτερα, την περασμένη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου καθορίζοντας τις συντεταγμένες με βάση τις οποίες θα ξεκινούσαν οι «εργασίες προστασίας υποβρύχιου καλωδίου» από τα υπό Ιταλική σημαία ερευνητικά πλοία «NG Worker» και «Levoli Relume» από την 1 έως τις 5 Φλεβάρη. Η εξέλιξη κινητοποίησε την Άγκυρα η οποία απάντησε με την αποστολή τουρκικής κορβέτας σε απόσταση από τα ερευνητικά πλοία και εκτός αιγιαλίτιδας ζώνης.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πλεύσει στην περιοχή μια φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη, ένα σκάφος του λιμενικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Ενόπλων δυνάμεων.
Την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα φτάνει κυπριακή αποστολή υπό τον νέο Πρόεδρο της ΡΑΑΕΚ Πόλυ Λεμονάρη, η οποία θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΑΕΥ. Ένα από τα κύρια ζητήματα γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση είναι η συμμετοχή της Κύπρου στον Great Sea Interconnector που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου. Η Λευκωσία έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ σειρά ερωτημάτων για το θέμα, κατόπιν εισηγήσεων και του αμερικανικού οίκου που έχει προσλάβει η κυπριακή κυβέρνηση.
Το θέμα που έχει ανακύψει και το οποίο έχουν θέσει οι Κύπριοι συνδέεται με την απαίτησή τους να μεταφερθούν στον νέο φορέα όλα τα πάγια της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Ωστόσο, η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να συμμετέχουν σε μια εταιρεία που αποτελεί και ιδιοκτήτη της υποδομής και όχι μόνο φορέα υλοποίησης όπως είναι σήμερα ο GSI.