ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,7% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το β’ τρίμηνο – Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

    Ημερομηνία:

    Στο 1,7% ανήλθε ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025 (Απριλίου- Ιουνίου), όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2025 παρουσίασε αύξηση κατά 0,6%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2025, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 1,7%.

    Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

    1. Τριμηνιαίες μεταβολές

    • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2025.
    • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2025.
    • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2025. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,03%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,6%.
    • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,9% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2025. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,0%.

    2. Ετήσιες μεταβολές

    • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2024.
    • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2024.
    • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2024. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,9%.

    Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2024. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,5%.

    GLEARNET

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σεξ: Πέντε λόγοι που χάνεται η απόλαυση

    Η κατάσταση των λειτουργικών οργάνων που συμμετέχουν στη σεξουαλική...

    Υποτροφία 48.000 ευρώ από την μπύρα που γεννήθηκε στην Πάτρα σε υποψήφια διδάκτορα – φωτό

    Η ιστορική ζυθοποιία στηρίζει την έρευνα και τη νέα...

    Δυτική Ελλάδα: Μνημόσυνο στο Κούμανι για την 46χρονη Ακριβή

    Μνημόσυνο στο Κούμανι Ηλείας για την 46χρονη Ακριβή Κοσπέτα...

    Τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο πρώτο ραντεβού

    Συγχαρητήρια! Επιτέλους συμφώνησε να βγει μαζί σου ραντεβού, πράγμα...