flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Εμβολιασμοί: Καμία δόση χαμένη -Σε στρατό και αστυνομία όσες περισσεύουν καθημερινά

«Κανένα εμβόλιο δεν θα πάει χαμένο». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην διάρκεια της σύσκεψης για το εθνικό σχέδιο υλοποίησης του εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε χθες πως σύντομα ο εμβολιασμός περνά στην επόμενη φάση του, με την χορήγηση του εμβολίου σε πολίτες ηλικιών 80-84 ετών, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα περισσέψει καμία δόση και αυτές που πλεονάζουν θα πάνε σε δύο συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων: του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ.

Εμβολιασμός: Στο 95% η συνέπεια των πολιτών -Σε στρατό και ΕΛΑΣ τα εμβόλια που μένουν

Ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία του να γίνεται άμεση διάθεση του εμβολίου στους πολίτες. Με την διανομή των δόσεων από τις εταιρίες να μην έχει επιταχυνθεί ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι όσον αφορά τα μέχρι στιγμής εμβόλια που έχουν υλοποιηθεί, η συνέπεια των πολιτών φτάνει στο 95%. Και εκεί υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση που ένα ραντεβού δεν υλοποιείται, υπάρχει ο μηχανισμός για να πάνε τα εμβόλια προς χρήση στον στρατό ή την ΕΛ.ΑΣ.

«Η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Και σημειώνω κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ότι η συνέπεια των πολιτών ξεπερνάει το 95%. Και προκειμένου να μη χάνεται κανένα εμβόλιο, υπάρχει και ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού που δεν γίνονται. Ενώ ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού. Έτσι, σε αντίθεση με άλλα κράτη, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες με ουσιαστικά μηδαμινές απώλειες δόσεων» ανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στην διάρκεια της σύσκεψης.

Πόσα εμβόλια έχουν γίνει μέχρι στιγμής -Ποια ομάδα πολιτών ακολουθεί
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ως αργά χθες το απόγευμα είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί στην χώρα. Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Με τον κύκλο του εμβολιασμού για άτομα άνω των 85 ετών να κλείνει σύντομα, η επόμενη ομάδα πολιτών που θα μπορεί να κλείνει ραντεβού, θα είναι οι άνθρωποι ηλικίας 80-84 ετών.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα 144 εμβολιαστικά κέντρα
Εν τω μεταξύ, από σήμερα μπαίνουν στη μάχη του εμβολιασμού άλλα 65 κέντρα Υγείας και άλλα 144 σημεία όπου θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν χρήση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, αυτό ο αριθμός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προγράμματος «Ελευθερία», αλλά και φυσικά με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων.

Οπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα μπουν στη μάχη και τα μεγάλα κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου θα μπορούν να εξυπηρετούνται 20.000 πολίτες σε ημερήσια βάση.

«Ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι δυναμικός. Ο αριθμός ολοένα και θα αυξάνεται και γι’ αυτό και από αύριο (σσ: σήμερα) προστίθενται για το σκοπό αυτό 65 κέντρα υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού. Ενώ Φεβρουάριο και Μάρτιο θα μπουν στη μάχη και τα 4 μεγάλα κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με τη δυνατότητα να εξυπηρετούν 20.000 πολίτες ημερησίως. Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να δούμε και τη σχετική παρουσίαση» είπε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η παραγωγική δυνατότητα των εταιριών δεν είναι δυστυχώς ακόμα σταθερή. Καθώς, λοιπόν, ο ρυθμός των εμβολιασμών ακολουθεί αυστηρά τον ρυθμό των παραλαβών, όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσα περισσότερα εμβόλια θα μπορούμε να κάνουμε. Φροντίζοντας, πάντα, να υπάρχει ένα απόθεμα ώστε, σε αντίθεση με αυτό που κάνουν άλλες χώρες, να είναι εξασφαλισμένη για όλες και για όλους η δεύτερη δόση» επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πρόσθεσε ότι τα μέτρα «προστασίας θα μας συνοδεύουν, τουλάχιστον, έως το τέλος της άνοιξης» και χρειάζεται προσοχή από όλους ώστε να μην υπάρξει νέα αναζωπύρωση.

«Επομένως το σύνθημα είναι διπλό: Εμβολιαζόμαστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά ταυτόχρονα προστατευόμαστε».