flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Εμβολιασμός: Η τρίτη δόση ενισχύει την… κόντρα στις ΗΠΑ

Την ώρα που οι εμβολιασμένοι πολίτες στις ΗΠΑ αγωνιούν για την ημερομηνία λήψης της τρίτης «αναμνηστικής» δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο σκληρός πυρήνας αντιεμβολιαστών συνεχίζει να αρνείται να λάβει ακόμη και την πρώτη δόση.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι στις ΗΠΑ ανήκουν στην κατηγορία των σκληροπυρηνικών, καθιστώντας ιδιαίτερα δυσχερή την εκστρατεία εμβολιασμού. Σε δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου, το 71% των ανεμβολίαστων δήλωσε ότι η ανάγκη χορήγησης αναμνηστικής τρίτης δόσης αποδεικνύει ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι αναποτελεσματικά. Η εκστρατεία αποδίδει, όμως, καρπούς, καθώς εκατομμύρια διστακτικών πολιτών πείσθηκαν να εμβολιασθούν τους τελευταίους δύο μήνες, πολλοί υπακούοντας σε κανόνες στον χώρο εργασίας τους και άλλοι από φόβο για την ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα»

Καθυστερεί η ανοσία

Λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι οι πολιτειακές υπηρεσίες δεν έχουν πια τη δυνατότητα να πείσουν άλλους πολίτες να εμβολιασθούν, καθυστερώντας επικίνδυνα την επίτευξη ανοσίας για τον γενικό πληθυσμό. Ποσοστό 56% των Αμερικανών έχει εμβολιασθεί, μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για επίτευξη συλλογικής ανοσίας.

Το 71% των ανεμβολίαστων Αμερικανών υποστηρίζει ότι η ανάγκη χορήγησής της αποδεικνύει και την αναποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί αισθητά μετά την αναμενόμενη γνωμοδότηση των ειδικών για εμβολιασμό παιδιών από 12 ετών. Η μετάλλαξη «Δέλτα» όμως, είναι τόσο μεταδοτική που οι ειδικοί εκτιμούν σήμερα ότι η συλλογική ανοσία θα απαιτήσει το ποσοστό των εμβολιασθέντων να φθάσει στο 90% ή ακόμη υψηλότερα.

Σύμφωνα με τις έρευνες, το ποσοστό των σκληροπυρηνικών αντιεμβολιαστών παραμένει σταθερό εδώ και μήνες μεταξύ 12% και 15%. Η αύξηση στα ποσοστά εμβολιασμών αποκαλύπτει τη συρρίκνωση της κατηγορίας των «επιφυλακτικών» οι οποίοι δεν είχαν αποφασίσει εάν θα κάνουν ή όχι το εμβόλιο. Οι αναποφάσιστοι αποτελούν πλέον μόλις το 7% των Αμερικανών, από 39% τον Δεκέμβριο. Η αναμενόμενη έγκριση εμβολιασμού για παιδιά 5 μέχρι 11 ετών αναμένεται να ενισχύσει τους φόβους των ανεμβολίαστων γονέων.

Εμφαση στους ευάλωτους

Ορισμένες εκστρατείες εμβολιασμού στις ΗΠΑ στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη χορήγηση τρίτης δόσης σε τρόφιμους οίκων ευγηρίας ή κατάκοιτους ασθενείς, που θεωρούνται οι πλέον πρόθυμοι για εμβολιασμό και είναι οι πιο ευάλωτες κατηγορίες απέναντι στον κορωνοϊό. «Πρέπει να επιστρέψουμε στα μέρη που επισκεφθήκαμε στην αρχή της πανδημίας και να πείσουμε και τους διστακτικούς» λέει η δρ Τζένιφερ Αβένιο, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Νέας Ορλεάνης.

Ιατροί σε υποβαθμισμένες περιοχές του αμερικανικού Νότου περιγράφουν, όμως, τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν για να μεταπείσουν διστακτικούς κατοίκους να εμβολιασθούν. «Το καταφέραμε χάρη σε ατελείωτες συζητήσεις με τους ίδιους και τους ιερείς των ενοριών τους, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία μας» λέει ο δρ Ουίλτς, οικογενειακός γιατρός στην κωμόπολη Φράνκλιν της Λουιζιάνας.

Η διακοπή λειτουργίας των μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων εξαιτίας έλλειψης ζήτησης έχει μετακυλίσει την ευθύνη της προώθησης της εκστρατείας με στόχο τη συλλογική ανοσία στους οικογενειακούς γιατρούς αλλά και στον τοπικό κλήρο, που ασκεί παραδοσιακά μεγάλη επιρροή στους Αφροαμερικανούς του Νότου.