Ένα έγγραφο σώζεται από τον φάκελο Ανδρουλάκη

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ένα απόρρητο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προς την εταιρεία Wind, τηλεπικοινωνιακό πάροχο του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι το μόνο που φέρεται να διασώθηκε από τον υπηρεσιακό φάκελο για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το συγκεκριμένο δε έγγραφο –την ύπαρξη του οποίου αποκαλύπτει η «Κ»– ρίχνει χαραμάδα φωτός στην απολύτως θολή υπόθεση παρακολούθησης του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Την ίδια στιγμή, να ελεγχθεί εάν έχει γίνει άρση απορρήτου σε συνολικά έξι τηλέφωνα που αντιστοιχούν τα πέντε τουλάχιστον από αυτά σε επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) η αξιωματική αντιπολίτευση. Μεταξύ αυτών, και του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Σπίρτζη, η τηλεφωνική συσκευή του οποίου, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, μολύνθηκε τον Νοέμβριο του 2021 με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

    Στην υπόθεση Ανδρουλάκη, η άρση απορρήτου ξεκίνησε με την επίκληση λόγου εθνικής ασφάλειας στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, κατόπιν διάταξης της ΕΥΠ, που φέρει την υπογραφή της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου. Οπως προβλέπεται από τη διαδικασία, η σχετική διάταξη κοινοποιήθηκε στην εταιρεία Wind μέσω της οποίας εκτελέστηκε η απόφαση και την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της «Κ», ένα εικοσιτετράωρο αργότερα η ΕΥΠ έστειλε νέο, συμπληρωματικό έγγραφο, αυτή τη φορά μόνο στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Μ’ αυτό ζητούσε από τους υπευθύνους της εταιρείας να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν, προς αποφυγή λάθους, ότι η τηλεφωνική σύνδεση που αναφερόταν στη διάταξη άρσης απορρήτου ανήκε πράγματι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Τρεις υπογραφές

    Το εν λόγω έγγραφο φέρεται να είχε τις υπογραφές του παραιτηθέντος διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος, της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου καθώς και μιας αστυνομικού, που υπηρετούσε ως αποσπασμένη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η τελευταία, όπως είχε γράψει η «Κ», εν μέσω των αποκαλύψεων για την τηλεφωνική παρακολούθηση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη μετακινήθηκε πίσω στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ., επικαλούμενη λόγους υγείας. Μέχρι τότε υπηρετούσε ως β΄ υποδιευθύντρια στη Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (ΔΕΑ – Β), που είναι αρμόδια για θέματα αντιτρομοκρατίας, δίωξης οργανωμένου εγκλήματος και αντικατασκοπείας, εκτός της Τουρκίας.

    Πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι το εν λόγω έγγραφο φέρει και την υπογραφή της αρμόδιας εισαγγελέως.

    Πρόκειται για το μοναδικό στοιχείο του «φακέλου Ανδρουλάκη» που διασώζεται καθώς από τον έκτακτο έλεγχο που διενήργησε την Τρίτη και την Τετάρτη η ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ προέκυψε ότι δεν υπάρχει κανένα αρχείο ψηφιακό ή ακόμη και έντυπο σχετικό με τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη («Τα Νέα», 8 Σεπτεμβρίου). Οπως συγκεκριμένα έγινε γνωστό, τα στελέχη της ΕΥΠ απαντώντας στις ερωτήσεις των ελεγκτών της ανεξάρτητης αρχής προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι την ημέρα που ο κ. Ανδρουλάκης υπέβαλε αίτημα για τον έλεγχο του τηλεφώνου του, η υπηρεσία ενεργοποίησε το νέο σύστημα «νόμιμων συνακροάσεων» με συνέπεια να χαθούν όλα τα προηγούμενα αρχεία, παρότι υπάρχει η υποχρέωση τήρησης αρχείων για διάστημα δύο ετών. Σημειώνεται ότι σε προηγούμενο χρόνο, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το νέο σύστημα νόμιμων συνακροάσεων ήταν πλήρως λειτουργικό ήδη από τις αρχές του 2022.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την ΑΔΑΕ να πληροφορηθεί αν υπήρξε επισύνδεση στα τηλέφωνα άλλων πέντε στελεχών του, πλην του Χρ. Σπίρτζη.

    Τα αιτήματα

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», ο Μιχάλης Καλογήρου, διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, υπέβαλε την περασμένη Δευτέρα στην ΑΔΑΕ αίτημα ζητώντας να ελεγχθεί εάν κατόπιν αιτήματος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) κινήθηκε μέσω των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διαδικασία άρσης απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας στα τηλέφωνα των εξής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ: το δικό του, του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη, που παρακολουθεί ζητήματα ενέργειας και πρόκειται να είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα Νίκου Ανδριόπουλου καθώς και του Βαγγέλη Καλπαδάκη διπλωματικού συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού.

    Ορισμένες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι εκτός από τις παραπάνω τηλεφωνικές συνδέσεις, ο κ. Καλογήρου ζήτησε να γίνει έλεγχος σε μια έκτη σύνδεση «μυστήριο» για την οποία δεν έγιναν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, για τις τηλεφωνικές συνδέσεις πλην εκείνης του κ. Σπίρτζη δεν υπάρχουν προς στιγμήν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι κάτοχοί τους βρίσκονταν υπό παρακολούθηση είτε μέσω του παράνομου λογισμικού Predator είτε μέσω του συστήματος νόμιμης επισύνδεσης της ΕΥΠ. «Εγινε δειγματοληπτική επιλογή», ανέφεραν την Παρασκευή πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλες πηγές ενημέρωσης πάντως περιέγραφαν ότι μετά τη δημοσιοποίηση της «υπόθεσης Ανδρουλάκη» πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν τα τηλέφωνά τους για έλεγχο σε εξειδικευμένα εργαστήρια, ορισμένοι δε στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που πρώτο επεσήμανε τη χρήση του Predator στην Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να κοινοποιούνται στα στελέχη του κόμματος τα αποτελέσματα των ελέγχων στις τηλεφωνικές συσκευές τους.

    Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο Χρήστος Σπίρτζης ενημερώθηκε για τη μόλυνση του κινητού του τηλεφώνου με το παράνομο λογισμικό Predator την Τρίτη, ένα εικοσιτετράωρο μετά την υποβολή του αιτήματος από τον κ. Καλογήρου στην ΑΔΑΕ. Τα δύο επίμαχα μηνύματα μέσω των οποίων έγινε η εγκατάσταση του παράνομου λογισμικού φέρεται να εντόπισε ο ίδιος πραγματοποιώντας αναζήτηση στο ιστορικό της τηλεφωνικής συσκευής του. Το πρώτο απ’ αυτά είχε σταλεί από άγνωστο αριθμό τη 15η Νοεμβρίου 2021 και περιείχε ένα παραποιημένο link της «Εφημερίδας των Συντακτών». Το δεύτερο εστάλη τη 19η Νοεμβρίου και όπως ακριβώς στις περιπτώσεις του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη περιελάμβανε ένα παραποιημένο link από το μπλοκ edolio5.blogspot.com.

    Τη σύνδεση των δύο μηνυμάτων με το παράνομο λογισμικό κατασκοπείας πιστοποίησε σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις την Τρίτη εργαστήριο στην Αθήνα που συνεργάζεται με αντίστοιχα του εξωτερικού. Την Τετάρτη μάλιστα υπεβλήθη συμπληρωματικό έγγραφο – ενημέρωση με τα νέα στοιχεία που είχαν προκύψει προς την ΑΔΑΕ, ενώ την Παρασκευή κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο.

    Η επερώτηση για την ΕΥΠ

    Ο κ. Σπίρτζης σε δημόσια δήλωσή του επισημαίνει ότι τη 15η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έλαβε το πρώτο από τα μηνύματα ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, είχε καταθέσει επερώτηση στη Βουλή για την ΕΥΠ, σε συνέχεια δημοσιεύματος της «Εφημερίδας των Συντακτών». «Πιθανόν δεν άνοιξε το πρώτο link και γι’ αυτό του έστειλαν δεύτερο», ανέφερε στην «Κ» συνομιλητής του.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ασφαλιστικές εισφορές: Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις για τα νέα ποσά που πρέπει να πληρώσετε

    Νέα δεδομένα φέρνει από την 1η Ιανουαρίου του 2025 η...

    ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός διάβασε τους μπλε φακέλους του 2019

    Με μία σκωπτική ανακοίνωση σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού...

    Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: 18 κρούσματα της νόσου Mpox τις τελευταίες 50 ημέρες στην Ελλάδα

    Tο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024 αναφέρθηκαν στον Εθνικό...

    Παιανία: Γυναίκα προσποιούμενη την πελάτισσα αφαίρεσε 600 ευρώ από καφετέρια

    Σε βίντεο που δημοσιεύει η ΕΡΤ, αποτυπώνεται η κλοπή...
    Best Shop