flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Ένα βήμα πίσω από τον ΠΟΥ για τον ιό και τα κινεζικά εργαστήρια

«Όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοικτές» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, απορρίπτοντας, εμμέσως τα σχόλια που έκαναν πρόσφατα ειδικοί του οργανισμού και είχαν χαρακτηρίσει απίθανη την πιθανότητα διαρροής του κορονοϊού από κινεζικό εργαστήριο.

Σε σημερινή του ενημέρωση ο κ. Γρεμπρεγεσούς δήλωσε ότι η ομάδα των ειδικών συνεχίζει να εργάζεται για να ολοκληρώσει την έρευνά της και ότι όλα τα σενάρια και οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές σε περαιτέρω μελέτες.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ανέφερε χαρακτηριστικά:

Όπως γνωρίζεται η ανεξάρτητη ομάδα ειδικών που μελετά την προέλευση του Covid-19 ολοκλήρωσε την αποστολή στην Κίνα. Αυτή ήταν μια διεθνής ομάδα με ειδικούς από την Αυστραλία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, το Κατάρ, τη Ρωσία, το Ην. Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ. Η ομάδα περιελάμβανε ειδικούς από τον ΠΟΥ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Υγείας των ΗΠΑ.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της διεθνούς αποστολής για τη δουλειά τους, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. 

Η ομάδα των ειδικών εργάζεται ακόμη για τα τελικά συμπεράσματα και αναμένουμε τόσο την τελική έκθεση όσο και μια λεπτομερή ενημέρωση. Έχουν διατυπωθεί κάποια ερωτήματα για το εάν ορισμένες από τις υποθέσεις έχουν απορριφθεί. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοικτές και απαιτείται περαιτέρω μελέτη.

Οι ανακοινώσεις της 9ης Φεβρουαρίου

Μόλις πριν από δύο ημέρες, ο Πέτερ Μπεν Εμπαρέκ, επικεφαλής της αποστολής που ταξίδεψε στην Κίνα είχε ανακοινώσει πως θεωρείται «εξαιρετικά απίθανο» η μετάδοση του νέου κορονοϊού στους ανθρώπους να έγινε από κινέζικο εργαστήριο.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον Οργανισμό ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην πόλη αυτή πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019.

Τα κύρια σενάρια

Σύμφωνα με τον Πέτερ Μπεν Έμπαρεκ, κορυφαίο ειδικό του ΠΟΥ για τις ζωονόσους, η ομάδα διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες για τα τέσσερα κύρια σενάρια σχετικά με το πώς ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, εξαπλώθηκε στους ανθρώπους.

  • Πρώτο σενάριο: Ένα και μόνο πρόσωπο εκτέθηκε στον SARS-CoV-2 μέσω άμεσης επαφής με το είδος ξενιστή, τη νυχτερίδα horseshoe bat. Ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε μεταξύ των ανθρώπων για ένα διάστημα πριν περάσει στην πυκνοκατοικημένη Ουχάν.
  • Δεύτερο σενάριο, το οποίο θεωρείται το πιο πιθανό. Μετάδοση στους ανθρώπους μέσω ενός ακόμη άγνωστου ενδιάμεσου είδους. Ο Λιάνγκ Ουανιάν, ειδικός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, δήλωσε πως οι παγκολίνοι είναι πιθανοί υποψήφιοι, όμως και άλλα ζώα -περιλαμβανομένων των μινκ και ακόμη και των γάτων- μπορεί να αποτέλεσαν επίσης δεξαμενές του ιού.
  • Τρίτο σενάριο: Η ασθένεια Covid-19 προήλθε από το πρώτο ή το δεύτερο σενάριο και στη συνέχεια μεταδόθηκε μέσω προϊόντων της ψυχρής αλυσίδας. Κινέζοι ειδικοί απέδωσαν αργότερα συστάδες της Covid-19 σε εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα και αναφέρουν το ενδεχόμενο να προκάλεσαν και το ξέσπασμα στην Ουχάν.
  • Τέταρτο σενάριο: Ο SARS-CoV-2 διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, το οποίο είναι γνωστό πως είχε μελετήσει κορονοϊούς. Ωστόσο, ο Μπεν Εμπάρεκ απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό και δήλωσε πως δεν θα ερευνηθεί περαιτέρω. Ατυχήματα συμβαίνουν, δήλωσε, αλλά είναι «πολύ απίθανο» να είναι αυτό που συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Στάση αναμονής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το βράδυ της Τρίτης, πάντως, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση των ειδικών, εκφράζοντας με τη στήριξή του προς την έρευνα, αλλά βάζοντας και ορισμένους αστερίσκους.

«Αντί να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα τα οποία μπορεί να υποκινούνται από οτιδήποτε εκτός από την επιστήμη, θέλουμε να δούμε πού μας οδηγούν τα στοιχεία, πού μας οδηγεί η επιστήμη και τα συμπεράσματά μας θα πρέπει να βασίζονται εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν πλήρως αυτή την έρευνα».

Σύμφωνα με τον Νεντ Πράις, είναι «απολύτως ξεκάθαρο» ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες δεν επιτρέπουν να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα, ωστόσο συμμερίστηκε τις επικρίσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για την τακτική απόκρυψης πληροφοριών από το Πεκίνο.

«Πιστεύω ότι οι Κινέζοι, τουλάχιστον ως τώρα, δεν μας προσέφεραν τη διαφάνεια που χρειαζόμαστε και (…) την οποία η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη προκειμένου να μπορέσουμε να αποφύγουμε να επαναληφθεί μια τέτοια πανδημία», υπογράμμισε ο Πράις, που όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η Κίνα συνεργάστηκε πλήρως με την ομάδα του ΠΟΥ, ο Πράις απάντησε: «Το ερώτημα παραμένει ανοικτό».