Στις 24 Φεβρουαρίου, λίγο πριν ξημερώσει στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε την τελευταία από τις τηλεοπτικές ομιλίες του. Οι προηγούμενες εμφανίσεις του περιείχαν όλο και πιο δυσοίωνες φράσεις για την Ουκρανία. Το αποκορύφωμα: η δήλωση για τον πόλεμο που ο Ρώσος πρόεδρος ονόμασε ευφημιστικά «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ο στόχος, είπε ο Πούτιν, ήταν η «αποστρατικοποίηση και αποναζικοποίηση» της Ουκρανίας.
Λίγα λεπτά αργότερα, εκτοξεύτηκαν πύραυλοι προς το Κίεβο, το Χάρκοβο και πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Για τους Ουκρανούς που ξύπνησαν με τον ήχο των σειρήνων και στη συνέχεια για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ξύπνησαν με την είδηση της απόφασης του Πούτιν, η πρώτη αντίδραση ήταν το σοκ.
«Είχα 10 λεπτά πανικού, δεν είχα ιδέα τι να κάνω. Στη συνέχεια συγκέντρωσα τον εαυτό μου και πήγα στη δουλειά», είπε η Natalia Balasynovych, δήμαρχος του Vasylkiv, μιας πόλης έξω από το Κίεβο που φιλοξενεί μια αεροπορική βάση που χτυπήθηκε τις πρώτες ώρες του πολέμου.
Αμέσως αυτοσχέδια σημεία ελέγχου δημιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα, εθελοντές συνέρρεαν για να εγγραφούν σε μονάδες εδαφικής άμυνας και ακόμη και ορισμένοι συνταξιούχοι, γυναίκες και παιδιά άρχισαν να δουλεύουν φτιάχνοντας μολότοφ. Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, κατέφυγαν στα δυτικά της Ουκρανίας ή διέσχισαν τα σύνορα σε γειτονικές χώρες.
Τις πρώτες μέρες του πολέμου υπήρχε η αίσθηση ότι κάτι τρομερό και βαρυσήμαντο είχε συμβεί που θα άλλαζε αμετάκλητα το περίγραμμα των παγκόσμιων υποθέσεων, αλλά και σύγχυση σχετικά με το πώς ακριβώς θα μπορούσε να φαίνεται και τι σήμαινε για το μέλλον της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Ευρώπης αλλά και όλου του πλανήτη. Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι θα ήταν ο πιο γρήγορος πόλεμος, διαψεύστηκαν.
Τα σενάρια για περαιτέρω κλιμάκωση από την Ρωσία στην Ουκρανία
Μεταξύ της διεθνούς κοινότητας υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις σχετικά με το πόσο σταθερή γραμμή πρέπει να ακολουθηθεί με τη Ρωσία και πού είναι το χάσμα μεταξύ της ηθικής υποχρέωσης υποστήριξης της Ουκρανίας και της πιθανής πρόκλησης της Μόσχας σε περαιτέρω κλιμάκωση, όπως για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Πούτιν δεν αποκλειει τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.
Το αρχικό ρωσικό σχέδιο, φαίνεται, πως ήταν ένα είδος ελαφρώς πιο αιματηρής εκδοχής από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, με θύλακες αντίστασης να “εξαφανίζονται” και στη συνέχεια ένα ρωσικό καθεστώς “μαριονέτα” να παίρνει τον έλεγχο. Το σχέδιο αποδείχθηκε γρήγορα ανέφικτο.
Μια ταχεία προέλαση στο Κίεβο αποδείχτηκε δύσκολη και εξελίχθηκε σε ζοφερές μάχες στα δυτικά προάστια. Οι προσπάθειες κατάληψης του Χαρκόβου και άλλων πόλεων στα ανατολικά απωθήθηκαν, με μεγάλες ρωσικές απώλειες.
Νέο μήνυμα Ζελένσκι – Καλεί σε παγκόσμιες διαδηλώσεις εναντίον της Ρωσίας
Να οργανωθούν διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας καλεί με νέο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που συνεχίζονται οι μάχες σε πολλές πόλεις στην Ουκρανία.
«Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι», παρότρυνε.
«Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει», συνέχισε. «Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας», πρόσθεσε, επιχειρηματολογώντας ότι η Μόσχα «προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο».