Ένας στους τέσσερις Έλληνες σε κίνδυνο φτώχειας – Η σύγκριση με την Ευρώπη

    Ημερομηνία:

    Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νοικοκυριών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζει η Ελλάδα, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο του μπλοκ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Έλληνες, συγκεκριμένα το 26,1%, διατρέχει τέτοιο κίνδυνο, έναντι του 21,4% στην Ε.Ε. Η χώρα έχει έτσι το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε., μετά τη Ρουμανία (σχεδόν ένας στους τρεις με 32%), τη Βουλγαρία (30%) και την Ισπανία (26,5%).

    Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό βρίσκεται στην Τσεχία (12%), τη Σλοβενία (13,7%) και τη Φινλανδία (15,8%).

    Σημειώνεται πως τα ποσοστά αυτά αφορούν το μερίδιο των ανθρώπων που μένουν σε νοικοκυριά με τουλάχιστον έναν από τους εξής τρεις κινδύνους: κίνδυνο φτώχειας, σοβαρής υλικής και κοινωνικής ανέχειας ή/και διαβίωση σε σπίτια με πολύ χαμηλή απασχολησιμότητα.

    Ένας στους τέσσερις Έλληνες σε κίνδυνο φτώχειας – Η σύγκριση με την Ευρώπη-1

    Κάτω από την Ισπανία μετά από 8 χρόνια

    Το ποσοστό των Ελλήνων που διατρέχουν τους παραπάνω κινδύνους παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη χρονιά που η Ελλάδα έπεσε στην τέταρτη θέση στην Ε.Ε. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που ανατρέχουν μέχρι το 2015, στα «βαθιά» της οικονομικής κρίσης, η χώρα βρισκόταν στην τριάδα με τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε., συνεχώς μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

    Ακολουθώντας μειούμενο ποσοστό από το 2016 και μετά -με εξαίρεση τη χρονιά μετά την πανδημία που οδήγησε σε προσωρινή αναζωπύρωση- η Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά χαμηλότερα από την Ισπανία. Ειδικότερα, στην Ελλάδα καταγράφηκε ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού 32,4% το 2015, 32,6% το 2016, 32,2% το 2017, 30,3% το 2018, 29% το 2019, 27,4% το 2020, 28,3% το 2021 και 26,3% το 2022.

    Στην Ισπανία το ποσοστό έχει επίσης υποχωρήσει από τα χρόνια της κρίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό: από το 28,8% στην κορύφωση του 2016, στο 26,5% πέρυσι. Σημειώνεται πως το μικρότερο ποσοστό είχε καταγραφεί το 2022 στο 26%.

    Συνολικά στην Ε.Ε. 94,6 εκατ. άνθρωποι διέτρεχαν πέρυσι κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Ο αριθμός υποχώρησε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2022, που σε απόλυτους αριθμούς διαμορφωνόταν στα 95,3 εκατ. ή το 22% του συνολικού πληθυσμού.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σάμος: Πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες – Παιδιά ανάμεσα στα θύματα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή βόρεια...

    Δήλωση του Θέμη Μπάκα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της...

    Κολωνός – Βιασμός 12χρονης: Ενοχή για 14 κατηγορούμενους ζήτησε η εισαγγελέας

    Στη τελική ευθεία μπήκε πλέον και η δεύτερη δίκη για...

    ΠΑΤΡΑ: Ανδρας χτυπούσε την γυναίκα του από την Πλ. Ολγας μέχρι την Ζαϊμη – ΦΩΤΟ

    Δεν πίστευαν στα μάτια τους διερχόμενοι από την οδό...
    Best Shop