Ενέργεια: Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς ρεύματος

    Ημερομηνία:

    Κάλεσμα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διασφαλίσουν τις επενδύσεις στα δίκτυα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης έστειλε χθες από την Αθήνα η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού.

    Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της Εurelectric «Power Summit 2024», που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Αθήνα με οικοδέσποινα τη ∆ΕΗ, οι εταιρείες ηλεκτρισμού προειδοποίησαν για την «επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να καταστεί εφικτός ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, της θέρμανσης και της βιομηχανίας, να ενσωματωθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αντέξουν στις συχνότερες κακές καιρικές συνθήκες και απειλές στον κυβερνοχώρο».

    Σύμφωνα με την έρευνα «Grids for Speed», οι επενδύσεις στο ευρωπαϊκό δίκτυο θα πρέπει να αυξηθούν από 3 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσον όρο σε 67 δισ. ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2050, που αντιστοιχεί περίπου στο 20% των δαπανών της Ε.Ε. για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

    Ενδεχόμενη απουσία επενδύσεων θα έθετε σε κίνδυνο το 74% των μελλοντικών συνδέσεων σε βασικές τεχνολογίες απανθρακοποίησης, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα (EVS), οι αντλίες θερμότητας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το 2050 η ηλεκτρική ενέργεια θα αποτελεί το 60% της συνολικής χρήσης ενέργειας, συγκριτικά με το 23% σήμερα. Η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα έχει εξαπλασιαστεί έως τότε, εν συγκρίσει με το 2020, με το 70% της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να συνδέεται σε επίπεδο διανομής. Τα αιτήματα σύνδεσης αυξάνονται ταχύτερα από τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς προχωράει ο εξηλεκτρισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Καινοτόμες στρατηγικές για τα δίκτυα, όπως οι προληπτικές επενδύσεις, η βέλτιστη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η φιλική προς το δίκτυο ευελιξία, θα μπορούσαν να μειώσουν αυτό το ποσό στα 55 δισ. ευρώ ετησίως, εάν εφαρμοστούν σωστά. Οι επενδύσεις θα επιταχύνουν τον εξηλεκτρισμό και θα συμβάλουν στο να εξοικονομεί η Ε.Ε. 309 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για το διάστημα 2040-2050.

    Οι Αρχές, σύμφωνα με την έρευνα, θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για να υποστηρίξουν την αύξηση των επενδύσεων. Μεταξύ άλλων αναφέρεται η επιτάχυνση της αδειοδότησης, η ελαχιστοποίηση του επενδυτικού ρίσκου και η διασφάλιση δημόσιας χρηματοδότησης μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, απαιτούνται επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου της. Για επενδύσεις ύψους 400-500 εκατ. ευρώ στο δίκτυο στην Ελλάδα ετησίως και 600 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ∆ΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου. Σημείωσε δε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να δώσει κίνητρα για την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού της οικονομίας.

    Τόσο ο κ. Στάσσης όσο και ο πρόεδρος της Eurelectric και διευθύνων σύμβουλος της EON Λέοναρντ Μπιρνμπάουμ εμφανίστηκαν να μην ανησυχούν για το φαινόμενο των αρνητικών τιμών στα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά συστήματα. Τα φωτοβολταϊκά θα συνεχίσουν να ρίχνουν τις τιμές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Την ίδια στιγμή, όμως, οι αρνητικές τιμές θα ανοίξουν νέες business, όπως αποθήκευση και demand response (απόκριση ζήτησης) είπε ο κ. Μπιρνμπάουμ. Οι αρνητικές τιμές υπάρχουν, όπως υπάρχει και το πικ των τιμών, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Στάσσης, εμφανίζοντας το ζήτημα ως απολύτως διαχειρίσιμο για τις εταιρείες και κυρίως αυτές που διαθέτουν ένα διαφοροποιημένο τεχνολογικά και γεωγραφικά χαρτοφυλάκιο, όπως η ∆ΕΗ. Σε ό,τι αφορά το κόστος ανάπτυξης των δικτύων για τους καταναλωτές, ο επικεφαλής της ΕΟΝ υποστήριξε ότι «όσο αναπτύσσεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και ενισχύεται η κατανάλωση, οι επενδύσεις στα δίκτυα θα είναι επωφελείς για τον καταναλωτή».

    Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους έθεσε από το βήμα του συνεδρίου της Eurelectric ο πρόεδρος του ΣΕΒ ∆ημήτρης Παπαλεξόπουλος. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια αναπτυξιακή στρατηγική, καθώς χάνει σε ανταγωνιστικότητα τόσο από τις χώρες της Ασίας όσο και από τις ΗΠΑ, είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος και προειδοποίησε για τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους.

    Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξήρε τον ρόλο της ∆ΕΗ και επισήμανε τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ. «Πονοκέφαλός μας στην παρούσα φάση είναι πώς θα ανταποκριθούμε αποτελεσματικότερα στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι είναι θέμα χρόνου η χώρα μας να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σκοτώθηκε ο 9χρονος Λορέντσο Σομασκίνι σε δυστύχημα με μηχανή – Ήταν το παιδί «θαύμα» του MotoGP

    Τραγικό τέλος είχε η προσπάθεια εννιάχρονου αγοριού από την Αργεντινή να πραγματοποιήσει το όνειρό...

    Εμμηναρχή: Γιατί τα κορίτσια έχουν περίοδο όλο και πιο νωρίς – Έρευνα δίνει μια ανησυχητική απάντηση

    Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια τάση στη γυναικολογική υγεία: Όλο...

    Τρύφωνας Σαμαράς: Επειδή δεν ήθελα να πηγαίνω σε γάμους να χτενίζω, ζητούσα πολλά λεφτά, αλλά μου τα δίνανε

    Ο Τρύφωνας Σαμαράς μίλησε για τα τηλεοπτικά πρόσωπα, την καριέρα του,...

    Ολονυχτία για τον Νεκτάριο Φαρμάκη

    Ολονυχτία και για τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος...