Στα 202,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα επιστρέφει η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνοντας άλμα κατά 72,3% στη μέση τιμή εκκαθάρισης μέσα σε ένα διήμερο.
Τα σήματα της αγοράς προκαλούν ανησυχία στους καταναλωτές καθώς το νέο ανοδικό ξέσπασμα φέρνει σήμερα 12 Νοεμβρίου την υψηλότερη τιμή στα 499 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τη χαμηλότερη του 24ωρου στα 103,27 ευρώ/MWh. Την αλματώδη πορεία των τιμών ηλεκτρισμού συνεπικουρούν η χαμηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα που υποχωρεί στο 24,2%, η επιστροφή του λιγνίτη έπειτα από καιρό στο 12% και η αύξηση του φυσικού αερίου που συμμετέχει στην ηλεκτροπαραγωγή με πάνω από 52%.
Η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τη ζήτηση σε ηλεκτρισμό καθώς μπαίνουμε στην χειμερινή περίοδο όπου οι τιμές παραδοσιακά ανεβαίνουν όσο πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για θέρμανση, προεξοφλώντας αντίστοιχα αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας τον τελευταίο μήνα του έτους. Την ανησυχία επιβεβαιώνει και η χθεσινή είδηση ότι ξεκίνησε ήδη η άντληση φυσικού αερίου από τις αποθήκες γεγονός που έχει περιορίσει μέσα σε λίγες μέρες την στάθμη του καυσίμου στο 93,5% από 95,3% νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά. Οι πιέσεις ωστόσο στο ρεύμα θα συνεχιστούν όσο το ψύχος θα ρίχνει την σκιά του στην ΕΕ αλλά και από τους γεωπολιτικούς παράγοντες που επιτείνουν την αστάθεια. Για παράδειγμα, η παύση των εισαγωγών Ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας από αρχές της νέας χρονιάς αναμένεται να πλήξει αγορές όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία, οι οποίες θα αναγκαστούν να στραφούν στο ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο πιέζοντας προς τα πάνω τις τιμές ηλεκτρισμού.
Τα σήματα ανόδου προεξοφλεί και η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF που προσεγγίζει πλέον τα 44 ευρώ η μεγαβατώρα (χθες έκλεισε στα 43,9 ευρώ). Την ίδια στιγμή ανοδική κούρσα ακολουθεί και η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ξυπνώντας τις μνήμες της καλοκαιρινής αστάθειας που άνοιξε τη συζήτηση του τιμολογιακού χάσματος με την Κεντρική Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία αυξάνει τη ζήτησή της για εισαγωγές ηλεκτρισμού και παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι αυτός δεν είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης των τιμών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη συνεχίζει να «ρουφά» ποσότητες φυσικού αερίου από την αγορά από την στιγμή που η σύγκρουση με την Ρωσία έχει αποδεκατίσει τις ενεργειακές υποδομές της. Ο Ευρωπαίος διαχειριστής (ΕNTSO -E) έχει διαμηνύσει από τον προηγούμενο μήνα ότι οι εξαγωγές από την Ευρώπη προς την Ουκρανία θα πρέπει να αυξηθούν στα 2.100 MW από 1.700 MW.