Ενεργειακή κρίση: Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Δεν βγήκε λευκός καπνός στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με 15 χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – να θέτουν «βέτο» για το ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στις 13 Δεκεμβρίου.

    Η συμμαχία των χωρών δηλώνει υπέρ του καθορισμού χαμηλότερης τιμής, με την Ελλάδα να βγαίνει μπροστά και να επιμένει για ανώτατη τιμή μεταξύ 150 έως 200 ευρώ/MWh, την ώρα που η Κομισιόν έχει εισηγηθεί τα 275 ευρώ/MWh ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα και η ομάδα των άλλων χωρών, δεν δέχτηκαν να περάσει ο κανονισμός για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού αλληλεγγύης, αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν.

    Τελικά, η τακτική αυτή του «όλα ή τίποτα» απέδωσε και η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανακοίνωσε ότι αποδοχή του κανονισμού για διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού αλληλεγγύης πάει και αυτή για τις 13 Δεκεμβρίου.

    Σημειώνεται ότι η χώρα μας, είχε αναλάβει το πρωί την πρωτοβουλία να καλέσει τους «15», προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, «χτίζοντας» έτσι blocking minority στο Συμβούλιο.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις τους στις Βρυξέλλες τόνισε ότι ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο ενώ η Ισπανία έκανε λόγο για κοροϊδία.

    Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, θεωρεί ότι ένα ρεαλιστικό όριο είναι στην περιοχή των 150-200 ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών τόσο του αερίου, όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος.

    GYMALL

    «Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να μην κάνουμε τίποτα, αφού γνωρίζουμε την κλιμάκωση των τιμών που πραγματικά απειλεί τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα και πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο» δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επεσήμανε ότι «προφανώς και είναι αυτονόητο πως δεν μας ικανοποιεί η πρόταση για πλαφόν, ύψους 275 ευρώ, εμείς θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση της εφαρμογής της πρότασης μας. Εξακολουθούμε να θεωρούμε απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο να μην σπαταληθεί άλλος χρόνος».

    Παρασκήνιο

    Μετά την πρόταση των «15» να παγώσουν τα κείμενα ως έχουν έως ότου καταλήξουν οι συνομιλίες επί του κανονισμού για το πλαφόν, μόνο η Γαλλία και η Πορτογαλία περιορίστηκαν να αποδεχθούν την πρόταση της προεδρίας, χωρίς να απαιτήσουν την υιοθέτηση των τριών κειμένων ως πακέτο στις 13/12.

    Η Γερμανία αποδέχτηκε την πρόταση της προεδρίας για ταυτόχρονη υιοθέτηση τριών κειμένων σε νέο έκτακτο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα θεωρεί τα κείμενα των δύο κανονισμών ως σταθεροποιημένα και δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί με καλή πίστη πάνω στο τρίτο κείμενο για το πλαφόν, ενόψει και του έκτακτο συμβουλίου.

    Αντίθετα, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Εσθονία, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μη υιοθέτηση των δύο πρώτων κανονισμών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΗΠΑ: Ορίστηκε η επιτροπή των ενόρκων για τη δίκη του Τραμπ – Ξεκινάει τη Δευτέρα η ακροαματική διαδικασία

    Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν κίνησε γρήγορα την εξέταση περίπου...

    Νίκος Ρίζος: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή – Η ανάρτηση της Finos Film

    Σαν σήμερα πριν 25 χρόνια έφυγε από τη ζωή...

    Δικαστικός χάρτης: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

    Το βράδυ της Παρασκευής (19.4.2024) κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου...

    Πατάτα: Τάισε γουρούνια, ενοχοποιήθηκε για τη λέπρα και έγινε το δημοφιλέστερο έδεσμα των λαών

    Στα «ψαγμένα» μανάβικα, καμία φορά και σε ... εκλεπτυσμένους...