Συναγερμό έχουν σημάνει σε όλη την Ευρώπη οι νέες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom προκάλεσε σοκ σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, απειλώντας με αύξηση της τιμής στα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από τα 200 ευρώ σήμερα. Η αύξηση αυτή, αν έρθει, απειλεί να πυροδοτήσει ένα νέο ντόμινο ανατιμήσεων και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Παράλληλα, ωστόσο, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ζουν και υπό την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει εντελώς την τροφοδοσία με αέριο. Για τη Γερμανία, που πλήττεται περισσότερο, αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα θα ξεμείνει από αέριο σε λιγότερο από τρεις μήνες και οι κάτοικοί της θα παγώσουν.
Η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 200 ευρώ ανα μεγαβατώρα και ήδη βρίσκεται στα 230 ευρώ, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Ειδικά η βόρεια και η κεντρική Ευρώπη βρίσκονται στο κόκκινο, με τις χονδρικές τιμές του ρεύματος να έχουν σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη στις χώρες της Βαλτικής, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Αυστρία και στην Ιταλία.
Η αντίδραση
Η Γερμανία αντέδρασε άμεσα στην προοπτική νέων αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7%. Στόχος αυτής της απόφασης είναι να προστατευτούν οι Γερμανοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις από υπερβολικές αυξήσεις στην τιμή του αερίου, μετά την εισαγωγή ενός πρόσθετου φόρου στην τιμή του φυσικού αερίου, με τον οποίο η κυβέρνηση ήθελε να καλύψει έως και το 90% των αυξημένων εξόδων των παρόχων αερίου στη γερμανική αγορά. Οι πάροχοι πληρώνουν τώρα πολύ υψηλότερες τιμές για να εξασφαλίσουν αέριο στις διεθνείς αγορές και από άλλους προμηθευτές πλην της Ρωσίας. Ο Ολαφ Σολτς αποφάσισε να προστατεύσει τους Γερμανούς από μια νέα έκρηξη του πληθωρισμού που θα προκαλούσε ο νέος φόρος στο αέριο, έχοντας υπ’ όψιν του βέβαια και τις εθνικές ευαισθησίες, αλλά και την πολύ κακή ανάμνηση που διατηρεί η χώρα από τον υπερπληθωρισμό του Μεσοπολέμου. Για την αντιμετώπιση του ιστορικά υψηλού πληθωρισμού, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ εξήγγειλε πρόσφατα φοροελαφρύνσεις ύψους 10 δισ. ευρώ, που αφορούν 48 εκατ. πολίτες, δηλαδή όσους έχουν μεικτό ετήσιο εισόδημα κάτω των 65.000 ευρώ, οι οποίοι θα δουν 190 ευρώ περισσότερα στην τσέπη τους κάθε μήνα. Πέρα από τις αυξήσεις, αυτό που απασχολεί ακόμα περισσότερο τους Γερμανούς είναι η προοπτική ενός χειμώνα χωρίς θέρμανση, αν οι Ρώσοι κλείσουν τις στρόφιγγες.
Βασική προτεραιότητα των Γερμανών σήμερα είναι, παράλληλα με την εξοικονόμηση αερίου, να γεμίσουν οι δεξαμενές στο 91%, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να βγάλει τον χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα και αιρετικές απόψεις, όπως εκείνη του αντιπροέδρου των Φιλελευθέρων Βάλτερ Κούμπικι, ο οποίος πρότεινε να ανοίξουν και τον αγωγό Nord Stream 2 ώσπου να γεμίσουν οι δεξαμενές. Αυτό, ωστόσο, το απορρίπτει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, ενώ τον Κουμπίκι «άδειασε» και το ίδιο το κόμμα του. Παρότι η Μόσχα ασκεί πίεση να τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2, οι Γερμανοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.
«Είμαστε αποφασισμένοι να μην παραδοθούμε στη Ρωσία και να μην ανοίξουμε τον αγωγό Nord Stream 2. Προτιμούμε έναν δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, παρά να σηκώσουμε λευκή σημαία». Αυτή ήταν η άποψη του καγκελάριου Σολτς, όταν ρωτήθηκε για την πίεση που ασκεί η Μόσχα προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο Nord Stream 2, με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να συμπληρώνει πως «εάν υποχωρήσουμε στο ζήτημα αυτό, θα πρόκειται για μια νίκη των αυταρχικών καθεστώτων που καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο και θα μπορούν και στο μέλλον οι ισχυροί να επιτίθενται στους ανίσχυρους». Την άποψη αυτή, για την ώρα, συμμερίζεται και μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινωνίας, όπως δείχνουν και οι σχετικές δημοσκοπήσεις. Δηλαδή, πάνω από το 70% των πολιτών ζητά να μην υποχωρήσει η Γερμανία απέναντι στους ρωσικούς εκβιασμούς, ακόμη και αν έχουν μπροστά τους έναν σκληρό και ιδιαίτερα ακριβό χειμώνα.