ΕΝΦΙΑ – Εκπτωση 10%: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 1η Μαρτίου έχουν οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να «κερδίσουν» την έκπτωση 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 344.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα myPROPERTY. Σε 261.000 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται 19.098.

    Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται.

    Ειδικά για την φετινή εκκαθάριση, την έκπτωση θα δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1000 ευρώ. Η έκπτωση του 10% θα χορηγηθεί σε όσους είχαν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023.

    Ποιοι μένουν εκτός

    Πάντως από την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, χωρίς την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ μένουν πολλοί φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες. Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι ενώ έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά δεν τα έχουν ασφαλισμένα και για πλημμύρα καθώς βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και δεν απειλούνται από τέτοιου είδους φυσική καταστροφή.

    Επίσης χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ το 2024, λόγω βοηθητικών χώρων. Οι βοηθητικοί χώροι ήτοι πυλωτές, παρκινγκ και αποθήκες που εμφανίζονται με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνονται στον νόμο για την έκπτωση.

    Σημειώνεται ότι κατά την διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης από τους φορολογούμενους τα στοιχεία για την κάλυψη της ασφάλισης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι προσυμπληρωμένα με βάση αυτά που έχουν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν επιδέχονται καμία αλλαγής.

    Οι προϋποθέσεις χορήγησης μειώσεως του ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

    • Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στην Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τραπέζας της Ελλάδος,
    • Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους,
    • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
    • Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση.

    Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς εκπτωσης. Επίσης ακίνητο το οποίο δεν ήταν ασφαλισμένο και για τους τρεις κινδύνους αλλά με πρόσθετη πράξη τους συμπεριέλαβε, ο χρόνος εκπτωσης προσμετράται από την ημερομηνία έναρξης της πρόσθετης πράξης.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο Κώστας Σλούκας πλήγωσε και πάλι τη Φενέρμπαχτσε: Τα highlights από το καλύτερο φετινό παιχνίδι του ηγέτη του Παναθηναϊκού

    Ο Κώστας Σλούκας βλέπει Φενέρμπαχτσε και αφηνιάζει. Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού έκανε και...

    Κατάδικος εξηγεί γιατί στις φυλακές οι άνδρες ουρούν καθιστοί

    Ο Ian Bick δεν είναι ένας τυχαίος influencer – είναι ένας...

    Σεξ: Αυτές είναι οι κορυφαίες φαντασιώσεις ανδρών και γυναικών

    Αν υπάρχει ένα θέμα που ακόμα και σήμερα προκαλεί...

    Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο λίγα λεπτά πριν πεθάνουμε

    Οι επιστήμονες εδώ και αιώνες προσπαθούν να κατανοήσουν τι...
    Best Shop