Ενισχύεται η ζήτηση για χρυσές λίρες

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Στην κινηµατογραφική ταινία του 1955 «Η κάλπικη λίρα», το κίβδηλο νόµισµα που είχε κατασκευάσει ο επιδέξιος τεχνίτης Ανάργυρος, µε στόχο να το διοχετεύσει στην αγορά, είναι αδύνατον να αλλάξει χέρια. Σχεδόν όλοι όσοι επεξεργάζονται τη λίρα διαπιστώνουν εύκολα ότι είναι κάλπικη. Σε αντίθεση, δηλαδή, µε τον εξαπατηθέντα πολίτη από την Πάτρα που πλήρωσε 45.000 ευρώ για να αγοράσει κάλπικες λίρες, φλουριά βασιλόπιτας και κάποια κέρµατα. Η ελληνική µαύρη αγορά χρυσών λιρών είχε προσελκύσει σηµαντική ζήτηση την περίοδο της µεγάλης οικονοµικής κρίσης. Η ανωνυµία και οι µειωµένες τιµές, σε συνδυασµό µε την αναζήτηση ενός ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, είχαν εκτοξεύσει στις αρχές του 2010 το παρεµπόριο χρυσών λιρών.

    Κίνδυνος απάτης

    Ωστόσο, ο κίνδυνος να χάσει κάποιος τα χρήµατά του, ιδίως εάν ο πωλητής κερδίσει την εµπιστοσύνη του θύµατός του, όπως συνέβη στην Πάτρα, είναι τεράστιος. Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν οι ενδιαφερόµενοι να ακολουθούν µόνο τις απολύτως νόµιµες οδούς. Να απευθύνονται, δηλαδή, µόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και στην Τράπεζα Πειραιώς, που αποτελούν τους µοναδικούς νόµιµους προµηθευτές χρυσής λίρας στην Ελλάδα. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί και το µοναδικό επίσηµο αντιπρόσωπο και διανοµέα του Βασιλικού Νοµισµατοκοπείου της Μεγάλης Βρετανίας για τη διάθεση χρυσών λιρών Αγγλίας στη χώρα µας.

    Η τιµή του χρυσού

    Τα ρεκόρ που καταγράφει τους τελευταίους µήνες η τιµή του χρυσού, η οποία διαµορφώνεται σε επίπεδα ελαφρώς µεγαλύτερα των 2.500 δολ. ανά ουγγιά, έχουν αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το κίτρινο µέταλλο. Οι υψηλές αυτές τιµές ωθούν τους κατόχους χρυσών λιρών στην πώλησή τους. Οπως αναφέρει στην «Κ» ενεχυροδανειστής, η προσφορά για πώληση χρυσών λιρών είναι ιδιαίτερα αυξηµένη την περίοδο αυτή. Τον Ιανουάριο η τιµή του χρυσού ανήλθε στα 2.035

    δολάρια, τον Απρίλιο ξεπέρασε τα 2.350 δολάρια και πριν από µερικές ηµέρες διαµορφώθηκε σε περίπου 2.540 δολ. ανά ουγγιά. Για να γίνει αντιληπτή η εκτόξευση της τιµής τους, αρκεί να αναφερθεί ότι σήµερα η τιµή πώλησης από την ΤτΕ µιας λίρας Αγγλίας διαµορφώνεται από περίπου 595 έως 613 ευρώ, όταν το 2010 δεν ξεπερνούσε τα 290 ευρώ. Αντίστοιχα, η τιµή αγοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος κυµαίνεται από περίπου 498 ευρώ έως 513 ευρώ. Εάν, όµως, η λίρα είναι λιποβαρής ή διαφορετικού τίτλου, η τιµή αγοράς είναι µειωµένη και διαµορφώνεται από περίπου 380 ευρώ έως 491 ευρώ.

    Σηµειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει διαφορετικές τιµές αγοράς και πώλησης.

    Από τις αρχές της χρονιάς έως και τον Ιούλιο υπολογίζεται πως έχουν πωληθεί περίπου 20.000 χρυσές λίρες µέσω των επίσηµων διαύλων, της ΤτΕ και της Τράπεζας Πειραιώς. Οι αγορές είναι περίπου διπλάσιες, µε 40.000 τεµάχια να έχουν αλλάξει χέρια, διά των νοµίµων οδών, στο επτάµηνο, σύµφωνα µε στοιχεία της αγοράς. Το πρώτο εξάµηνο του 2010, έτος κατά το οποίο η ελληνική οικονοµία είχε εισέλθει στον αστερισµό των µνηµονίων και το ρίσκο της χώρας είχε εκτοξευθεί, µόνον η Τράπεζα της Ελλάδος είχε πωλήσει περίπου 50.000 λίρες.

    Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η χρυσή λίρα, ως κλάδος δραστηριότητας, καταγράφει σταθερή τάση τα τελευταία χρόνια. Παραδοσιακά, οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό σε περιόδους πληθωρισµού, υποχώρησης των επιτοκίων και γεωπολιτικής αστάθειας. Για την αγορά χρυσών λιρών αξίας άνω των 15.000 ευρώ, µέσω της ΤτΕ, απαιτείται, µεταξύ άλλων, και το τελευταίο εκκαθαριστικό σηµείωµα φορολογίας εισοδήµατος, ενώ εισπράττεται προµήθεια 5‰ µε ελάχιστο τα 3 ευρώ.

    Τα χαρακτηριστικά

    Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους ενδιαφεροµένους διότι στην αγορά υπάρχουν λίρες που µπορεί να είναι λιποβαρείς ή ενδέχεται να µη διαθέτουν ανταλλακτική αξία. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, λόγω της µεγάλης πυκνότητας του χρυσού, είναι δύσκολη η δηµιουργία πιστών αντιγράφων χρυσών λιρών. Ως εκ τούτου, οι κάλπικες λίρες θα είναι είτε ευµεγέθεις είτε πολύ ελαφριές, µε το βάρος τους να είναι βασικό κριτήριο για να διαπιστωθεί η γνησιότητά τους. Μία χρυσή λίρα, δηλαδή, έχει βάρος 7,99 γραµµαρίων, ενώ οι οδοντώσεις της είναι ευδιάκριτες. Ενα ακόµη αλάνθαστο τεστ γνησιότητας περιλαµβάνει το χτύπηµα της λίρας σε σκληρή επιφάνεια. Εάν ο ήχος που θα παραχθεί είναι υψηλός, λόγω βάρους αλλά και της καθαρότητας του χρυσού, τότε πρόκειται για αυθεντική χρυσή λίρα. Ο εξαπατηθείς της Πάτρας, έχοντας εµπιστευθεί τυφλά τον πωλητή, δεν πραγµατοποίησε κανένα από τα τεστ και διαπίστωσε τι περιείχε η σακούλα όταν ήταν πολύ αργά.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΝΦΙΑ: Η διαδικασία για εξασφάλιση της έκπτωσης – Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

    Λιγότερο από έναν μήνα έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να...

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Χαμηλοί μισθοί, υψηλό κόστος στέγης

    Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη...

    Line sitters: Αυτό είναι το νέο… επάγγελμα που κάνει θραύση

    Κάποτε θα έμοιαζε σαν αστείο. Ωστόσο στην εποχή της...

    Οι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής – Ολη η Ελλάδα «φοράει» αθλητικά

    Οι εποχές που τα αθλητικά είδη απευθύνονταν μόνο σε...
    Best Shop