flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Ενοίκια – φωτιά στην Πάτρα – Αύξηση πάνω από 20%

Νέοι ενοικιαστές, κατά βάση φοιτητές αλλά και νέα ζευγάρια-οικογένειες καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο πληθωρισμού και ακρίβειας το οποίο πλήττει την τοπική οικονομία κατά το τελευταίο έτος (φθινόπωρο 2021-καλοκαίρι 2022).

Μετά από μια περίοδο μεγάλης ύφεσης (2010-2019) αλλά και τη διετία της πανδημίας του Covid (2020-2021), τα ενοίκια στην Πάτρα έχουν ανέβει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έως και τις αρχές καλοκαιριού, πάνω από 20%.

Εμφανής είναι πλέον και η έλλειψη διαθέσιμων διαμερισμάτων λόγω της επιστροφής των φοιτητών στις εστίες τους και, ιδιαίτερα για την Πάτρα, το γεγονός ότι ο «φοιτητόκοσμος» της πόλης αυξάνεται φέτος κατά 2.000 άτομα περίπου λόγω της συγχώνευσης σχολών και τμημάτων που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα σε περιφερειακές πόλεις (Πύργος, Μεσολόγγι και Αίγιο).

Μεσίτες εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές θα πιεστούν ακόμη περισσότερο, έως και 30%, αναμένοντας μια πιθανή εξομάλυνση μετά το φθινόπωρο.

«Η οικονομία θυμίζει κινούμενη άμμο. Πολλοί ιδιοκτήτες, παρά την αύξηση του κόστους συντήρησης αλλά και την αύξηση του κόστους ζωής, διστάζουν επί του παρόντος να προτείνουν νέες αυξήσεις όσον αφορά στις χρόνιες μισθώσεις.

Πρόκειται για μισθώσεις που αναπροσαρμόσθηκαν προ διετίας, αλλά  πλέον θα πρέπει πιθανότατα να πάμε και σε νέα αναπροσαρμογή. Από την άλλη πλευρά, νέες μισθώσεις, φοιτητές αλλά και νέα ζευγάρια πιέζονται να βρουν σπίτι άμεσα στην Πάτρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στα μισθώματα. Αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή, ανάμεσα σε παλιές και νέες μισθώσεις, παλιές και νέες οικονομικές συνθήκες, μπορεί να δούμε κάποιες ανισόρροπες καταστάσεις-χρεώσεις» αναφέρει ο μεσίτης Γιώργος Κοπανιτσάνος.

«Η φετινή χρονιά είναι αρκετά δύσκολη. Πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν πλέον μόνο κάποιες βραχυχρόνιες μισθώσεις αναμένοντας την αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία. Αποκλιμάκωση των αυξήσεων μισθωμάτων θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν, όταν ενδεχομένως θα υπάρξει επιστροφή στην ομαλότητα και στις μακροχρόνιες-συμβατικές μισθώσεις» δηλώνει από την πλευρά του ο επικεφαλής δικτύου real estate, Θέμης Μπάκας.

«Φοιτητές εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αδυναμία εύρεσης στέγης, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της νέας περιόδου στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως η Πάτρα παρέμενε από τις πιο οικονομικές πόλεις σε ό,τι αφορά τις τιμές των ενοικίων» υποστηρίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κυριακή Αθανασιάδη.

Το γεγονός ότι η αγορά ακινήτου στην Πάτρα παραμένει σχετικά οικονομική φαίνεται πως είναι σήμερα η μεγαλύτερη ελπίδα όσον αφορά στις νέες μακροχρόνιες μισθώσεις κυρίως από νέα ζευγάρια και οικογένειες οι οποίες, εφόσον πιεστούν υπέρμετρα σε επίπεδο μίσθωσης κατοικίας, μπορεί να οδηγηθούν στη λύση της αγοράς ακινήτου.

 

 

Ο χάρτης  των ενοικίων

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς, αυτή την περίοδο στην Πάτρα οι τιμές των διαμερισμάτων καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις.

Συγκεκριμένα:

-Γκαρσονιέρες ενοικιάζονται από 250-400 ευρώ τον μήνα σε ακριβές περιοχές όπως τα Ψηλά Αλώνια. Προ διετίες οι τιμές για κατοικίες έως 25 τ.μ. ξεκινούσαν από τα 120 ευρώ τον μήνα και έφταναν έως τα 240 ευρώ που ήταν τιμή-οροφή.

-Τα δυάρια κυμαίνονται από 250 έως 500 ευρώ τον μήνα, σε ακριβές περιοχές, ενώ προ διετίας οι τιμές για διαμερίσματα έως 45 τ.μ. ξεκινούσαν από 180 και έφταναν τα 350 ευρώ.

-Τριάρια και διαμερίσματα ξεκινούν πλέον από 350 ευρώ και φτάνουν έως και τα 600 ευρώ τον μήνα, ενώ προ διετίας για κατοικίες έως 60 τ.μ. είχαμε μια τιμή εκκίνησης από 300 έως 450 ευρώ.

Η ζήτηση θα συνεχίσει να πιέζει τις τιμές το επόμενο δίμηνο, καθώς οι φοιτητές έχουν φέτος απαλλαγεί και από το άγχος του Covid και την πιθανότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

 

 

 

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΦΤΗΝΟΤΕΡΗ ΣΤΕΓΗ ΒΑΖΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στο «τραπέζι» ενοίκια, αναξιοποίητα ακίνητα, Airbnb

Στο σχεδιασμό για τη στεγαστική πολιτική αλλά και στο project δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, από το οποία θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 40 εκατ. ετησίως, αναφέρθηκε χθες ο υπ. Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Σε συνέντευξή του στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο Άκης Σκέρτσος ξεκίνησε λέγοντας πως η κυβέρνηση, με τρόπο συστηματικό και χωρίς μεγάλη δημοσιότητα, εδώ και 1-1,5 χρόνο, έχει προχωρήσει στη «συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία». Είναι ένα θέμα που συνδέεται με την φθηνότερη στέγη, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας. Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών με τα ενοίκια να παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, συμπλήρωσε και προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα», προϊδέασε μάλιστα.

Πρέπει να αντλήσουμε τα καλά παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού με σημαντική τουριστική κίνηση, ανέφερε. Δεν μπορεί, άλλωστε, «το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μια απέραντη τουριστική ζώνη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης», τόνισε επιμένοντας πως «δεν μπορεί να είναι μονοθεματική Ντίσνεϊλαντ του τουρισμού η Αθήνα. Κι εδώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb».

Με δυο λόγια, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις». Στο ερώτημα δε τι μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, απάντησε: «Μπορούμε και θα τρέξουμε πολλές παρεμβάσεις με δράσεις κρατικών ενισχύσεων, που θα φθάσουν άμεσα στα χέρια των δικαιούχων».

Στον ίδιο σχεδιασμό, αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «σε ό,τι αφορά το σχέδιο για φτηνή στέγη σε νέα ζευγάρια τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της τοποθέτησής του. Πρόκειται για επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής στη χώρα».

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει στεγαστική πολιτική εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή την πολιτική είναι που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Η νέα στεγαστική πολιτική θα επικεντρώνεται κυρίως στα νέα ζευγάρια. Είναι υψηλό το κόστος στέγης στην Ελλάδα, κάτι που δημιουργεί μια μεγάλη πίεση στα νέα ζευγάρια και αυτό επιτείνει και το δημογραφικό. Γιατί είναι ένας από τους λόγους που τα νεαρά ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά».