Η παραχώρηση 22 περιφερειακών αεροδρομίων είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στο οποίο προχωρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Οπως είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στους στόχους της χρονιάς που ξεκίνησε, «“πατάμε γκάζι” στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου», που περιλαμβάνει την «παραχώρηση των μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, στο πρότυπο των μεγαλύτερων που παραχωρήθηκαν και είναι παράδειγμα επιτυχίας».
Τα μικρότερα αεροδρόμια που αφορά η επικείμενη παραχώρηση είναι τα εξής: Χίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καρπάθου, Λήμνου, Ιωαννίνων, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Ικαρίας, Κυθήρων, Λέρου, Σητείας, Ν. Αγχιάλου, Καλύμνου, Σκύρου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Καστελλορίζου, Καστοριάς, Κάσου και Κοζάνης. Οπως έγινε και με τα πρώτα 14, μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια, που δόθηκαν στη Fraport, τα μικρότερα αεροδρόμια θα δοθούν επίσης πακέτο στην εταιρεία που θα επικρατήσει στον διαγωνισμό. Ο στόχος είναι να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις ώστε να αναβαθμιστούν και να ενισχυθεί η δυναμικότητά τους, ενισχύοντας έτσι και τον τουρισμό στους συγκεκριμένους προορισμούς. Ηδη, πολλά από αυτά τα αεροδρόμια θεωρείται ότι έχουν κορεστεί, ενώ η ζήτηση βαίνει αυξανόμενη.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο και η διαδικασία θα πάρει χρόνο έως ότου ολοκληρωθεί.
Για φέτος προβλέπονται έσοδα 1,881 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, εκ των οποίων το 1,35 δισ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.
Τα σχέδια για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για φέτος περιλαμβάνουν, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, την αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας.
Η ΕΤΑΔ θα προχωρήσει με βάση την τροπολογία που ψηφίσθηκε πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με την οποία της δίνεται η δυνατότητα να έχει συμμετοχή σε τρίτες εταιρείες εισφέροντας ακίνητα. Θα επιλεγούν σε πρώτη φάση 1.000 ακίνητα που θα είναι ώριμα σε ό,τι αφορά τους τίτλους τους, προκειμένου να μεταβιβαστούν σε έως 9 εταιρείες holding, το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα ελέγχει η ΕΤΑΔ. Στη συνέχεια θα πουληθούν οι μετοχές αυτών των εταιρειών.
Αναφερόμενος στους άλλους στόχους του 2025 ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής, αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και νέο νόμο για την κεφαλαιαγορά. Συγκεκριμένα είπε: «Στα δημοσιονομικά, στο ταμείο μας θα εξοικονομήσουμε πολλά εκατ. ευρώ για τους φορολογουμένους, διότι χάρη στη συνετή διαχείριση που κάνουμε, μπορούμε και δανειζόμαστε πια αρκετά φθηνότερα.
Στρέφουμε ακόμη περισσότερο την προσοχή μας στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να μειώσουμε μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές. Είναι η χρονιά που θα δοθεί μεγάλη μάχη για την αξιοποίηση σημαντικών πόρων μέσω του ΕΣΠΑ και κυρίως του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενώ θα περάσει και καινούργιος νόμος για την κεφαλαιαγορά, για να δώσουμε περισσότερη ώθηση στο ελληνικό Χρηματιστήριο».