Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, επιχείρησε να δικαιολογηθεί εστιάζοντας στην καθυστέρηση 2 ωρών στην έναρξη λειτουργίας του φαρμακείου και επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη δομή δεν εξυπηρετεί ογκολογικούς ασθενείς – 30 άτομα με άλλες, επίσης, σοβαρές παθήσεις, ωστόσο, περίμεναν απ’ έξω.
Με δεδομένη την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε στην κοινή γνώμη το συμβάν, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα μέτρα αυτά σχεδιάζονται και συζητώνται εδώ και μήνες, καθώς είναι γνωστή η ταλαιπωρία των πολιτών που στήνονται έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, στο κρύο, τη βροχή, τον καύσωνα προκειμένου να παραλάβουν τις θεραπείες για τις σοβαρές τους παθήσεις.
Μία επικείμενη παρέμβαση είναι η διανομή κάποιων εκ των ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σκευάσματα για χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις χορηγούνταν από τα φαρμακεία της γειτονιάς έως το 2010, όταν και άλλαξε ο τρόπος διάθεσής τους.
«Ένα από τα σενάρια που επεξεργαζόμαστε λοιπόν, είναι να συνεργαστούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με τα φαρμακεία της γειτονιάς. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση ωστόσο δεν θα ισχύει για όλα τα σκευάσματα, αλλά θα διευκρινίζει ποια θα είναι προσβάσιμα στους ασθενείς από τα φαρμακεία και ποιες ασθένειες θα αφορούν, αξιολογώντας το «μοντέλο» που λειτούργησε στη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε (ΑΠΕ) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Το αίτημα χορήγησης ορισμένων ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς αποτελεί πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η επαναφορά των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία έβρισκε ήδη πριν το χθεσινό συμβάν θετική ανταπόκριση από τον υπουργό. Πλέον, η μεταρρύθμιση επιταχύνεται.
Οι πρώτες συζητήσεις αφορούσαν στη διάθεση των πιο φθηνών σκευασμάτων από την ομάδα των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, όμως, μετά την εξέταση διάφορων σεναρίων, επικρατέστερο φαίνεται πως είναι το άνοιγμα του επιπλέον «καναλιού» για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες.
Τι λένε οι φαρμακοποιοί
Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) εκφράζουν την άποψη ότι αποτελεί ελληνικό φαινόμενο η αποκλειστική χορήγηση των σκευασμάτων υψηλού κόστους εκτός ιδιωτικών φαρμακείων και δηλώνουν ότι έχουν τα μέσα (για παράδειγμα ψυγεία για τη συντήρηση κάποιων φαρμάκων) ώστε να αναλάβουν ένα μέρος των ΦΥΚ.
Οι φαρμακοποιοί θεωρούν πως εάν εκτελούν εκείνοι 80.000 συνταγές θα λυθεί το πρόβλημα της ταλαιπωρίας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τονίζεται ότι από τα φαρμακεία της γειτονιάς ήδη παίρνουν κάποια σκευάσματα οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.
«Η ταλαιπωρία των συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων που έχουν απόλυτη ανάγκη το φάρμακό τους δεν αντιμετωπίζεται από το υφιστάμενο πλαίσιο διακίνησης αυτών των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά και με την αξιοποίηση του έτοιμου δικτύου των 11.000 φαρμακείων, με ομοιόμορφη κατανομή και διασπορά ανά την επικράτεια. Επιτέλους οι θέσεις και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα «Φάρμακα Υψηλού Κόστους από το φαρμακείο της γειτονιάς» προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ευπαθείς ομάδες ασθενών, πρέπει άμεσα να γίνει πράξη. Εκείνο που προέχει, αποκλειστικά και μόνο, είναι η προστασία και η διασφάλιση της αξιοπρέπειας των ασθενών», ανέφερε ο ΠΦΣ σε χθεσινή του ανακοίνωση.
Το σημαντικό, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, είναι να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς αυτό θα σημαίνει αντίσταση από τις φαρμακευτικές εταιρείες εάν αυξηθεί και άλλο το clawback. Επίσης, ένα ζήτημα που καλείται να προβλέψει το υπουργείο Υγείας είναι η πιθανότητα παράλληλων εξαγωγών. Σε κάθε περίπτωση, η διανομή των ΦΥΚ θα γίνεται μέσα από την ίδια πλατφόρμα και διαδικασία που ισχύει σήμερα για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Η κατ’ οίκον αποστολή
Την ίδια στιγμή, ένα μέρος των επικείμενων παρεμβάσεων είναι ήδη στη φάση της επεξεργασίας και αφορά στη διεύρυνση του μέτρου της κατ’ οίκον αποστολής ακριβών φαρμάκων. Η πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει δειλά και περίπου 2.000 ασθενείς λαμβάνουν στο σπίτι τους τα φάρμακά τους κάθε μήνα. Σε αυτή τη φάση πρόκειται για πάσχοντες από κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση, θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του κινητικού νευρώνα.
Ο ΕΟΠΥΥ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την εύρεση ιδιώτη παρόχου που θα μπορεί να ανταποκριθεί στη διακίνηση ακριβών φαρμάκων δυνητικά σε 110.000-120.000 ασθενείς, όσους δηλαδή εξυπηρετούν τα φαρμακεία του Οργανισμού κάθε μήνα. Έως και τον Μάρτιο εκτιμάται ότι θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ώστε να αυξηθούν οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν τα φάρμακά τους στο σπίτι, ιδίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Το μέτρο θα αφορά σε όλες τις παθήσεις και οι ασφαλισμένοι θα κάνουν αίτηση μέσω πλατφόρμας που υπάρχει στον Οργανισμό ώστε να τους αποστέλλονται οι θεραπείες τους.
Το χρονικό του χθεσινού περιστατικού
Ο υπουργός Υγείας έλαβε χθες το πρωί τηλεφώνημα από ασφαλισμένη που τον ενημέρωνε για το κλειστό φαρμακείο της Λ. Αλεξάνδρας. «Κύριε υπουργέ, αυτό που συμβαίνει τώρα στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Αλεξάνδρας είναι απαράδεκτο. Περιμένω εδώ για ώρα», του είπε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Άδωνι Γεωργιάδη.
Επί τόπου στο σημείο μετέβησαν ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, η γενική διευθύντρια και άλλοι συνεργάτες. «Ωστόσο, προέκυψε και άλλο ζήτημα: Η πόρτα του φαρμακείου ήταν κλειδωμένη και τα κλειδιά τα είχαν οι υπάλληλοι που έλειπαν. Αναγκαστήκαμε να φέρουμε κλειδαρά για να ανοίξει την πόρτα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. «Μετά την παρέμβασή μας, συγκεντρώσαμε τις συνταγές των ασθενών και ξεκινήσαμε τη διαδικασία εξυπηρέτησης. Όσο περιμέναμε, προσφέραμε καφέδες στους πολίτες που περίμεναν, αν και αυτό φυσικά δεν αναιρεί την ταλαιπωρία που υπέστησαν», πρόσθεσε.
Όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση που παρείχε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, η καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του φαρμακείου οφείλεται σε ταυτόχρονη ασθένεια και συνεπακόλουθη απουσία υπαλλήλων χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της διοίκησης του Οργανισμού. Το περιστατικό διερευνάται διεξοδικά και αναμένεται η απόδοση πάσης φύσεως ευθυνών.
Η Θεανώ Καρποδίνη επιχείρησε με ανακοίνωσή της να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα. Ζητώντας «συγγνώμη» από τους ασφαλισμένους, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το τακτικό ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού αρχίζει στις 8:00 π.μ. και μόλις έλαβε γνώση η Διοίκηση σχετικά με την αδυναμία έναρξης λειτουργίας του φαρμακείου την προκαθορισμένη ώρα, έδωσε άμεσα εντολή σε φαρμακοποιούς από την κεντρική υπηρεσία να μεταβούν στο φαρμακείο. Με την συνδρομή του Διευθυντή της οικείας περιφερειακής Διεύθυνσης που υπάγεται το φαρμακείο, ο οποίος μετέβη άμεσα και μερίμνησε για το άνοιγμα του φαρμακείου, έως τις 10:00 πμ είχε πλήρως αποκατασταθεί η λειτουργία του και εξυπηρετήθηκαν οι ασφαλισμένοι». Στην ίδια ανακοίνωση εστιάζει στο εάν εξυπηρετούνται ή όχι ογκολογικοί ασθενείς από το συγκεκριμένο φαρμακείο, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς με καρκίνο εξυπηρετούνται από όμορο φαρμακείο, κάτι που δεν αναιρεί την ταλαιπωρία δεκάδων ασθενών με άλλες παθήσεις.
«Η αυξημένη προσέλευση των ασφαλισμένων που παρατηρείται σε ορισμένα φαρμακεία τις τελευταίες ημέρες οφείλεται σε μείωση της ταχύτητας απόκρισης των ηλεκτρονικών εφαρμογών λόγω της πρόσφατης κυβερνοεπίθεσης στο δίκτυο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ και στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής εκτέλεσης συνταγών που οδήγησαν σε καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση, με αποτέλεσμα μέρος των ασφαλισμένων να προσέλθουν και σήμερα», πρόσθεσε.
Ο ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ακόμη τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να προσέρχονται οι ίδιοι στα φαρμακεία, καθώς μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους από τις ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες πραγματοποιούν τις θεραπείες τους. Επίσης, σύμφωνα με την κυρία Καρποδίνη, όσοι ασθενείς παρακολουθούνται σε κρατικά νοσοκομεία μπορούν εκεί να λαμβάνουν τις θεραπείες τους.
120.000 ασθενείς
Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν περίπου 120.000 ασθενείς σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για ανθρώπους με χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις: Ογκολογικοί, ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Επιπλέον, διακινούνται και ορισμένα ακριβά σκευάσματα, για παράδειγμα αυτά που χρησιμοποιούνται για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε συνολικά 38 σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα και τον Πειραιά υπάρχουν οκτώ φαρμακεία. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις, με τον αριθμό τους, βέβαια, να μη φτάνει για να καλυφθεί όλος ο δικαιούχος πληθυσμός. Επίσης, υπάρχουν ακόμη 70 σημεία διανομής που συνεργάζονται με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως Κέντρα Υγείας και περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού.