Επαφές Μακρόν για σχηματισμό κυβέρνησης

    Ημερομηνία:

    ΠΑΡΙΣΙ. Σε διαβουλεύσεις με την ηγεσία των κομμάτων της Εθνοσυνέλευσης βρισκόταν χθες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μετά την αποτυχία του φιλελεύθερου συνασπισμού του να εξασφαλίσει πλειοψηφία εδρών στον δεύτερο γύρο της Κυριακής. Την ίδια ώρα, ο Μακρόν απέρριπτε την υποβολή παραίτησης από μέρους της υπηρεσιακής πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

    Φλίγκος

    Η πρώτη συνάντηση του Μακρόν πραγματοποιήθηκε χθες με τον επικεφαλής του κεντροδεξιού Οι Ρεπουμπλικανοί, Κριστιάν Ζακόμπ, ενώ ακολούθησαν αυτές με τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ και την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν. Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμενόταν να συνεχισθούν και σήμερα.

    «Μόνο αντιπολίτευση»

    ICECAP

    Ο Γάλλος πρόεδρος απέρριψε την υποβολή παραίτησης της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο, ο Ζακόμπ τόνισε ότι Οι Ρεπουμπλικανοί θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε πρόταση συνασπισμού με το προεδρικό κόμμα. Ο επικεφαλής του γκωλικού κόμματος άφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του συνταξιοδοτικού και η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 65 έτη.

    Από τη μεριά του, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών επέμεινε στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μηνιαίου μισθού στα 1.500 ευρώ, μία από τις κεντρικές δεσμεύσεις του αριστερού συνασπισμού NUPES.

    Ο Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ακόμη δίλημμα: τον απαιτούμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό, που καθίσταται επιβεβλημένος μετά την αποτυχία τριών υπουργών να εκλεγούν στις περιφέρειές τους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Eurovision 2025: Τα βίντεο από τις πρόβες των μεγάλων φαβορί λίγες ημέρες πριν από τον τελικό

    Ο 69ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision πλησιάζει, με τον μεγάλο τελικό...

    Η διάφανη σοκολάτα: Το νέο γλυκό trend που συναγωνίζεται την Dubai chocolate

    Οι τάσεις γύρω από το φαγητό στο TikTok εμφανίζονται διαρκώς, προκαλώντας εκρήξεις...

    Τα ηλεκτρονικά καταστήματα κερδίζουν έδαφος και στα τρόφιμα

    Με ταχύτατους ρυθμούς αναπτύσσονται οι διαδικτυακές πωλήσεις στο λιανεμπόριο...

    ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: Το 90% των οδηγών δεν αντέχει χωρίς κινητό στη διαδρομή

    Ανησυχητικά ευρήματα για τη συμπεριφορά των οδηγών προκύπτουν από...